Lär dig spela ditt dröminstrument!

BingoLottos BingoBloggare Joel BingoJoel 2021-09-06

Har du, som många med dig, alltid drömt om att kunna spela ett instrument? Har du också förkastat idén för att du stämplar dig själv som ”tondöv” eller ”för gammal” för att lära dig? Nonsens! Det aldrig är för sent att kasta sig in i musikens varma värld. Det kräver bara lite extra entusiasm och engagemang. Så vad säger du, är 2021 året för en musikalisk nystart?

För gammal för att lära dig spela? Aldrig!

Inte sällan har man talat om musik som ett slags universellt språk. Ett språk som alla förstår och kan känna med, oberoende av geografisk eller kulturell bakgrund. Och visst kan man inte annat än att hålla med? En melodi, en ton eller ett ackord bygger, i min värld, aldrig upp murar. Exkluderar ingen. Självklart kan man känna mer eller mindre för olika tonsättningar. Men man lämnas alltid med en känsla. Detta är vad om som gör musik och musicerande så speciellt – och varför jag alltid älskat det så!

Tråkigt nog verkar den generella bilden av musicerande och instrumentspelande vara att det är något man tvunget måste introduceras till i tidig ålder. Och jo, visst finns det en massa fördelar med att vaggas in i musikens värld tidigt. Men tro för all del inte att ditt musikaliska lärande har något slags ”bäst före”-datum.

Jag föddes in en musicerande familj, och musiken har därför alltid varit ett givet inslag. INTE musicerandet, däremot. När jag var liten ville jag göra annat. Spela innebandy, bygga pilbågar och flirta med tjejer. Så gott jag kunde. Svullna läppar, salivstänk och väsande oljud från en trumpet, eller blåsor på fingrar från en gitarr, var inget som lockade då. Längtan efter att kunna spela ett instrument kom senare. Långt senare, faktiskt. Först när jag var 16 år bestämde jag mig, till min pappas stora förtjusning, för att lära mig spela gitarr. Idag, så där 10 år senare, är jag väldigt tacksam för det, och kan snabbt konstatera: fördelarna med att lära sig spela ett instrument, även i senare ålder än rekommenderat, är klart fler än få.

gitarr-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

Även vetenskapligt har flera fördelar konstaterats. Att lära sig i äldre ålder utmanar och utvecklar din hjärna. Dina kreativa delar av hjärnan stimuleras och tränas, vilket i sin tur spetsar minnet och lärandeförmågan generellt. I tillägg tränar du din koordinationsförmåga och fingerfärdighet. Bra, va?

Att välja instrument

Nå, har du bestämt dig? Bra! Men vilket instrument tänker du dig? Att välja vilket instrument man vill spela är långt ifrån busenkelt, om du inte redan har en idé sedan innan det vill säga. Ett vanligt råd är att försöka att se till så att instrumentet du väljer går väl ihop med din personlighet, din motorik och ditt gehör. Det underlättar alltid i längden. Varför inte gå till en musikaffär och prova på olika instrument? Nedan har vi samlat ett gäng ytterligare saker som kan vara bra att väga in i ditt beslut:

  • Är instrumentet stort? Se till att du har tillräckligt med plats hemma, och att det går att transportera i bilen eller på bussen.
  • Har du råd till flöjt eller harpa? Kolla din budget. Musikinstrument kan vara en dyr affär.
  • Vill du att instrumentet ska vara bärbart? Se till att det inte är otympligt.
  • Är instrumentet ovanlig? Ta reda på om det erbjuds musiklektioner för detta instrument. Privatlektioner för speciella instrument kan vara dyra.
  • Kan du öva hemma utan att grannarna klagar? Tänk på hur hög ljudnivå instrumentet åstadkommer


valj-instrument-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

Vilken typ av lärande är bäst för dig?

Nu när du väl tagit vad som kommer visa sig bli ett av dina bästa beslut, så är det läge att fundera på vilken väg du vill gå. Här kommer två förslag:

Ta lektioner

Vid många musikskolor och studieförbund finns nybörjarkurser även för vuxna. Att gå en kurs är tveklöst det mest tidseffektiva och fördelaktiga sättet att lära sig grunderna. Professionellt lärande ska aldrig underskattas. Här tas dina förväntningar, dina förutsättningar och dina önskemål på allvar, och tillsammans kan ni skräddarsy ett individanpassat upplägg. På så sätt får du alla rätta verktyg för att senare kunna ta ditt lärande vidare på egna ben. Vill dock höja ett varningens finger för kostnaderna.

musikteori-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

Lär dig på egen hand

Kanske finns det få tillgängliga kurser för det instrument du önskar lära dig? Kanske har du inte riktigt budget nog för att lära dig av ett proffs? Då kan ett bra alternativ vara att lära sig att spela instrument hemma, på egen hand. Gör du på detta vis så bär du själv det fulla ansvaret för ditt lärande. En frihet, absolut, men det ställer också hårdare krav. Träget arbete och total hängivenhet är ett måste! Till din hjälp finns numera en uppsjö av gratiskurser på Youtube, vilket jag verkligen kan rekommendera.

lar-dig-pa-egen-hand-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

Så här når du dina mål

Har du gjort dina val? Bra, då sätter vi i gång. På riktigt. Det första jag vill att du bär med dig in lärandeprocessen är följande: släpp din rädsla över att det kommer visa sig vara för svårt eller tappa inte tålamodet. Om du övar på ditt instrument tillräckligt länge så kommer du slutligen att bemästra det. Jag lovar. Övning ger färdighet så länge du har lusten och drivet. Sätt upp mål för dig själv, ställ rimliga krav och låt lärandet ta sin tid. Och du, ju roligare det är, desto bättre går det. Ju bättre det går, desto roligare blir det också! Nedan följer några ytterligare saker att tänka på:

Låt dig inte slås ned av vad du presterar

När man är äldre och har ett mer tränat musiköra kommer man snabbt som nybörjare att inse att det inte alltid låter särskilt bra. Då är det viktigt att komma ihåg: Rom byggdes inte på en dag. Försök att motarbeta allt vad heter prestationsångest!

Rusa inte för snabbt fram

Rekommenderar din lärare övningar som i din värld tycks för enkla, förkasta inte de. Med en ”ambitiös” målbild tenderar många att ibland blicka för långt fram för tidigt. Då kan det i sin tur upplevas frustrerade när man uppmanas lägga mycket tid på grundövningar. Viktigt att då komma ihåg är att dessa utgör nödvändiga byggstenar i din utveckling. Ser du till att göra de ordentligt, i lugn och ro, så kommer allt flyta på mycket bättre när du väl kommit längre i ditt lärande.

Varför inte skaffa någon att spela för?

Självklart är det upp till dig själv att avgöra om det är något som stimulerar och motiverar dig, eller om det snarare stjälper mer än det hjälper. Det viktigaste är såklart att du känner dig trygg i ditt lärande, men lite uppmuntrande ord gör ofta gott. Kanske vore det något att uppvakta din vän eller din partner med en liten sång? Eller varför inte spela en födelsedagssång när det vankas kalas?

spela-for-andra-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

Låt resan börja!

Att lära sig ett instrument och bli en del av en musikalisk gemenskap är en fantastisk upplevelse, men det är inte alltid så lätt att veta var man ska börja. Förhoppningsvis har vi rätt ut vissa frågetecken och kommit med ett par råd som kan hjälpa dig framåt.

Lycka till, med allt!

 

BingoJoels signatur för BingoBloggen!


Arkiv