Ordspråk som du trodde att du hade koll på?

BingoLottos BingoBloggare Fredrik BingoFredrik 2020-11-24

När ska man inte ropa hej? Hur motar man Olle i grind? Och vilket ordspråk slutar med ”så länge rumpan är på land”? Häng med Bingobloggen där vi tar oss en närmare titt på ordspråk, ordstäv och talesätts tidigare kloka och knasiga (!?) betydelser.

VAD ÄR ORDSPRÅK?

Vad är egentligen ett ordspråk? Enligt allas vår vän Wikipedia beskrivs ordspråket som följande: ” Avsikten med ordspråk är att på ett enkelt sätt förmedla ett budskap eller en värdering man ställer sig bakom eller ge en extra tyngd i en argumentation genom användning av gamla lärdomar som visat sig hålla i längden

Med andra ord, ordspråk kan vara bra om man vill vinna diskussioner mot någon annan, eller bara framstå som lite klokare, för som Wikipedia säger, detta är kunskap som visat sig stämma över generationer!

MEN! Pratar man med dagens ungdomar så märker man ganska snabbt att användandet av ordspråk minskar drastiskt, och framför allt så börjar förståelsen av ordspråkens innebörd att minska. Kanske för att många av uttrycken är gammalmodiga rent språkligt att använda sig av. Men jag tycker att ordspråk är något vackert, nästan poetiskt och dessutom är många av dem så konstiga att dem även blir väldigt roliga. Så nu tar vi oss och lär oss lite ordspråk och dess bakgrund!

 

Illustration av ordspråket "Ingen ko på isen"
Det är ingen ko på isen...

ORDSPRÅKEN LEVER VIDARE I FÖRKORTAD FORM

Du kanske inte vet om det men i många fall så använder vi oss av ordspråk nästan dagligen, fast i förkortad form. ”Det är ingen ko på isen” är ju ett uttryck man använder sig av ofta, men vet du om att det finns en fortsättning? Ordspråket lyder nämligen: ”Det är ingen ko på isen så länge rumpan är på land”  

Uttrycket innebär ju kortfattat, Ingen ko på isen = Det är ingen fara. Men vad har rumpan med detta att göra?

Jo förstår ni, att Innan det fanns rinnande vatten i ladugårdarna så var bönderna tvungna att leda sina kor ner till sjön för att de skulle kunna dricka. Och under vintertid, var det viktigt att kon stod med bakklövarna på fast mark för då skulle de inte åka ner i sjön om isen gick sönder. Detta är ju inget problem för dagens kor direkt, så detta är ju ett strålande exempel på varför man förkortar ordspråk. Och det finns fler exempel på detta:

Man ska inte ropa hej… (förrän man är över bäcken)
Först till kvarn… (får först mala)
Ju fler kockar… (desto sämre soppa)
När man talar om trollen… (så står de i farstun)

Illustration av ordspråket "Pärlor för svin"
Kasta inte pärlor åt svin...

MÅNGA ORDSPRÅK ÄR ÖVER 2000 ÅR

Som vi tidigare pratat om så finns det mängder av ordspråk som är skriven på en sådan gammalsvenska att den nästan är helt obegriplig. Men det är inte så märkligt heller när man tittar närmare på alla ordspråk som finns och var en stor del av dess ursprung kommer ifrån. För väldigt många av våra ordspråk är nämligen hämtade från Bibeln vilket kanske inte alla vet om. Faktum är att det finns ett helt kapitel i bibeln som heter Ordspråksboken. Så många av de ordspråk som används idag så som ”Kasta inte pärlor åt svin”, ”Som man sår får man skörda” eller ”Var sak har sin tid” har över 2 000 år på nacken. Bara det kan ju vara en anledning att fortsätta använda sig av ordspråk!

Illustration av ordspråket "Mota Olle i grind"
Mota Olle i grind...

VEM ÄR OLLE?

Vissa ordspråk kan ses som logiska när man fått dem förklarade för sig, oavsett hur konstiga de kan låta på förhand!  Sedan finns det ordspråk och uttryck man använder sig av som man fått lära sig typ vad det betyder men långt ifrån fullt ut. ”Mota Olle i grind” exempelvis. De flesta av oss vet om att detta betyder, sätta stopp i god tid, men väldigt få av oss har en aning om vilken grind det syftas till och framförallt… Vem är Olle? Här kommer svaret!

Olle är ett klassiskt fornnordiskt mansnamn. Framförallt vanligt var det dock när man namngav manliga kreatur i mitten av 1800-talet. I det här fallet är alltså Olle namnet på en tjur. Och tjurar är ju som bekant kända för sin vilja att gå till attack. Därför var det viktigt att se till att tjuren var väl inhägnad innan den blev arg. Alltså se till att grinden var stängd. Rakt översatt betyder alltså mota Olle i grind, se till så att tjuren inte släpps lös.

ÄR DU REDO FÖR EXAMEN? TESTA DIG NEDAN

Nu när vi har lärt oss att de flesta ordspråken har flera tusen år på nacken, att flera har kortats ner för att vara med moderna och att oväntat många ordspråk kretsar kring kor och tjurar, ja nötkreatur så tycker jag det har blivit dags för dig att testa dina ordspråkskunskaper. Gör vårt ordspråkstest nedan och lycka till!

Kan du inte få nog av ordspråk? Då ska du läsa BingoMalins inlägg om allt du behöver veta om ordspråk!

BingoFredrik signatur för BingoBloggen.

TILLBAKA TILL BLOGGEN

Klarar du vårt ordspråkstest? Lycka till!

Vad gör fisken? Vilket ord saknas? ”Bara döda fiskar följer (…)”
Att ”vila på gamla lagrar” används i olika sammanhang, men vad betyder det?
Om någon säger åt dig att ”inte kasta yxan i sjön”, vad betyder det?
”Bränt barn skyr elden” sägs det. Vad är budskapet här?
Bättre en fågel i handen än 10...?
Surt, sa ......... om rönnbären.
Man ska inte skjuta sparvar med kanon betyder?

Arkiv