Lär dig kidsens språk!

BingoLottos BingoBloggare Joel BingoJoel 2020-11-03

Har du lite svårt att hänga med i kidsens jargong? Vill du kunna skina lite extra i snacket med dina barn eller barnbarn? Vi hjälper dig förstå ungdomarnas imponerande språkbruk!

KIDSENS SPRÅK

"Detta är rätt kefft och cringe, right?"
”Ja, blir nutty."
"Kom, nu axxar vi.”
"Ajt, hajde."

Hänger du med? Inte? Det är, å andra sidan, inte så konstigt. Och kanske är det inte heller riktigt meningen? Ungdomarnas språk, eller ”slang”, utvecklas och omformas snabbt. Riktigt snabbt. Särskilt utmärkande för språket är att orden och uttrycken kan upplevas ”nya” och svåra. Särskilt för vuxna. Varför, kan man fråga sig? En möjlig anledning är lika enkel som den är självklar: avskildhet gentemot de vuxna. Genom att böja, vrida och vända på ord och stavelser skapar ungdomar sig en egen värld, från vilken alla ”keffa” vuxna utesluts. Men oroa dig inte, vi hjälper dig! Kanske är du en morfar som vill skina lite extra i snacket med dina barnbarn? Håll tillgodo, dina frågetecken kommer strax förvandlas till utropstecken!

Så fungerar det

Varje år annonserar Svenska Akademien ut ett gäng nya ord som adderats till svenska språket. Men faktum är att svenska ungdomar årligen skapar mångdubbelt fler. Rent krasst skulle man kunna säga att dagens sätt att prata bland ungdomar har utvecklats med och för mobiltelefonens tangentbord. Språket kryllar därför av förkortningar. Ibland ett grammatiskt slagfält, absolut, men också väldigt kreativt och mer ofta än sällan jättelogiskt. Ofta ser man att siffror smyger sig in i ord, att utländska uttryck försvenskas eller att hela meningar reduceras till ett par bokstäver – något som många språkpoliser såklart “wajnar” om!

En annan viktig sak att komma ihåg, om du har för avsikt att lära dig kidsens sätt att prata, är det faktum att få saker åldras i samma takt som mode. Hit hör naturligtvis även språkets moden, och allra mest utsatt för ombytlighet är slangen. Ett ord som är hippt idag kan lika gärna vara skrattretande, eller ”cringe”, redan i morgon.

Testa dina kunskaper i vårt glosförhör!

Nå, vad är nästa i steg i BingoJoels språkutbildning, undrar du? Min tanke: ett klassiskt glosförhör! Är du redo att testa dina kunskaper, och samtidigt ge dig själv chansen att lära dig en massa nya ord? Nu kör vi!

BingoJoels signatur för BingoBloggen!

Tillbaka till bloggen

Hur väl kan du kidsens språk? Testa dig nedan!

Fråga 1. Vad betyder ordet "adda"?
Fråga 2. Vilket ord använder du för att säga att du ska gå/lämna ett sällskap?
Fråga 3. Vad betyder ordet "baila"?
Fråga 4. Vad är du om du är "bake"?
Fråga 5. Vad betyder ordet "gitta"?
Fråga 6. Vad betyder ordet "bull"?
Fråga 7. Vilket är ordet för någon man gillar i hemlighet?
Fråga 8. Vad betyder ordet "cringe"?
Fråga 9. Vad betyder ordet "händish"?
Fråga 10. Vad betyder ordet "meme"?

Arkiv