Det finns väl egentligen inga dåliga sätt att klä en julgran på, men vi alla har nog någon gång känt att julgranspyntandet mer blivit ett stressmoment än något som varit mysigt, familjärt och harmoniskt. Så vilka är egentligen de bästa tipsen för en perfekt julgran? Häng på!
Här har jag nämligen listat mina bästa steg för att klä din julgran som ett riktigt fullblodsproffs och få ett resultat därefter. Julgranen är kronan på verket i julhemmet och den bör behandlas med största möjliga finess. Följer du mina tips kommer alla avundas din perfekta julgran. Häng med!
Du måste ha i beaktning att din gran kanske inte kommer hantera temperaturskillnaden mellan utomhus och inomhus särskilt bra. Var därför smart och vänj in granen mot vad som komma skall genom att exempelvis ställa den mot en varm husvägg innan du tar in den. Den allra bästa tiden att ta in granen är när vädret är någorlunda milt så att skillnaden inte blir så stor, men vädret har man ju inte alltid flyt med. Fundera på hur du på bästa sätt vänjer din gran på temperaturskillnaden.
Ja, det låter kanske sjukt – men det fungerar faktiskt. Tänk på att ha ett rent, nytt snitt på stammen när du tar in granen för att få bästa förutsättningar för ett långt prunkande liv ihop med din gran. Faktum är att du kan göra ett nytt, färskt snitt strax innan du tagit in den, exempelvis när den temperaturvänjer sig mot den varma husväggen i steg 1.
Extratips: Mitt bästa superhack för julgranen är att tillsätta snittblomsnäring i vattnet. Konstigt? Ja. Funkar? Ja!
Okej, det här kan man inte påminna om för mycket: Låt. Inte. Granen. Torka. Ut. Det är då barrningen börjar. Se till att kolla vattennivån i julgransfoten varje dag. Det spelar ju ingen roll hur fint du har pyntat din gran om den ser halvdöd ut.
Jag tycker att det är supersnyggt att ha en ljusslinga som slingrar sig från julgranens topp och ner till foten. Helst ska ljusslingan placeras en bit in på grenarna, för då får granen ett vackert djup genom att grenarna lyses upp inifrån. Ett annat proffstips att satsa på en ljusslinga med mörkgrön bas, så slipper du se de fula sladdarna. Allra finast är det med små, små och många ljuskällor och en inte alltför starkt belyst gran, tycker jag. Låt mys vara ledordet!
För att skapa en gran som kännetecknas av variation utan att för den delen bli spretig behöver du noga tänka över dina julgransdekorationers storlek. Sortera dina dekorationer i tre-fyra storlekar – och för guds skull; inte fler och inte färre! Genom att hålla dig till dessa storleksvariationer för du inte en för galen och rörig gran, men ändå en härlig dynamik i pyntet.
Ja, jag vet, du har säkert samlat på dig massor av olika sorters pynt i alla möjliga färger och former under livets gång. Men nej – den perfekta granen har inte hur många olika färger som helst. Så är det bara. Max tre olika färger. Max! Behärska dig.
Mina favoritfärger i granen är silver, vitt och kanske en liten dash av grönt. (Vänta nu, vad betyder chilla egentligen? Lär dig kidsens språk här!)
Extratips: Man trivs bäst med den julgran som harmoniserar i den övriga färgskalan i ditt hem. Tänk över vad du har för andra inredningsdetaljer fundera över hur ditt julgranspynt kan samverka med ditt hems övriga färgsättning.
Det sista tipset är kanske det mest självklara - att låta klapparna som läggs under granen vara en del av dekorationen. Fundera lite kring vilka presentpapper och snören som lirar med resterande tema på din julgran och övrigt pynt och låt de tillsammans harmonisera.
Sist men inte minst - snåla för guds skull inte med klapparna, utan se till att verkligen skämma bort dina nära och kära i år!
Hur pyntar du din gran i år?
Vi har 18-årsgräns för alla våra spel.
Hur ser ditt spelade ut? Gör självtestet
eller ring stödlinjen på 020-819 100.
Mer om ansvarsfullt spelande här
Folkspel, orgnr 802405-2063, innehar spellicens utgiven av Spelinspektionen.