Har du lite svårt att hänga med i kidsens jargong? Vill du kunna skina lite extra i snacket med dina barn eller barnbarn? Vi hjälper dig förstå ungdomarnas imponerande språkbruk!
"Detta är rätt kefft och cringe, right?"
”Ja, blir nutty."
"Kom, nu axxar vi.”
"Ajt, hajde."
Hänger du med? Inte? Det är, å andra sidan, inte så konstigt. Och kanske är det inte heller riktigt meningen? Ungdomarnas språk, eller ”slang”, utvecklas och omformas snabbt. Riktigt snabbt. Särskilt utmärkande för språket är att orden och uttrycken kan upplevas ”nya” och svåra. Särskilt för vuxna. Varför, kan man fråga sig? En möjlig anledning är lika enkel som den är självklar: avskildhet gentemot de vuxna. Genom att böja, vrida och vända på ord och stavelser skapar ungdomar sig en egen värld, från vilken alla ”keffa” vuxna utesluts. Men oroa dig inte, vi hjälper dig! Kanske är du en morfar som vill skina lite extra i snacket med dina barnbarn? Håll tillgodo, dina frågetecken kommer strax förvandlas till utropstecken!
Varje år annonserar Svenska Akademien ut ett gäng nya ord som adderats till svenska språket. Men faktum är att svenska ungdomar årligen skapar mångdubbelt fler. Rent krasst skulle man kunna säga att dagens sätt att prata bland ungdomar har utvecklats med och för mobiltelefonens tangentbord. Språket kryllar därför av förkortningar. Ibland ett grammatiskt slagfält, absolut, men också väldigt kreativt och mer ofta än sällan jättelogiskt. Ofta ser man att siffror smyger sig in i ord, att utländska uttryck försvenskas eller att hela meningar reduceras till ett par bokstäver – något som många språkpoliser såklart “wajnar” om!
En annan viktig sak att komma ihåg, om du har för avsikt att lära dig kidsens sätt att prata, är det faktum att få saker åldras i samma takt som mode. Hit hör naturligtvis även språkets moden, och allra mest utsatt för ombytlighet är slangen. Ett ord som är hippt idag kan lika gärna vara skrattretande, eller ”cringe”, redan i morgon.
Nå, vad är nästa i steg i BingoJoels språkutbildning, undrar du? Min tanke: ett klassiskt glosförhör! Är du redo att testa dina kunskaper, och samtidigt ge dig själv chansen att lära dig en massa nya ord? Nu kör vi!
Vi har 18-årsgräns för alla våra spel.
Hur ser ditt spelade ut? Gör självtestet
eller ring stödlinjen på 020-819 100.
Mer om ansvarsfullt spelande här
Folkspel, orgnr 802405-2063, innehar spellicens utgiven av Spelinspektionen.