Laga mat i utekök

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2020-05-06

Ju mer tid man kan spendera utomhus under sommarmånaderna, desto bättre! Och på vilket sätt umgås vi helst? Jo – över en bit mat såklart. Därför vill vi slå ett slag för att laga mat, äta och umgås med nära och kära i direkt anknytning till naturen. Här kommer våra bästa tips för matlagning i uteköket!

På sommaren flyttar vi gärna ut både middagsbordet och matlagningen för att kickstarta allas vår favoritsäsong på året – sommaren! Tiden då vi samlar familjen och njuter av väder, solens varma strålar och sällskapet.

Kanske har du redan en grill? Då är du egentligen inte långt ifrån att redan skapa dig din egen matlagningsoas i trädgården! Det är ju något visst med måltider under bar himmel. Här kommer våra bästa tips för att fullända din matlagning i det gröna.

Bästa matlagningstipsen för uteköket

Har du fastnat i föreställningen att allt som läggs på grillen måste vara kött och att tillbehören behöver göras separat? Det stämmer faktiskt inte, utan det finns mycket annat du kan lägga på grillen. Egentligen är det ganska enkelt att skapa en komplett måltid med bara grill som redskap. Vi hjälper dig gärna att fullända ditt grillande! Här kommer våra bästa recepttips:

Grilla lök

Lök blir fantastiskt söt och god på grillen och är ett fint komplement till det du normalt sätt grillar. Vi vågar utlovar magi!

Grilla rotfrukter och grönsaker

Vi kan också varmt rekommendera att slänga på rotfrukter, sparris eller blomkål. Pensla bara med en härlig BBQ-glaze så är de redo att grillas. De gör sig utmärkt som tillbehör men är också goda vegetariska alternativ till kött!

Grilla potatis

Kokade du för mycket potatis igår? Perfekt! Det är nämligen perfekt att lägga överbliven kokt potatis på grillen. Dessutom är supersmidigt att grilla samtidigt som du grillar annat. Goda smaksättningar till din grillade potatis är pressad vitlök, rosmarin, timjan eller chiliflakes.

Grilla ananas

Tänker du att efterrätt inte går att göra på grillen? Fel, säger vi – det går nämligen alldeles utmärkt. Grillad ananas är vår favoritefterrätt till grillen, delvis för att det är himla gott men också för att det är busenkelt. Du skivar helt enkelt ananasen, grillar tills de blivit mjuka och strör sedan över en nypa muskavadoråsocker. Gör sig fantastiskt bra till din favoritglass!

laga-mat-i-utekok-bingolotto-450x300.jpg

Vill du ha fler grilltips? Läs allt om hur du blir en grillmästare här

Piffa måltiden med färska örter

Odla dina egna färska örter i pallkragar i ljust, skyddat läge - gärna i direkt närhet till din grill eller utekök. Hur härligt är det inte att bara sträcka ut handen för att tillsätta en nypa hemodlat?

Odla stort och generöst så mår dina plantor som bäst och de blir förutom en smakhöjare också ett härligt inslag rent visuellt. Våra favoritkryddor att odla är basilika, rosmarin, kryddtimjan, persilja, dill och mynta. Samtliga perfekta att piffa den somriga utelunchen eller middagen med!

laga-mat-i-utekok-bingolotto-450x300-2.jpg

Skapa ditt kompletta utekök enkelt

Har du en grill är det som sagt en bra början till ett utekök och med några små medel kan du skapa ett mer komplett kök! Det behöver inte vara särskilt dyrt eller svårt att skapa ditt eget utekök.

Bygg enkelt och med grillen som utgångspunkt. Ett sidobord kan fungera som arbetsbänk, du kan enkelt dra vatten med hjälp av trädgårdsslang och uppgradera utrustningen med en portabel kokplatta om du så vill. Med små förändringar har du snart stora möjligheter till matlagning utomhus!

Utrusta ditt utekök

Vill du verkligen gå in för att skapa en köksoas i din trädgård kan du uppgradera ditt utekök med en separat uppsättning av köksredskap, byttor och kanske till och med kastruller. Förutom att det är lite speciellt, och härligt på något vis, att ha köksredskap avsedda för dina middagar utomhus så är det också skönt att slippa springa in och hämta det du behöver.

Fundera över vad du behöver ha tillgängligt; kanske räcker det med grillredskap, någon kniv, byttor och skärbrädor? Eller vill du gå steget längre och till och med ha separat servis till uteköket? Bara fantasin sätter gränser.

Utrusta ditt utekök

Öppen förvaring av dina redskap är givetvis lättast att få till, men det går givetvis att bygga in förvaring i arbetsbänken om du föredrar det. Vi tycker dock att det är charmigt att låta köksredskapen hänga framme, även om man får vara beredd på att pollen, löv och annan smuts kan stöka till det lite.

 


BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv