Hilda Kirkhoffs bästa baktips!

BingoFredrik BingoFredrik 2021-02-09

Det är vinter, mörkt och kallt. Vad kan då piffa upp tillvaron bättre än doften av lite härligt hembakat. Mästerbagaren och vinnaren av Hela Sverige bakar, Hilda Kirkohoff har suttit ner med Bingobloggen och delat med sig av sina bästa baktips.

Från Hela sverige bakar till bingoLotto

Hilda Kirkhoff slog igenom med dunder och brak då hon tog hem segern i Hela Sverige bakar 2020. Därefter har framgångssagan för den 26-åriga Båstadtjejen fortsatt då hon släppt sin egna bakbok ”Hildas drömmar & andra bullar” hon har gästat Nyhetsmorgon, Efter fem och även BingoLotto där Hilda var med och bakade julgodis den 13 december. Nu har Bingobloggen fått den stora äran att slå sig ner för en pratstund med Hilda, där hon berättar om hur passionen för bakningen började, vilken köksutrustning man bara måste ha samt ger dig tips och recept på sina vinterfavoriter att baka. Nu kör vi!

Hilda Kirkhoff

Hur gammal var du när du insåg att du hade en stor passion för bakning?

- Bakning har alltid varit en naturlig del i mitt liv, jag kan inte minnas när passionen började och kanske tyder det på att jag älskat detta så långt jag kan minnas. Jag har under stora delar av livet försökt att hitta andra banor i livet som inte inkluderat bakning, men det har alltid slutat med att jag trillat tillbaka på just bakningen. Jag har inte vetat hur jag skulle ta mig vidare inom området, men Hela Sverige bakar var verkligen är ögonöppnare för mig. Jag fick landa, förstå och äntligen veta vad jag vill satsa helhjärtat på - bakningen! 

 Vad är det som du tycker är så fantastiskt med att baka?

- Inspirationen. Skapandet. Allt i ett! Det är ett hantverk och samtidigt kemi på samma gång. Det kan bli en flopp men också det godaste någon smakat. Det är världens lotteri och det är så spännande att aldrig veta utfallet, det driver mig. 

Övning övning, slå inte knut på dig själv

Kan vem som helst lära sig att bli duktig på att baka och vad har du för tips för att man ska komma igång?

- Absolut! Övning, övning och övning, är svaret precis som med allt man vill bli riktigt bra på. Ingen är fullärd och kommer aldrig bli det och det viktigaste är att man vill lära sig. Den inställningen gick jag in med i programmet och det tror jag var en stor fördel. Mina bästa tips är att börja med grunderna. Slå inte knut på dig själv. Ett exempel på att komma igång är att göra en vetedeg fast att du delar upp degen tre olika delar. Du kan göra en kardemummalängd, solskensbullar med vaniljkräm och semlor. Samma basdeg men tre olika former och fyllningar. På så sätt får du testa att göra olika former och fyllningar med ändå använda samma deg, win win. 

Är det viktigt att ha rätt bunkar kastruller, slevar osv när man bakar eller är det bara att sätta igång?

- Såklart kan det underlätta att ha vissa redskap i köket. Mina favoriter och måsten är en digital våg, elvisp eller köksassistent och en digital termometer. När det kommer till olika skålar så kan det vara bra att ha en rostfri, en i plast och en i glas. Alla leder värme olika och en rostfri får du lätt fettfri om du ska göra maräng till exempel, vilket är ett måste för att marängen ska sätta sig. Ett litet hack jag har i köket är en pepparkvarn som jag har kardemummakärnor i = alltid nymald kardemumma. 

Den perfekta semlan

Den 16 februari är det Semmeldagen, hur ser din perfekta semla ut?

- Den perfekta semlan ska ha tyngd. Bullen ska vara saftig och lite kompakt, mandelmassan ska vara hemgjord och grädden riktigt luftig och perfekt spritsbar. Tips för att få riktigt luftig grädde! Vispa med elvisp på låg hastighet. Vispa till lättvispad konsistent. Sen rör du med en handvisp den sista biten. På så sätt får du in mycket luft i grädden och du har kontroll på konsistensen innan du vispat färdigt. 

Avslutningsvis, vad rekommenderar du annars att man mumsar på och/eller bakar till fikat en vinterdag i februari?

- Bullar är ju aldrig fel, oavsett årstid! Så hade satsat på att göra mina Mumma Kardemumma bullar som jag har i min egna bakbok eller en riktigt god cheesecake med lime, kokos, vitchoklad och saltkola. Vet ni vad? Ni får recepten här så kan ni börja baka på en gång! Lycka till

Mumma Kardemumma

hilda-kirkhoff-baktips-bingobloggen-585x290.jpg
Copyright/fotograf: Frida Wismar

16 bullar
210 grader (varmluftsugn)
3 timmar och 30 minuter
50 g jäst (1 paket)
5 dl kall mjölk, 3 %
1 ½ dl vit sirap
1 ägg
1 ½ msk mortlad kardemumma
150 g rumsvarmt smör
13–15 dl vetemjöl special

FYLLNING
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
2 msk mortlad kardemumma
1 msk vetemjöl
SOCKERLAG
2 ½ dl vatten
2 ½ dl strösocker

TOPPING
2 msk mortlad kardemumma
¾ dl rörsocker
½ dl strösocker

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt
mjölken och rör tills jästen lösts upp.
Använd gärna en köksassistent eller
elvisp med degkrokar.

2. Tillsätt sirap, ägg, kardemumma
och smör. Arbeta in mjölet lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen.

3. Arbeta degen 12–15 minuter tills
den är elastisk och släpper från
kanterna. Täck bunken med plastfolie
och lägg över en bakduk. Låt degen
jäsa i rumsvärme i 1 ½ timme.

4. Förbered under tiden fyllningen.
Vispa ihop smör, farinsocker, kardemumma och vetemjöl.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm
tjock rektangulär platta.

6. Bred på ett jämnt lager med
fyllning. Rulla ihop till en rulle och
dela i 16 bitar.

7. Lägg bullarna tätt på en plåt eller
i en långpanna med bakplåtspapper.
De ska sitta ihop när man tar ut dem
ur ugnen, men tänk på att de ska få
plats att jäsa.

8. Låt bullarna jäsa 45 minuter under
bakduk. Gör under tiden sockerlagen. Mät upp vatten och socker
och koka upp tills sockerkristallerna
smält. Låt svalna.

9. Blanda mortlad kardemumma, rörsocker och strösocker till toppingen.

10. Grädda bullarna mitt i ugnen i
ungefär 15 minuter. Använder du en
form med högre kanter så kan bullarna behöva stå inne lite längre.

11. Ta ut bullarna, pensla med sockerlagen och strö över kardemummasockret. Låt bullarna svalna under
bakduk

Blondie med lime, kokos, vitchoklad och saltkola

hilda-kirkhoff-baktips3-bingobloggen-585x290.jpg
Copyright/fotograf: Frida Wismar

8 portioner
175 grader (varmluftsugn)
1 timme och 30 minuter

BLONDIE
1 msk smör + ½ dl ströbröd till
formen
¾ dl riven kokos
200 g smör
200 g vit choklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
2 limefrukter
3 ¾ dl vetemjöl

TILL SERVERING
1 burk kokosgrädde
3 dl vispgrädde
1 msk florsocker, gärna ekologiskt
100 g vit choklad
frukt och bär
rostade kokosflakes
1 lime, rivet skal

1. Smörj och bröa en kakform, 24 cm
i diameter.

2. Rosta kokosen i en torr stekpanna
tills den är gyllenbrun. Låt svalna.

3. Smält smöret i en kastrull. Hacka
den vita chokladen och lägg den
i det smälta smöret. Rör om tills
chokladen smält. Ta sedan kastrullen
från plattan.

4. Rör ner ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och de rostade kokosflingorna i chokladsmeten.

5. Tillsätt rivet skal från 2 limefrukter
och saft från 1 lime, samt vetemjölet.
Rör till en jämn smet.

6. Häll smeten i formen och grädda
mitt i ugnen i 15–20 minuter. Känn
efter med en sticka – den ska vara
lite kladdig i mitten.

7. Ta ut och låt kakan svalna.

TILL SERVERING
1. Vispa kokosgrädden till krämig
konsistens.

2. Vispa grädde och florsocker till
medelhård konsistens.

3. Vispa ner kokosgrädden i
vispgrädden. Bred ut grädden på
tallriken och dra med baksidan av
en sked.

4. Lägg upp en bit kaka på varje
tallrik. Smält den vita chokladen och
ringla över.

5. Dekorera med frukt och bär, rostade kokosflakes och rivet limeskal.

 

En annan ung mästerbagare, som år 2020 stod som vinnare av SM Unga Bagare, är Josefine Pagander. Läs mer om Josefine och hennes bagarkarriär här!

Signatur BingoFredrik - BingoLotto

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv