Att köpa ny säng är vanligtvis ingenting man går och gör spontant - dels med tanke på att det brukar kosta en hel del, men framför allt för att det på många sätt kan vara avgörande för din hälsa och ditt välbefinnande. Så vad bör du egentligen tänka på inför din nya livsinvestering? Det ska vi bena ut i denna guide!
Jobba, träna, betala räkningar, umgås med vänner och familj, städa, laga mat. Listan på dagliga saker vi gör – dels för att vi måste, dels för att må bra i kropp och själ – kan göras lång. Lägg till att vi tänker omkring 65 000 tankar varje dygn och att hjärnan tar in flera miljoner fragment av information vid varje intryck, så förstår du hur viktigt det är med återhämtning för att mäkta med vardagen.
De allra flesta rör på sig varje dag och oavsett om det handlar om ett träningspass eller ett jobb där du står upp mycket är det viktigt att låta kroppen vila för att den ska kunna återuppbyggas och stärkas. Hjärnan behöver också vila för att den ska kunna processa alla nya intryck och den stora mängd information som dagligen slungas in i vårt medvetande.
Att inta soffläge framför en bra serie, ta ett skönt bad eller meditera? Jo men visst, där har du tre fina exempel på avkopplande aktiviteter, men den allra bästa investeringen för vårt välmående är helt klart sömn. Att bädda ner sig i mjuka, fluffiga lakan och låta tankarna övergå till drömmar efter en lång dag med allt vad det innebär är alltså inte bara skönt, utan också extremt nödvändigt för att vi ska kunna fungera såväl fysiskt som mentalt. Även vårt immunförsvar och vår blodsockerbalans påverkas av sömnen.
Visste du att vi spenderar en tredjedel av vårt liv i drömmarnas värld? Det kanske låter en aning skrämmande och som att vi slösar bort vår tid, men med tanke på hur avgörande sömnen är för kroppens och sinnets funktionalitet så är ju faktiskt reflektionen kring kvalitén på din sömn av större vikt. Sover du oroligt? Behöver du byta sovställning ofta? Känns kroppen öm och stel? Då kan det mycket väl vara dags att investera i en ny säng!
Inför och under valet av din drömsäng kan det vara värdefullt att checka av följande punkter:
Hur mycket plats har du i sovrummet? Ta mått och tänk på att det gärna får vara lite marginal mellan sängen och väggarna i rummet. Du kanske dessutom vill få plats med sängbord.
Hur stor säng behöver du? Ska den vara för en eller två personer? Hur mycket plats tar du respektive din partner?
Vad för typ av bäddmadrass behöver du? Föredrar du en fast eller mjuk? Påverkas din sömn av hur svalt eller luftigt det är där du sover? Vilket typ av stöd är rätt för din kropp? Om du har en partner är det viktigt att ni båda är med och provar innan köpet, för låt säga att det är stor skillnad på era kroppsvikter och att din partner föredrar ett hårt underlag medan du tycker bättre om ett mjukare underlag. Då bör ni förmodligen satsa på två olika madrasser.
Prova på rätt sätt! Att stressa igenom ett köp av säng är av förklarliga skäl aldrig en bra idé. Skor och ytterkläder ska vara av när du provar och du bör alltid testa hur det känns att ligga på såväl rygg som på sidan. När du ligger på rygg ska madrassen följa ryggens kurva för att ge stöd åt ländryggen. När du ligger på sidan bör skuldran och höften sjunka ner i madrassen så att midjan får rätt stöd. Testa även hur lätt det är att vända sig om i sängen. Är det inte helt enkelt kan du se det som ett tecken på att madrassen är för mjuk. Ta dig tid till att testa olika sängar, anteckna hur de olika varianterna känns och prata med personalen så att du får den guidning du behöver.
Ta hjälp! Som sagt, prata med personalen i sängvaruhuset. De har god kunskap om sängarna som just de säljer och många har gått utbildningar kring material och ergonomi. Har du ryggproblem kan du även ta hjälp av en kiropraktor för att få bra vägledning.
Har du några särskilda behov? Kanske är du allergisk mot dun eller svettas extra mycket på natten? Då är valet av material av yttersta prioritet när det kommer till madrassen. Latex har till exempel bättre uppsugningsförmåga, vilket kan vara ett lämpligt alternativ om du upplever nattliga svettningar som ett problem. Kika även på om bäddmadrassen är tvättbar. Alla människor svettas på natten och oavsett om du tillhör dem som svettas mycket eller lite kan det vara skönt med möjligheten att kunna tvätta sin madrass någon gång emellanåt.
Vilken typ av säng är du ute efter? Kontinentalsäng, ramsäng eller en ställbar säng? Har du ont om plats hemma kanske en förvaringssäng är det bästa alternativet? Är du osäker på vilken sorts säng du ska satsa på behöver du inte oroa dig – nedan går vi igenom skillnaderna mellan kontinentalsängar, ramsängar och ställbara sängar.
En kontinentalsäng består av tre lager – en resårbotten som sitter längst ner på sängen, en resårmadrass som betecknar mittendelen av sängen och en bäddmadrass som ligger högst upp. Resårmadrassen, eller plymå som det också kallas, är den del som avgör vilken grad av hård- eller mjukhet sängen ska ha. Utöver madrasslagren kan en kontinentalsäng bestå av en sänggavel, fotgavel, ben, klädsel och tillbehör.
Då du kan kombinera de olika delarna helt utefter egna preferenser utgör oftast kontinentalsängen en mycket god komfort. Den ger dig också möjlighet att anpassa utseendet utefter din personliga stil och du kan enkelt uppgradera sängens look genom att byta ut någon av delarna efter en tid. En annan fördel med en kontinentalsäng är att du slipper mittenspringan, som kan vara till besvär om du eller ni tycker om att sova i mitten av sängen.
Den största skillnaden mellan en ramsäng och en kontinentalsäng är att ramsängen endast består av en resårbotten med en bäddmadrass, medan kontinentalsängen har fler lager. Resårbottnen är omgiven av en träram, vilket utgör sängens stomme. Det är till största del resårbottnens stoppning och fjädring som avgör komforten på sängen, men bäddmadrassen bör också väljas med omsorg då det är den som uppfyller våra individuella behov.
Fördelen med ramsängar är att de i regel är billigare än kontinentalsängar, vilket absolut inte behöver vara förenat med sämre kvalitét. Det är dessutom en praktisk säng då det enda du behöver montera är ben och du behöver inte ställas inför lika många val i och med att den har ett färre antal delar. För att summera det hela kan man säga att en ramsäng passar någon som vill sova bekvämt men som inte är i lika stort behov av den höga komforten som en kontinentalsäng kan ge.
Med en ställbar säng får du lyxen att kunna justera huvud- och fotändan. Om du bor litet och vill kombinera soffa och säng eller helt enkelt trivs med att titta på TV, läsa eller varför inte jobba från sängen skulle jag definitivt vilja slå ett slag för den ställbara sängen. Med en sådan kommer även medicinska och ergonomiska fördelar. Har du trötta eller ömma ben får du extra vila genom att förhöja fotändan och en förkylning kan kännas mindre outhärdlig genom att höja huvudändan. Och apropå outhärdligt – om du eller din partner snarkar kan en höjbar huvudända vara guld värd då snarkningarna ofta dämpas när huvudet är i en hög position. En ställbar säng ger dig helt enkelt möjligheten att anpassa din sovstil efter olika behov och situationer!
Tänk på att det dyraste inte alltid behöver vara bäst. Vi har alla olika kroppar och olika behov, så ta god tid på dig att prova olika typer av sängar för att se vilken som passar just dig innan du tar ett beslut. Detta gäller såklart även åt andra hållet. Spontanköp inte en säng bara för att den är på kampanj, utan väg in alla olika aspekter först. Sist men inte minst – glöm inte att kolla upp hur lång garanti det är på sängen. En bra säng ska hålla länge!
När du ändå är på jakt efter en ny säng kanske du vill passa på att uppdatera resten av sovrummet? Kanske till och med skapa hotellkänsla? Då vill jag varmt rekommendera BingoAnnes suveräna tips för hur du skapar hotellkänsla i ditt drömsovrum!
Sov så gott!
Vi har 18-årsgräns för alla våra spel.
Hur ser ditt spelade ut? Gör självtestet
eller ring stödlinjen på 020-819 100.
Mer om ansvarsfullt spelande här
Folkspel, orgnr 802405-2063, innehar spellicens utgiven av Spelinspektionen.