Nödvändiga & onödiga bebisprylar

BingoLottos BingoBloggare Johanna BingoJohanna 2022-02-22

Bebisprylar. Hur ska man egentligen veta vad man behöver köpa när man väntar barn för första gången? När allt känns som en evighetslång väntan på ett nytt, och spännande kapitel i livet. Man vill ju göra allt rätt och vara den perfekta föräldern. Något som ofta resulterar i att man köper fler prylar än nödvändigt. Men räds inte! Vi har pratat med flera nyblivna föräldrar som har gett oss sina bästa tips!

Barnvagn – mer än bara en vagn

Det där med att prova och köpa barnvagn kan både vara läskigt och spännande den första gången. Där kommer det lilla undret både ligga och snosa och sitta och upptäcka världen tillsammans med dig. Men hur hittar man rätt i barnvagnsdjungeln? Vissa vagnar kan utan problem kosta upp emot 20 000 kronor. Lika mycket som en begagnad bil. Och då är inte tillbehören inräknade. För visst behövs väl en kaffehållare, skötväska av lyxigt märke, regnskydd, solskydd, vindskydd, bebisratt och bygel till sittdelen? Här vill vi bestämt säga nej. Vår rekommendation är att fokusera på barnvagnens chassi. För väljer du en bra vagn i grunden, kan du klara dig långt och också komplettera längs vägen. En bra sak kan vara att titta på en vagn med en kombinerad sitt- och liggdel, så att du slipper byta ut vagnen efter några månader när bebisen vill sitta upp. Här är våra föräldrar också överens om att det kan var bra att välja en sittdel i vilken bebisen åker framåt. Bebisen är då vänd ifrån dig, men de flesta sådana vagnar har ett litet fönster i suffletten som gör att du kan se bebisen. Så satsa på ett stabilt chassi, med funktioner som passar dina behov, så som skogspromenader, löprundor eller strosande på kullerstensbeklädda gator.

Vit spjälsäng

Spjälsäng

Att spjälsängen kännetecknar vad som väntar, är ingen hemlighet. Drömmen om att få bädda, bona och mysa till det kan nå oanade proportioner, speciellt som ens flöden i sociala medier fylls av bilder på hur överkvalificerat mys kan se ut. Med all rätta! Faktum är att de allra flesta kvinnor “boar” under sin graviditet. Men hur mysigt det än kan låta, så är det trots allt mycket som ska finnas på plats när den nya familjemedlemmen väl kommer till världen. Kostnaderna springer lätt iväg, så ska ni spara in på onödiga utgifter kan spjälsängen lätt få vara den möbel som får stryka på foten. Till en början. De flesta bebisar föredrar att sova nära mamma eller pappa och spjälsängen står då allt som oftast tom. Ett bättre alternativ är därför en smidig vagga eller en ”bedside crib” som du kan ha bredvid din egen säng.

Babynest

En mjuk, skön och mysig kudde med kanter beskriver ett babynest bäst. Det kan användas både i sängen mellan föräldrarna för att ge en “egen sov-yta” till barnet, eller i soffan bredvid en förälder. Det är också en perfekt sak att ta med när ni besöker vänner och familj för att skapa en trygg sovplats. Dessutom är den smidigare och lättare bära med sig än exempelvis barnvagnens liggdel.

Babystolen Bumbo

En babystol i skummaterial som gör att bebisen sitter fast, oavsett om den vill eller inte. Ett bra alternativ när barnet vuxit ur en babysitter tänker du, men den är inte alls lika härlig att sitta i! Risken är också att låren inte riktigt får plats i sitsen, då de flesta bebisar tenderar att ha en något knubbigare karaktär i åldern då denna stol är mest lämpad. Dessutom gungar den inte alls, vilket ju en babysitter gör. Men funkar den för ditt barn, är den både lätt och praktisk att ta med sig.

Hoppgunga – Åksjuka och oftast inte så kul

Hoppgungan låter ju onekligen som en rolig pryl för barn och det kan den såklart också vara, men oftast bara för en stund. Barnet blir ofta stel i kroppen, och det är inte alltid barnets ben når ner till golvet. Då faller den fina idén bakom gungan eftersom en förälder hela tiden måste dra i gungan så att den flexar och barnet kan studsa. Något som i sin tur kan göra vilken bebis som helst åksjuk. Hoppgungan är därför ofta en pryl som åker fram någon eller några få gånger.

Bitleksak

En bitleksak i ett tuggvänligt material är perfekt när tänderna börjar poppa fram. Ett extra tips är att hålla dessa leksaker väl kylda då det kan lindra ett kliande tandkött.

Person som håller en bebis i famnen invirad i en filt

Bärsele eller bärsjal – funkar inte för alla

Det finns föräldrar som har bärsjalen eller bärselen att tacka för allt, och som inte skulle klarat sig en dag utan dem. Medan det finns andra som inte ser selens och sjalens storhet. Vissa barn vill bli burna hela tiden, medans andra är helt nöjda med att ligga ner eller sitta upp i vagnen. Men visst kan det vara både mysigt och praktiskt att ha sitt barn nära kroppen och samtidigt ha händerna fria. Men man ska komma ihåg att det kan bli jobbigt för både barnets nacke och ljumskar att hänga i en sele under för lång tid.

Blöjhinken – lösningen på ovälkomna odörer?

En luktfri blöjhink, vilken dröm ändå! Vem vill att det ska lukta gammal blöja överallt i hemmet? Oftast kostar refillpåsarna en del, och helt tät kan vi inte säga att en blöjhink är heller. Köp istället avfallspåsar i din närmsta matbutik och en vanlig sophink med ett lock som stänger sig automatiskt så kommer du långt, helt utan att behöva investera i dyra och onödiga specialprylar. För något underverk med denna speciella sophink kommer tyvärr inte ske.

Babyskydd till bilen

Den första bilbarnstolen kallas babyskydd. Detta kan förvirra en del. Men ett babyskydd är alltså den första bilstolen som ditt barn använder tills hen är ungefär åtta månader gammal. Med andra ord, inte så lång tid. Därför rekommenderar vi dig att hyra babyskyddet hos en godkänd återförsäljare. Var extra vaksam om du planerat att köpa ett begagnat babyskydd då du inte kan veta med säkerhet hur många som har använt stolen innan, eller om den varit inblandad i någon olycka.

Mammornas tre bästa tips

1. Låna dyra saker

Bebisar gillar precis som alla andra olika saker. Det som fungerar toppen för en, fungerar inte alls för en annan. Därför kan det var klokt att låna dyra saker så som bärsele och babysitter för att se om det faller din bebis i smaken innan du springer iväg och handlar.

Bebiskläder utlagda på ett överkast

2. Begagnat

Få marknader är så stora som den för blivande föräldrar. Så här finns en uppsjö av fynd som är redo att upptäckas. Köp gärna begagnat, för faktum är att många saker kommer att vara så gott som oanvända. Säkerligen många utav de sakerna vi redan listat ovan. Men även kläder som ibland endast passar en vecka eller två!

3. Bästa presenten till en nybliven förälder

Apoteket. Ingen plats kommer att vara så välbesökt den första tiden som nybliven förälder. Och det är trots allt inte det roligaste stället att bränna sin föräldrapenning på. Önska dig ett presentkort av nära och kära så kommer du en bra bit på vägen.

BIngoJohannas signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv