Samla familjen och dina närmsta vänner – det är äntligen grilltider! Vill du lära dig att grilla som ett riktigt proffs? Med hjälp av denna guide kommer varken du eller dina middagsgäster bli besvikna! Jag kommer bland annat leda dig genom djungeln av olika grilltyper, ge dig handfasta tips på hur du förbereder maten innan det är dags att grilla samt gå igenom olika trender och grilltekniker. Trevlig läsning, du blivande grillmästare!
Att grillat är godast kan nog de flesta intyga. Årets första grillmiddag med goda vänner, grillkorv med bröd i skidbacken en krispig vinterdag, nyfångad fisk över öppen eld eller foliepaket med banan och smält choklad – oavsett rätt blir både smak och upplevelse bättre och härligare när man grillar. Om man gör det på rätt sätt, vill säga. Snustorra kycklingfiléer, svarta majskolvar och ett moln av rök över hela trädgården är minst sagt en mindre trevlig förteelse, men lätt hänt om man inte vet hur man ska gå till väga med grillandet. Om du, som så många andra, tycker att det är väldigt gott med grillat men känner dig osäker på själva grillprocessen kan du nu andas ut – med den här grillguiden som högra hand får du alla verktyg du behöver för att ta smakupplevelsen till helt nya höjder.
Äger du i dagsläget ingen grill och blir smått tokig av marknadens enorma utbud av olika grilltyper? Helt förståeligt om så är fallet – att veta vilken grill som passar för en själv är inte alltid solklart. För att du ska känna dig säker på vilken grill du ska välja tar vi här nedan en närmare titt på vad det finns för grilltyper samt deras för- och nackdelar.
Grilla på kol har människan gjort sedan urminnes tider. Det är den vanligaste och mest traditionella grillmetoden – inte minst för den goda rökdoften och den genuina smaken av grillat som den glödande kolen medför. Det finns dessutom olika typer av kolgrillar som passar för olika tillfällen. Klotgrill är den mest populära varianten – men det finns även varianter så som portabel kolgrill, grytgrill, grilltunna och keramisk kolgrill.
En portabel kolgrill är bra att ha om du enkelt och smidigt vill kunna frakta med dig din grill till stranden, picknicken eller på resan. Portabla kolgrillar är i de flesta fall mindre och väger inte lika mycket som stationära grillar. De brukar dessutom vara utrustade med ett handtag, vilket gör att de är superlätta att bära med sig oavsett destination.
Att klotgrillen är den mest populära grillen är inte särskilt förvånande då de vanligtvis är utrustade med ett flertal finesser. Dessa grillar har oftast en generös grillyta vilket är praktiskt om du ska grilla mycket på en gång. Den runda formen ger värmen en bra cirkulation och finns det ventilationer i både lock och botten har du dessutom möjlighet att reglera temperaturen istället för att lyfta av och på locket i tid och otid. Faktum är att locket i största möjliga mån ska vara på hela tiden. Köttet blir mycket saftigare och löper inte samma risk att bli bränt eller sotigt som när man grillar utan lock. En annan finurlig detalj på klotgrillen är askbehållaren, som sitter i botten av grillen och samlar upp askan från kolen. Att tömma askbehållaren efter varje grilltillfälle är en stark rekommendation. På så sätt blir det en bättre lufttillströmning i grillen och därmed en bättre glöd.
Om du väljer en klotgrill kan du antingen grilla med kol eller briketter. Det går snabbare att få upp värmen med kol än briketter, vilket är fördelaktigt om tiden är knapp och hungern tryter. Briketter skapar däremot en jämnare temperatur än kol och är därmed det bästa alternativet om du ska grilla större bitar. Det tar som sagt längre tid att få upp värmen när du använder briketter, men brinntiden är desto längre.
De äggformade keramikgrillarna är både praktfulla och multifunktionella. Dessa grillar är tillverkade av tjock keramik vilket gör dem oerhört tåliga och användbara oavsett årstid och väderprognos. Keramikgrillen isolerar värmen extremt bra och det blir därmed lättare för köttet att behålla saftigheten. Du behöver dessutom inte förbruka alls lika mycket kol och kan ofta använda samma kol till flera grillsessioner. Med tanke på den exemplariska isoleringsförmågan fungerar keramiska kolgrillar galant när du vill grilla på såväl låga som väldigt höga temperaturer. Detta ger dig en mängd valmöjligheter – du kan dels uppnå fantastiska resultat när du grillar kött – men en keramikgrill är också optimal om du ska baka ett saftigt bröd alternativt röka din mat, vilket har blivit en stor trend i grillvärlden den senaste tiden. Att röka sina råvaror är enkelt även om det tar tid och kräver tålamod. Det enda du behöver tillsätta till kolen är träflis som har fått stå och dra i vatten i cirka en halvtimme. Ska du grilla under en längre tid bör du använda träbitar, som är lite kraftigare än träflisen. Tänk på att inte använda ett träslag som innehåller kåda eller ett trä med bark. Rök maten på indirekt värme. Detta innebär att kolen och träflisen är lagd på bottnens ena halva, medan råvarorna är placerade över den andra halvan.
Att rengöra en keramikgrill kräver ingen massiv insats. För att få bort rester av kol och mat fungerar det utmärkt att hetta upp grillen till minst 260 grader i cirka en halvtimme – då förbränns resterna. Låt sedan grillen svalna under uppsikt. Viktigt att tänka på när det gäller keramiska kolgrillar är att aldrig använda rengöringsmedel eller tändvätska. Det sätter sig nämligen i keramiken vilket ger maten en tydlig bismak.
Tändvätska är för övrigt alltid ett ’big no’, oavsett vilken kolgrill du väljer! Förutom att det förstör smaken på maten är det med den stora andelen kemikalier ytterst skadligt för miljön. Då tändvätska medför en extremt stor brandrisk är användandet dessutom direkt farligt och bör undvikas till varje pris. För att få fyr på glöden kan du istället använda stearinbaserat tändpapper, skorstenspapper eller en eltändare.
När det kommer till grillgaller är två av de vanligaste alternativen gjutjärn och rostfritt stål. Ett gjutjärnsgaller ser till att värmen bibehålls och fördelas jämnt över hela grillytan. Om du penslar gallret med olja eller smör mixat med vitlök och örter kommer maten dessutom smaka ännu ljuvligare, eftersom smakerna sätter sig i järnet som sedan tas upp av maten. Ett galler i rostfritt stål är däremot lättare att rengöra eftersom materialet är slätare och mer blankt. Det skadas inte heller av rengöring med diskmedel, vilket man bör undvika när man rengör ett gjutjärnsgaller.
Gasolgrillen är för dig som vill att det ska gå undan! Denna grill är väldigt lätthanterlig då du själv ställer in och reglerar temperaturen och du slipper krångla med kol, briketter, aska och rök. En del upplever att maten blir godare med kolgrill då kolen ger köttet och råvarorna en väldigt autentisk och traditionell karaktär, men med en gasolgrill sparar du en hel del tid och planering.
En gasolgrill kräver inget förarbete – efter att du vridit på temperaturen tar det cirka tio minuter innan den har fått en jämn värme över hela ytan och du kan i godan ro lägga på maten innan hungernivån har stigit till skyarna. Det snabba tempot ger dessutom utrymme för spontana grillkvällar – vilket ju kan vara något av det mysigaste som finns! Grillytan på en gasolgrill är oftast stor och rymlig, vilket lämpar sig bra för den som vill ha möjlighet till att grilla mycket på en gång eller till större sällskap. Här kommer även brännaren in i bilden. Gasolbrännaren är oftast tillverkad i gjutjärn eller stål och sitter inbyggd i grillen. Brännaren har som uppgift att värma upp gasolen, som säljs separat på tub. En gasoltub på sex kilo räcker vanligtvis till mellan tio och tjugo grillsessioner, beroende på vilken temperatur du grillar på och hur många brännare du använder. Om du har bestämt dig för att investera i en gasolgrill bör du fundera på hur många brännare du vill att grillen ska ha. Om du vill kunna grilla till ett stort gäng samtidigt är fyra till sex brännare lagom. Till en familj på fyra till fem personer räcker det med en grill med två till tre brännare. Om du ska grilla till dig själv eller till dig och partnern eller kompisen passar en gasolgrill med två brännare. Med flera brännare kan du justera temperaturen i olika delar av grillen, vilket är optimalt med tanke på att olika livsmedel kräver olika temperaturer.
Nackdelen med gasolgrillar är dess miljöpåverkan. Gasol är en petroleumprodukt som vid förbränning ger utsläpp av koldioxid – var därför noga med att inte använda fler brännare än nödvändigt!
Försäljningen av elgrillar har under de senaste åren ökat markant. Anledningarna till att elgrillarna har fått flytta in i allt fler hem är många. En stor orsak är att är det hos de flesta föreningarna är tillåtet att grilla med sin elgrill hemma på balkongen, eftersom elgrillar varken osar eller för med sig den brandrisk som kol- och gasolgrillar gör. Faktum är att du till och med slipper stå och huttra på balkongen om du blir grillsugen när det är kallt ute. Med tanke på att elgrillar knappt ryker eller osar går det lika bra att grilla inomhus. Elgrillar är dessutom mer klimatsmarta än kol- och gasolgrillar, smidiga att rengöra och lätta att förflytta. Precis som de portabla kolgrillarna är elgrillen perfekt att ta med sig – så länge det finns tillgång till ström. Men hur fungerar egentligen en elgrill? Jo, det är precis så enkelt som det låter. Du kopplar bara i sladden i ett uttag, väntar några minuter, ställer in temperaturen och sim sala bim – dags att börja grilla!
Vad somliga eventuellt ställer sig misstänksamma till när det kommer till elgrillar är om resultatet verkligen blir lika bra som med en kol- eller gasolgrill. Precis som när du använder en gasolgrill får du inte samma karaktäristiska smak som kolen skapar – men smaken av grillat får du definitivt via saltet och fettet som förångas av värmen. De klassiska grillränderna får du också när du grillar med en elgrill och de flesta blir väldigt positivt överraskade när de väl har smakat. Var dock beredd på att det kan vara stor kvalitetsskillnad på olika modeller – så välj din elgrill med omsorg. Ta reda på hur hög värme den kan uppnå, hur lång tid det tar att värma upp den och andra faktorer som är viktiga för dig – som hur stadig grillen är, hur stor grillyta den har och om det är en bordsgrill eller en elgrill på stativ.
Jag hoppas att du med denna djupdykning har fått en känsla kring vilken grill som passar just dig och dina behov. Bär med dig följande frågeställningar när du åker till varuhuset eller ska klicka hem din blivande grill:
Det finns alltid någon i familjen eller gänget som hävdar sig vara världsbäst på att grilla, men med följande steg för steg-guide kommer du efter ett par tillfällen kunna titulera dig som den rättmätige grillmästaren! Använder du en kolgrill krävs lite mer tid och finess än om du grillar med en el- eller gasolgrill. Dessa steg kan du alltid luta dig mot för att försäkra dig om att grillmiddagen kommer att bli en riktig succé.
1. Putsa köttet
Lite fett gör köttet mörare och därmed godare – en välmarmorerad köttbit med lagom mycket insprängt fett är med andra ord att föredra – men om det sitter för mycket fett på utsidan av köttet som riskerar att droppa ner på grillen och bilda eldslågor kan du enkelt trimma bort en del med en vass filékniv.
2. Marinera köttet
För att få köttbiten att bli sådär saftig och smakrik är marinaden en ack så viktig komponent. Låt köttet suga upp marinaden ordentligt genom att låta det vila tillsammans länge och varsamt. Vad som är tillräckligt länge varierar utefter köttets storlek samt ingredienserna i marinaden.
Här kommer några tumregler:
- Större köttbitar behöver längre tid ihop med marinaden
- Om marinaden består av mycket salt eller syra bör du dra ner på marineringstiden
- Strunta i olja om köttet ska marineras en kort tid och tvärtom när köttet ska marineras länge
Missa inte fiskmarinaden! Fisk som fått ligga i marinad ett tag – åtminstone i en timme – får oftast en godare och fylligare smak.
3. Rumstemperera köttet
Låt köttet långsamt tina så att det når en rumstemperatur innan du lägger på det på grillen. Låter man bli detta kan det hända att köttet får en chock när det kommer i kontakt med grillvärmen, vilket gör att det drar ihop sig och blir kompakt.
Om köttet är vakuumförpackat bör du ta ut det ur förpackningen, så att den lätt unkna doften från vakuumet försvinner.
Ska du grilla kött kan du ta ut det en till två timmar innan det ska läggas på grillen – beroende på köttets storlek. Är det fisk eller kyckling som står på menyn är 30 minuter lagom – men inte längre än så.
4. Blötlägg träspett
Ska du bjuda på grillspett? Mums! Om du använder spett som är gjorda av trä bör du dock lägga dem i blöt ungefär en halvtimme innan de ska grillas – annars finns det risk att de fattar eld.
5. Förkoka rotfrukterna
Om du ska grilla rotfrukter eller potatis behöver du förkoka dem innan de är redo för grillen. För att ge godsakerna extra smak och struktur är det bra att låta de vila en stund innan du börjar grilla. Ska du använda en kolgrill kan du börja förkoka så fort du tänt grillen.
5. Tänd grillen
Om du har en kolgrill är vädret något att ta i beaktning när det är grilldags. Både glöd och temperatur påverkas av kyla och vind, vilket gör att det kan ta betydligt längre tid än 30 minuter för grillen att komma upp i rätt värme, som vanligtvis är en rimlig tidsintervall. Briketter tar oftast lite längre tid att värma upp än kol – fördelen är att briketter brukar hålla värmen längre. Ska du grilla en hel köttbit är på så vis briketter att rekommendera, medan kol passar bättre för exempelvis korv och skivat kött. Vad gäller mängd behöver du inte fylla hela botten med kol – halva räcker gott och väl. Väljer du att grilla med briketter är 20 stycken en lagom mängd. Medan du väntar på att det ska bli en fin glödbädd och att kolen har fått en tunn yta av vit aska kan du förbereda tillbehören. Se även till så att grillgallret är rengjort och pensla gärna på lite olja för att undvika matrester som fastnar. Om du ska grilla fisk eller grönsaker är ett halster ett effektivt redskap. Några citronskivor på gallret är också ett bra knep – det bidrar dessutom med smak och fräschör. Lägg på gallret cirka 10 minuter innan det är dags att lägga på köttet, halloumin, svampen, grönsakerna eller vad det nu är för gott som ska grillas!
6. Använd en termometer
När maten väl ligger på grillen kan det vara svårt att veta hur länge det ska ligga. Håll extra koll på grönsakerna då dessa är känsligare och riskerar att bli sotiga eller brännas snabbare än kött.
En kötttermometer är det bästa sättet att få svar på när ditt kött är klart. Med en sådan kan du känna dig trygg med att du kommer få ett perfekt resultat oavsett vad du grillar.
7. Låt köttet vila
När du slutligen har tagit köttet från grillen och gommen vattnas av längtan efter första tuggan får du dessvärre hejda dig själv en aning – åtminstone om det är en rejäl bit du har grillat. För att jämna ut temperaturen och inte riskera att den goda köttsaften går förlorad när du skär i köttet behöver det vila i cirka 5-10 minuter innan servering. På så sätt stabiliseras alltsammans och resultatet blir ännu bättre.
8. Ät och njut!
Sådär ja! Efter dessa steg kan du och dina hungriga gäster avnjuta en utsökt grillmiddag med ett fantastiskt mört och smakrikt kött. Bon Appétit!
Utöver att röka sin mat har jag spanat in en rad andra grilltrender som är glödheta just nu!
Att grilla mer grönt är en trend som växer sig starkare för varje år. Grillad spetskål med ett smarrigt vitlökssmör, blomkålsbuketter, zucchini och glödbakade rödbetor är några exempel som gör sig minst lika bra som huvudråvaror som tillbehör. Även frukt så som vattenmelon och nektarin är supergott att grilla! Spana gärna in BingoAnnes tips för att laga mat i utekök – där får du massor av härlig inspiration till att grilla mer från växtriket!
En annan trend som inte går av för hackor är grillade skaldjur. Att grilla fisk så som laxfilé, torskrygg, havskatt och hel havsabborre har tillhört vanligheterna sedan urminnes tider, men nu är det alltså tid för skaldjuren att ta plats på grillen! Räkor, blåmusslor, havskräftor och ostron är för att bara nämna några härligheter som kommer uppnå en helt ny smakdimension efter att de rökts eller halstrats på grillen.
Grillad pizza är kanske inte helt oväntat en stor trend som enligt mig låter oss få det bästa av två världar. Den frasiga degen, smält ost och kryddig tomatsås kombinerat med den oslagbara smaken av grillat skapar en synnergieffekt som heter duga. Med en pizzasten får du det ultimata resultatet då denna gör att grillen kommer upp i den värme som krävs. Pizzan blir dessutom klar på ett ögonblick!
Kom ihåg att övning ger färdighet. Du kommer förmodligen inte uppnå ett toppresultat första gången du ställer dig och grillar, men efter ett par gånger kommer du med stor sannolikhet att hitta vad som fungerar bäst för dig. Smaken är ju onekligen som baken och vad som är den ultimata smakupplevelsen är upp till dig att avgöra. Det viktigaste du bör ha i åtanke när du grillar är att ha tålamod. Låt det bli en ordentligt fin glöd om du grillar med kolgrill och testa dig fram med olika råvaror, kryddor och grilltekniker! Kanske är det du som kan titulera dig som en äkta grillmästare inom snar framtid?
Vi har 18-årsgräns för alla våra spel.
Hur ser ditt spelade ut? Gör självtestet
eller ring stödlinjen på 020-819 100.
Mer om ansvarsfullt spelande här
Folkspel, orgnr 802405-2063, innehar spellicens utgiven av Spelinspektionen.