Möt Lotta & Stefan - för 30 år sedan

Lotta Engberg bodde i lilla Götene, var småbarnsförälder och turnerade med sitt och Anders Engbergs dansband. Stefan Odelberg jobbade extra i skivbutik och lyssnade på hårdrock. Höstpremiären den 29 augusti innebär också att själva Jubileumsfesten för BingoLotto 30 år närmar sig på allvar. Därför bad vi BingoLottos populära programledare blicka 30 år bakåt i tiden, till 1991. Ni vet, året då BingoLotto startade med Leif "Loket" Olsson.

Medan Loket bjöd in till dans, bingo och kaffevinster på bästa sändningstid i TV4 hade tonåringen Stefan fullt upp med gymnasiestudier, hårdrocksmusik och extraknäcket i en skivbutik hemma i Göteborg. Det var just i EKO Avenyns skivbutik som magikern Erik Hulger kom in en dag och sådde ett frö när han visade några trick. Fröet blommade sedan ut till en lång och lyckosam Odelberg-karriär som magiker och underhållare.
- Fast när jag var 17 år drömde jag faktiskt mest om att få ha min egen skivbutik, minns Stefan, som fortfarande bodde hemma men var på gång att flytta till sin första egna lägenhet.

BingoLottos programledare Stefan Odelberg i BingoLottos studio

Medan Stefan var i övre tonåren så var Lotta Engbergs dansbandskarriär i full gång. Tillsammans med dåvarande maken Anders Engberg bodde hon i radhus i lilla Götene i Västergötland och kombinerade livet som småbarnsföräldrar med att vara på dansbandsturné.
- Malin var fyra år och Amanda var tre. Och de längtade så vansinnigt efter sin första dagisplats, minns Lotta när hon funderar på hur vardagen såg ut 1991.

Hon var 28 år och hade redan hunnit med fyra framträdanden i Melodifestivalen, varav det första i en duett med Göran Folkestad. Segern med Fyra bugg & en coca-cola den 21 februari 1987 förändrade det mesta.

Mycket har hänt sedan dess. Många nya erfarenheter, en fantastisk karriär som både sångerska och programledare. Och känslan av ett större lugn har infunnit sig mitt i en intensiv yrkesvardag, där hon pryder framsidor på veckotidningar så gott som varje vecka.
- Det är väl ändå att kunna njuta av stunden som är åldrandets patina, funderar Lotta, som nu laddat om efter sin elfte säsong med Lotta på Liseberg. Hon är redo för att ge sig i kast med en ny intensiv BingoLotto-höst.

BingoLottos programledare Lotta Engberg

Jubileumsfesten, då vi firar 30 års BingoLotto-spelande under festliga former den 23 oktober, blir förstås något alldeles extra att se fram emot. Inte minst för den nu 47-årige Stefan Odelberg, som stortrivs i sin roll och snart kan lägga även ett jubileumsprogram på meritlistan bredvid förra årets premiär som programledare i Uppesittaren. Bingolottos uppesittarkväll 2020 blev för övrigt det fjärde mest sedda programmet i TV4:s historia, bortsett från idrottslandskamper.
- Hade någon för 30 år sedan undrat om jag en dag ville leda BingoLotto med Lotta Engberg, så hade jag sagt ja direkt, säger Stefan.

Lotta Engberg 1991:

Här bodde jag:
- I Götene, mellan Mariestad och Skara.

Såg min vardag ut:
- Jag spelade dansmusik med min man Anders i Lotta & Anders
Engbergs orkester och vi bodde i radhus med våra barn Malin, 4, och Amanda, 3.

Vännerna jag umgicks mest med:
- Exakt samma som idag; min bästis Lotta.

Det drömde jag om:
- Jag drömde om att skaffa hund och att barnen skulle få dagisplats för första gången. Som de längtade!

Något extra roligt som hände det året:
- Ja, min pappa Lennart fyllde 60 år.

Artister jag lyssnade extra mycket på:
- Lill Lindfors. Jag har alltid diggat henne.

Saker "utanför jobbet" som jag lärt mig, som jag definitivt inte kunde för 30 år sedan:
- Oj, det är väldigt mycket... Och det känns som om man kan allt mycket bättre
nu. Framförallt att man kan njuta av det i stunden och göra det i ett lugnare
tempo. Det är väl det som är åldrandets patina.

Om någon sagt "Det finns ett nystartat program som heter BingoLotto som du kommer att leda tillsammans med en som Stefan Odelberg om 30 år." Vad hade du svarat då, tro?
- Lägg av. Det är inte möjligt. Bingolotto ÄR ju Loket!!!!!

Stefan Odelberg 1991:

Här bodde jag:
- Jag var 17 år och bodde hemma hos mina föräldrar på Hisingen, men i denna vevan flyttade jag hemifrån till min första egna lägenhet. Det var en etta på Mötesplatsen nära Wieselgrensplatsen, för de som nu har koll på Göteborg.

Så såg min vardag ut:
- Jag gick i gymnasiet på Samhällsvetenskaplig linje och jobbade extra i skivbutiken på Eko Avenyn.

Vännerna jag umgicks mest med:
- Tommy Pettersson, Magnus Brännström och Patrik Zetterlund. Och det var Tommy och jag som började trolla samtidigt.

Det drömde jag om:
- Jag drömde om att få ha min egen skivbutik. Men det var tur att drömmen inte gick i uppfyllelse, för hade den gjort det så hade jag nu ägt en skivbutik som inte längre finns.

Något extra roligt som hände det året:
- Ja, absolut! Jag var på Guns N´ Roses och såg dem live på Stockholm stadium. Det var verkligen ashäftigt!

Artister jag lyssnade extra mycket på:
- Det var just Guns N´ Roses, men också Mötley Crüe, Twisted Sister... Ja, det var massor av rock som gällde.

Saker "utanför jobbet" som jag lärt mig, som jag definitivt inte kunde för 30 år sedan:
- Att vara sann mot mig själv och att inte bara försöka vara hängiven andras önskningar. Det är viktigt att vårda sig själv.

Om någon sagt "Det finns ett nystartat program som heter BingoLotto, som du kommer att leda tillsammans med Lotta Engberg om 30 år." Vad hade du svarat då, tro?
- Va´ kul! Då ska jag börja plugga på allt jag kan om städer, landskap, kulturarv, sjöar, älvar, idrottsklubbar, fiskeställen, tågstationer och kantarellställen. Lotta? Menar du hon den där tjejen i gul dress som sjunger schlager? Hon är ju jättesnygg och rolig, så jag tackar ja!

BingoLottos programledarduo Stefan Odelberg och Lotta Engberg med orange bakgrund

Lördagen den 23 oktober firar Lotta och Stefan BingoLottos 30-åriga resa med ett magiskt jubileumsprogram som garanterat kommer att gå till historian. Läs allt om 30-årsjubileet här!

Tillbaka till bloggen


Arkiv