Allt du behöver veta om ordspråk

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-03-27

De flesta av oss använder oss nog av ordspråk varje dag, men ofta är de så självklara att vi inte tänker på dem. Vi har hört dem hela livet och vet oftast vad de betyder utan att fundera särskilt mycket över saken. Men nu ska vi göra just det, fundera över ordspråk. Så häng med när BingoBloggen gör en djupdykning i ordspråkens värld!

Vi börjar med att ställa oss frågan vad ett ordspråk egentligen är, och svaret på den frågan har givetvis Wikipedia. ”Avsikten med ordspråk är att på ett enkelt sätt förmedla ett budskap eller värdering man ställer sig bakom eller ge en extra tyngd i en argumentation genom användningen av gamla lärdomar som har visat sig hålla i längden”. Ordspråk är alltså gamla, väl beprövade sanningar och lärdomar som har visat sig hålla genom århundradena. För faktum är att vissa ordspråk kan spåras flera tusen år tillbaka i tiden. Den äldsta kända samlingen med ordspråk finns på 4000 år gamla sumeriska lertavlor, så man kan minst sagt säga att somliga ordspråk är välbeprövade!

En hel del ordspråk kommer faktiskt också från Bibeln och Gamla Testamentet som innehåller ett helt kapitel som heter Ordspråksboken. Andra ordspråk härstammar från den Poetiska Eddan, en fornnordisk diktsamling som troligtvis skrevs i Norge och på Island för runt tusen år sedan, medan andra är citat från gamla greker och romare som har hängt med genom århundraden.

Ordspråk att ha koll på

Önskar du ibland att du hade ett gäng bra ordspråk i bakfickan att dra upp vid behov? Då har du kommit rätt! Här är listan med användbara ordspråk som du måste ha koll på!

Envar sin egen lyckas smed – det är upp till var och en att se till att man har det någorlunda bra efter bästa förmåga.

En svala gör ingen sommar – en enda indikation eller ett tecken är inte tillräckligt för att dra några slutsatser. Det krävs många svalor innan man säkert kan säga att det är sommar!

Ett gäng svalor sitter på en gren

Rom byggdes inte på en dag – det tar lång tid att skapa stora saker, som till exempel Rom.

Alla är vi barn i början – man är alltid nybörjare i början och kan inte förväntas vara expert på något man aldrig provat förr.

Allt är inte guld som glimmar – bara för att något verkar vara bra eller sant betyder det inte att så är fallet. Falskt guld glimmar också.

Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri – om man försöker förstöra och sätta käppar i hjulet för någon annan är det också lätt att man själv dras med i fallet.

Sila mygg och svälja kameler – man straffar obetydliga förseelser men struntar i de grova.

Även dåren anses vis om han tiger – om en person håller tyst är det ingen som märker hur galen den egentligen är. Om man inte blottar sin okunskap är det ingen som märker av den.

 Tron kan försätta berg – en stark tro kan göra det som verkar omöjligt möjligt.

Kasta inte yxan i sjön – betyder att man inte ska ge upp sina ansträngningar. Ordspråket kommer från en berättelse i Bibeln där en man räddade ett yxjärn som hade fallit i vattnet genom att slänga i ett stycke trä som fick yxjärnet att flyta upp till ytan, och är ett exempel på ordspråk som inte har en helt ordagrann innebörd.

En man tar sats för att kasta en yxa

Surt sa räven

Ett ordspråk som blivit lite tokigt översatt men som ändå fungerar är ”surt sa räven om rönnbären”. Detta ordspråk kommer från början från en grekisk fabel som skrevs för över 2000 år sedan. Den handlar om en räv som försöker nå upp till druvor som växer högt upp på en ranka, men misslyckas. Då bestämmer sig räven för att han ändå inte vill ha druvorna eftersom de inte är mogna och därför säkert sura. Sensmoralen i berättelsen är att det är lätt att ringakta något som man inte kan få, eller att det är lätt att bortförklara sitt tidigare engagemang efter ett misslyckande med att man egentligen inte ville lyckas.

Det verkar ju logiskt, så hur är det översatt fel? Jo, i den grekiska originalversionen börjar både ordet för räv och druvor med ett a-ljud och utgör därmed en allitteration som får ordspråket att låta lite extra fint när man läser upp det. Så när den svenska översättningen skulle göras prioriterade man allitteration framför en ordagrann översättning, och bytte ut ”druvor” mot ”rönnbär” eftersom det börjar på R precis som ”räv”. Då förlorades också ordspråkets sensmoral eftersom ju rönnbär faktiskt är sura och inte särskilt goda, och det blir rimligt att räven inte vill ha dem. Men trots missen i översättningen vet nästan alla vad ordspråket betyder och det spelar ingen roll att det är rönnbär istället för druvor!

En räv står på bakbenen och sträcker sig efter en klase rönnbär

Mota Olle i grind

Detta är ett ordspråk som inte har en helt självklar innebörd när man hör det första gången. Vem är Olle och vad gör han vid grinden kan man fråga sig. Svaret på den frågan är att förr i tiden var Olle ett vanligt namn att döpa tjurar till, så i det här fallet betyder Olle tjur. Tjurar kan som bekant vara rätt ilskna av sig och därför var det viktigt att se till att grinden till tjurens inhägnad var stängd innan tjuren blev arg och man hade en ilsken tjur som sprang runt. Så ordspråket ”mota Olle i grind” betyder alltså att se till att stoppa något innan det hinner gå för långt och bli ett stort problem. Nu har du koll på det!

Hur bra koll har du på ordspråk? Testa dig själv!

Klicka här eller på bilden och testa hur bra koll du har på ordspråk med BingoLottos stora ordspråk-rebus!

Ett par händer håller en iphone med bingolottos rebus på skärmen

Det var dagens lektion i ordspråk, hoppas att du fått med dig lite visdomar och fiffiga argument att plocka fram när det behövs!

Kan du inte få nog av ordspråk? Klicka då här för att läsa vad BingoFredrik har att säga på ämnet!

Bild och namnteckning på Malin

Tillbaka till bloggen


Arkiv