Lisa Miskovsky – elitidrottare, sångare, & bingolottosäljare

Under 2019 släpper Lisa Miskovsky sitt första egna album på sex år och gör en större turné. "Det känns helt fantastiskt att få ge sig ut med nya låtar i bagaget. Och när jag kommer till BingoLotto på Påskdagen hoppas jag att jag vinner igen. Det gjorde jag senast", säger hon.

På Påskdagen den 21 april gästar Lisa Misksovsky våren största spelkväll. Då får publiken ett smakprov på nya låtar från en artist som släppte sin första skiva 2001. Idag är hon 44 år fyllda, men trots en lång och framgångsrik karriär har hon valt att stanna kvar i Norrland. Här har hon både bra inspelningsmöjligheter och väldigt mycket duktiga musiker.
– Umeå är verkligen en musikstad med många olike genrer, och det är här hemma jag trivs. Jag gillar kontrasterna från ett intensivt turnéliv och mycket storstäder till att vara här, där det blir ganska mycket egentid, säger hon.

Hängiven supporter av Björklöven Hockey

Och så finns dessutom Björklöven. Hockeyklubben som hon själv representerade under tio säsonger.
– Jag älskar hockey och jag går på matcherna så ofta jag kan. Jag är grön och gul i själen och Björkloven har verkligen hängivna supporters. Det här roligt att ha ett klassiskt lag i stan, konstaterar Lisa, som även varit landslagsåkare i Snowboard och på senare år jobbat som TV-expertkommentator inom extremsporter.

Inget av hennes två barn har fastnat för ishockeyn än. Men det är full fart ändå, med allt från dans till karate.
– Dessutom är vi är ute mycket i naturen och åker mycket skidor. Både barnens pappa och jag är aktiva så det är mycket rörelse även utanför föreningslivet, säger Lisa som har barnen hos sig varannan vecka.

"Har både sålt och köpt mycket bingolotter"

När Rickard Olsson får påskbesök av Lisa Miskovsky, är det en framgångsrik artist som ställer sig på BingoLottos scen. Hon har en stor och trogen publik sedan genombrottet med megahitsen Lady Stardust och Driving one of your cars och har genom åren belönats med fem Rockbjörnar och två Grammis.  Det är också en artist som verkligen tror på Folkspels och BingoLottos grundidé om starka föreningar.
– Förutom hockey och snowboard simmade jag i många år och jag har både sålt och köpt mycket bingolotter. I Umeå har vi Micke, en stor profil som sålt bingolotter i alla år. Jag brukar stanna till och snacka med honom då och då och han har på något sätt blivit en del av vår stad, berättar Lisa.

Släpper nytt album till sommaren

När hon ger sig ut på vårturné har hon fyra nya låtar släppta. Efter sommaren kommer hela albumet. Det blir lite större konsertlokaler denna gången, men Lisa trivs med variationen.
– I höstas var jag exempelvis för första gången i lilla västkustsamhället Fiskebäckskil och spelade på en mindre krog i hamnen där. Det var helt fantastisk och den typen av spelningar är otroligt roliga att göra. Man får samtidigt chansen att se sig omkring och inte bara vara på ett hotellrum, säger Lisa, som för några år sedan kände att energin höll på att ta slut. Lusten att spela och turnéra var liksom borta och hon drog i handbromsen. Nu är balansen tillbaka.

Har skrivit musik till Backstreet Boys

Hennes pappa är från Tjeckien och turnerade runt om i Europa som jazzmusiker. I Finland träffade han Lisas mamma och de bosatte sig i Sverige. Lisa själv stod tidigt på scenen och spelade sig runt i Norrland i många år innan hons fick sitt första skivkontrakt. Genom en imponerade karriär har hon nu bland annat medverkat i Körslaget och Melodifestivalen och skriver även låtar till andra. Hon ligger bland annat bakom Backstreet Boys världshit Shape of My Heart.
– Jag får väldigt många och smickrande förfrågningar om att skriva låtar till andra, men de senaste åren har jag inte riktigt haft tid eftersom jag hållit på och spelat in mina egna låtar.

Spelar de flesta instrumenten själv

Inspelningsprocessen har tagit omkring två år och Lisa spelar merparten av instrumenten själv. Till och med piano har hon givit sig på, till skillnad från tidigare.
– Jag har en känsla för hur jag vill ha det, men samtidigt är jag väldigt självkritisk, konstaterar hon.

Att så småningom skapa mer tid för att skriva för andra artister är definitivt något hon vill prioritera.
– Jag var på ett låtskrivarkonvent på Ulvön utanför Örnsköldsvik för ett tag sedan som var otroligt inspirerande. Vi var 20 låtskrivare från hela världen som möttes där.

Återkommande gäst i BingoLotto

Lisa utmanade också sig själv rejält när hon sommaren 2016 spelade huvudrollen som Anna i det klassiska folklustspelet Värmlänningarna vid Ransäters Hembygdsgård i hjärtat av Värmland. Även hennes barn var med och det var regissören och vännen från Umeå, Olof Wretling, som lyckades övertala henne. Hon låg sömnlös när hon fått manuset, men upplagan bedömdes av recensenter vara en av de bästa som framförts. 

Lisa har genom åren varit en flitig gäst i BingoLotto. Och hon gillar Göteborg.
– Det är något speciellt med publiken där. Jag känner mig alltid extra välkommen, på samma sätt som bemött här hemma i Umeå, säger Lisa, som bor några mil utanför stan med utsikt över havet. 

Då och då hjälper hon sin 94-årige granne med vardagsbestyren.
– Jag försöker vara närvarande där jag är. Över huvud taget tycker jag att vi ska bry oss lite mer om varandra. Det gäller väl i alla sammanhang, och det är inte minst viktigt att vi vuxna ser barnen omkring oss. Inte bara våra egna.

Text: Erik Torstensson
Foto: Andreas Nilsson

Publicerat: 2019-04-08

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv