Playstation 5 eller Xbox Series X?

BingoLottos BingoBloggare Joel BingoJoel 2022-02-15

Lite drygt ett år har nu gått sedan Xbox Series X och Playstation 5 introducerades på marknaden och vår tids stora spelkonsolkrig nådde nya höjder, På vilken sida står du? I BingoBloggen reder vi nu ut likheter och skillnader konsolerna emellan. Vilken ger dig bäst upplevelse för pengarna?

Xbox Series X

Xbox Series X är föga förvånande den snabbaste och mest kraftfulla Xbox-konsolen hittills. Med konsolen bjuder Microsoft in till att spela tusentals titlar från fyra generationer av konsoler. Ja, du hörde rätt. Xbox Series X tillåter nämligen spel från tidigare Xbox-konsoler. Den nya serien inkluderar också Xbox Velocity Architecture, som parar ihop en anpassad SSD med integrerad programvara för snabbare, strömlinjeformat spelande med klart kortare laddningstider. På ren svenska innebär detta en spelupplevelse utöver det vanliga. Med oöverträffad grafisk processorkraft på 12 teraflops tillåter Xbox Series X dig att utforska magiskt konstruerade digitala världar. Vill du njuta av rå action, i 4K med upp till 120 bildrutor per sekund och avancerat rumsljud i 3D, så är Xbox Series X ett konsolalternativ av absolut högsta rang.

xbox-series-x-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

PlayStation 5

Playstation 5 har sedan sin avtäckning gjort stor succé. Och visst slår den tidigare upplagor på fingrarna! Playstation 5 är ett mycket större kliv framåt än vanligt vid generationsskiften. Konsolen bjuder på nyheter som betyder mycket mer än bara snyggare spel i högre upplösning. Den blixtsnabba lagringen certifierar den som en modern, konkurrenskraftig spelmaskin, och de nya kontrollerna cementerar ett rejält lyft. Förutom nya spel bjuds spelaren på en uppsjö av häftiga tekniker som HDR och ray tracing, tillsammans med stöd för hög 4K-upplösning. PlayStation 5 är dessutom en ultimat spelkonsol för vardagsrummet. Med tillbehör såsom Media Remote, HD Camera, PlayStation VR och många fler, är Playstation 5 att betrakta som en fullgod mediahub.

playstation-5-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

Vilken bör du välja och varför?

Famlar du i mörkret kring vilken konsol som är bäst lämpad utefter dina önskemål, dina behov och din plånbok? Vi hjälper dig!

Pris och modeller

I Playstation 5-serien har Sony valt att släppa två versioner: en med och en utan optisk skivläsare. Den första, Playstation 5, kostar omkring 6 000 kronor. Den skivlösa och aningen mindre, Playstation 5 Digital Edition, är omkring 1000 kr billigare. Prestandamässigt är de likvärdiga, men om du vill kunna kolla på blu-ray-film eller spela fysiska spel, med skiva, så är den dyrare versionen ett krav.

Microsoft, å sin sida, halt valt ett liknande spår. Den nya Xbox-generationen inhyser även den två versioner: Series X och S. Även här är det bara den dyrare X-modellen som har skivläsare. De två olika versionerna kostar cirka 5 700 respektive 3 600 kronor. I kontrast till Sony:s två versioner ser vi här en ganska markant skillnad i prestanda mellan de Series X och S. Med den billigare, Series S, får du en konsol med långsammare processor, sämre grafiska komponenter och betydligt mindre lagringsminne.

Kapacitet och prestanda

Vad gäller prestanda är Xbox Series X rent krasst, åtminstone sett till tekniska specifikation, den kraftfullare konsolen. Här får du en snabbare processor och en flådigare grafikenhet. Som tidigare nämnt är Xbox Series S, den billigare av de två Xbox-varianterna, en budgetkonsol i sammanhanget. Playstation 5 har, å sin sida, generellt något sämre hårdvara än den dyrare av de två Xbox-varianterna. Men, till skillnad från Xbox-serien, erbjuder man två identiska varianter sett till prestanda, vilket väger tungt. Konsolerna erbjuder också snabbare lagring, vilket enligt Sony själva påverka spelupplevelsen rejält.

Gamla spel

Båda konsolserierna erbjuder bakåtkompatibilitet, dvs. möjligheten att spela äldre spel från tidigare konsoler i serierna, vilket är bra.

Så gott som alla spel för den forna konungen i Playstation serien, Playstation 4, fungerar på Playstation 5. En del av spelen får dessutom grafiska förbättringar. Däremot fungerar inga spel från de äldre syskonen, PS1, PS2 eller PS3, på den nya konsolen.

I denna kategori tar Microsoft stora kliv, då man på Xbox Series X kan köra samtliga Xbox One-, Xbox- och Xbox 360-spel. Grafiska förbättringar för forna spel är även här att räkna med. Stort plus!

Handkontroller

Jag har själv, i många år, haft en förkärlek till Xbox Serien. Detta mycket på grund av deras klart mer genomarbetade och ergonomiska handkontroller. Den nya kontrollen för Xbox Series X följer samma utstakade mönster, och återigen tillhandahåller man spelaren med en grym kontroll. Men för första gången i historien finns det faktiskt skäl att kröna en ny kung på marknaden. Med Sonys nya Dualsense-kontroll får du helt nya funktioner för en handkontroll. Dessutom vilar den oförskämt skönt i handen.

Online-tjänster och prenumerationer

Tycker du om att spela om online, mot nya och gamla vänner? I så fall kommer du, oavsett vilken du konsol du väljer, inte undan att betala lite extra. Såväl Microsofts Xbox Live Gold och Sonys Playstation Plus kostar extra, men med dessa tillkommer, å andra sidan, vissa bonusar, rabatter och fria spel. Båda lägren erbjuder dessutom varsin prenumerationstjänst för spel, Playstation Now och Xbox Game Pass, som ger dig tillgång till ett visst antal spel mot betalning. Här ser vi tydliga likheter till dagens många streamingtjänster för film och serier. Xbox-seriens Game Pass är här den klart mest genomarbetade tjänsten, än så länge.

handkontroll-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

Nå, känner du dig något klokare? Kanske. Kanske inte. Klart är åtminstone att det ter sig svårt att slå fast en uppenbar segrare i denna mäktiga konsolkamp. Förhoppningsvis har du hittat din favorit, utefter dina behov och dina preferenser. Spela lugnt!

BingoJoels signatur för BingoBloggen!

Tillbaka till bloggen

 


Arkiv