Rickard Olsson: ”Vi har gjort en fantastisk resa”

BingoLottos BingoBloggare Fredrik BingoFredrik 2019-06-25

Comebacksäsongen är nu avklarad för Rickard Olsson, och givetvis ville vi på Bingobloggen stämma av läget med BingoLottos programledare hur han ser på säsongen som varit, vad han är stoltast över, och vad han ser fram emot inför höstens premiär!

Det hade gått nästan ett decennium sedan Rickard Olsson senast ledde BingoLotto. Men den 26 augusti 2018 var Rickard åter tillbaka som styrman och kapten för ett av flaggskeppen inom svensk TV, BingoLotto. Och nu 43 program senare är comebackåret avklarad och det är en nöjd programledare som summerar första säsongen.

- På det hela tycker jag att vi har gjort en fantastisk resa. Vi började med att testa lite grejer under hösten som sedan blivit väldigt bra under våren. Jag skulle säga att programmet är ungefär precis där jag ville att det skulle komma. Känslan att tittaren ska undra, vad ska de hitta på den här veckan. Att det finns mycket lust, infall och spontanitet. Det har blivit en fest man inte vill missa. Så förhoppningsvis fortsätter vi den här resan nu och fler och fler känner att detta är en fest man inte vill missa, säger Rickard Olsson.

Nu kanske det låter som att Rickard är helt nöjd och tillfreds med allt, men så är det inte inte. Och det kommer det aldrig bli heller om man ska tro Gävlesonen.

-  Nöjd blir jag nog aldrig. Det ingår inte i mitt jobb att vara nöjd. Om man en dag tror att man är färdiglärd, då ska man veta att färdig kan man bli, men lärd blir man aldrig. Och det är det som är det roliga också, att man aldrig känner sig klar.

Sveriges roligaste samhällsprogram

Det var som sagt nästan ett decennium sedan Rickard senast hade lett programmet. Och han upplever att mycket har förändrats sedan dess, kanske framförallt hans egen inställning till vad han egentligen gör.

- Jag är ju 10 år äldre nu och fattar ännu mer vidden av vad pengarna som BingoLotto genererar faktiskt gör. För BingoLotto drar ju in kolossala summor till föreningslivet. Jag tror att första vändan ville jag mest göra ett roligt TV-program.  Nu gör jag istället ett väldigt underhållande samhällsprogram. För BingoLotto är ju Sveriges roligaste samhällsprogram.

Min följdfråga var ”är det roligare att leda bingolotto nu”, men jag kanske ska ändra det till, är det viktigare att leda BingoLotto nu?

- Jag tror faktiskt att det är viktigare nu än någonsin att leda BingoLotto. För som det ser ut idag, klasskillnaderna ökar mer och mer och vi har den integrationsproblematiken vi har i Sverige att alla inte får vara med bland de nyanlända som ska komma in i vårt nya Sverige. Där gör BingoLotto extremt mycket nytta. Jag skulle säga det att föreningslivet är nyckeln för att vi ska få till ett gemensamt Sverige!

För skillnad gör Bingolotto och Folkspel. Under 2018 genererade Folkspel ett totalt överskott på 177 miljoner kr till Sveriger klubbar och föreningar. En siffra som får Rickard att rysa till.

- Det känns ohyggligt stort måste jag säga. Det är själva anledningen till att jag vill göra BingoLotto. Att sitta i en soffa och säga ”Bertil 4, enkel 4” det är liksom inte det som är grejen, att vara Bingoutropare, utan grejen är pengarna som går till samhället. Och som jag tidigare sa, jag tror det är viktigare än någonsin! Ta exempelvis ensamstående morsor med barn som vill spela ishockey, men så har de inte råd att ha sina barn inom idrotten. Där gör Folkspel och BingoLotto skillnad!

Kampen mot klockan

Vespa Rickard Olsson

Det har varit ett fantastiskt år för Svenskt föreningsliv, men även för tittarna som bjudits på mycket spänning och underhållning under året som gått. Ett av de mest minnesvärda ögonblicken var nog ändå Rickards kamp mot klockan då han kämpade för att hinna hem till sändningen från Fuerteventura den 13 januari.

- Ja det var minst sagt en nervös dag, haha! Skulle jag hinna eller skulle jag inte hinna? Men någonstans mitt i det kaoset så kände jag ändå en inre ro att vad som än händer så kommer det ändå att bli ett program för Lotta Engberg stod redo i kulisserna att rycka in. Men det var spännande. Det är väl som man säger. En resa är en resa, men när allt inte går som man tänkt sig… det är då det blir ett äventyr. Och det var ju inte fy skam att sedan få komma inkörandes på en vespa, mitt i programmet!

Det är inte bara på söndagar kl 18-20 på TV4 som Rickard har varit synlig under säsongen, utan BingoLottos programledare är även väldigt aktiv i sociala medier. Något han ser som en självklarhet, även fast han önskar han hade kunnat göra mer för sina fans.

- Som jag ser det så ingår det i jobbet om man är en offentlig person att vara tillgänglig. Då är man litegrann allas egendom och man kan inte själv bestämma när man ska slå av och på. Men det är inget som jag lider av. Sedan kanske mina följare är snälla, eller så kanske de inte bryr sig så mycket om mig. Jag känner ändå att jag får väldigt mycket egentid. Det jobbigaste är väl när man får en ett meddelande ” Hej min brorsa ska gifta sig, kan du skicka en hälsning?” Det är en sådan enkel liten sak att göra, men så skjuter man på det och plötsligt är bröllopet förbi. Men ska man sedan göra samma sak till 100 personer, aj då har man helt plötsligt fått ett heltidsjobb till.

Spelarna betyder allt

Men det är inte heller bara i den sociala sfären som Rickard har hörts och synts. Utöver uppdraget som programledare för BingoLotto har han även varit mycket på resande fot och besökt föreningar och butiker för att promota programmet. Och att få träffa spelare är något han uppskattar mycket.

- Det betyder allt! Det är ju de som spelar BingoLotto så det är väldigt viktigt att få träffa dem. Man kan jämföra det lite med när Idol-artisterna åker ut på turné. Man stannar där och pratar och skriver autografer och tar bilder tills kön är slut. För det är ju de som konsumerar din musik, eller i det här fallet BingoLotto. Så att vara ute land och rike och träffa folk är väldigt viktigt skulle jag säga!

Rickard Olsson framför FärgFemman

För BingoLotto är ett glädjefyllt program, där 100-tals svenskars liv förändras tack vare stora vinster varje säsong. Och det har funnits många minnesvärda vinnare denna säsong.

-Oj, ja det har varit väldigt många! Framförallt under den här våren har vi haft fantastiskt många roliga telefonsamtal. Men jag har så kort minne så jag minns nästan bara de sista samtalen. Damen från järpen exempelvis som bad mig att hålla klaffen så hon fick spela. Telefonsamtalen är det som för BingoLotto så fruktansvärt unikt. Vadsomhelst kan hända och det skapar en oerhörd dramatik. Det är DNA:t som bygger det här programmet!

Och tack vare de mängder samtal som Rickard har tagit emot har han kunnat utveckla en fingertoppskänsla vilka telefonörer det kan bli extra bra med.

- Det tar bara några inledande frågor så känner man av det. Eller så fort de börjar svära så vet man att det här är TV-guld! Eller om de säger ”Hej Rickard” direkt, då vet man att här finns en relation från början och man behöver inte dra ut orden.

Kan Schyffert kan alla 

Utöver vinnare och vinster så har även BingoLotto under året bjudit på härliga artistframträdanden och underhållande gäster. Och ett möte som Rickard tyckte var extra speciellt var när Henrik Schyffert gästade BingoLottos uppesittarkväll.

- Jag kan tänka mig att på 90-talet så stod BingoLotto för allt som Henrik avskydde. Han var ju ironins okrönte konung! Och helt plötsligt så sitter han själv i studion och spelar BingoLotto på årets största kväll. Och när man sedan förklarar för honom att ”Det här är föreningslivets egna spelbolag” så svarar han ”jaja, men vem klipper pengarna där emellan då?” ”Nä, ingen klipper något alla pengar går till föreningslivet” ”Ja, men vem tjänar pengar då?” ”Föreningslivet tjänar pengar” och man ser då på honom att han blir lite chockad och sedan säger ”Fan vad coolt!” Då går det upp för honom vad detta är och man har gjort en varumärkesförflyttning. BingoLotto är inte bara Ullared och dansband längre, utan man blir sedd även av andra. Vi blir bredare och det är så jädra viktigt tycker jag!

Kan man få Schyffert att spela BingoLotto, så kan man få vilken svensk som helst att spela BingoLotto?

- Exakt så! Framtiden ser ljus ut

Och nu väntar först en semester för din del, innan nästa säsong drar igång. Hur vilar Rickard Olsson upp under sommaren?

- Jag är på vattnet och lyssnar på radio. Jag älskar att vara på vattnet och lyssna på radio faktiskt!

Men att grilla på sommaren är väl något heligt för dig också om jag förstått rätt?

- Ja, här ska grillas i sommar. Jag köpte ju en pall med grillkol förra sommaren. En gigantisk, och sedan blev det grillförbud, så jag har jätte, jättemycket grillkol kvar. För flera år faktiskt. Och grillkolen är från Hälsingland också, från Kilafors. Man vill ju stödja sin lokala kolleverantör. Så det kommer att grillas långt och länge i sommar!

Men efter att vår programledare fått ett välförtjänt sommarlov så väntar en ny och spännande säsong med start den 25/8. En säsong han är laddad för, och han vill bygga vidare på det man nu påbörjat under det första året.

- Det blir inga stora nyheter till kommande säsong. Om man tror på det man gör, vilket jag gör i detta program då handlar det mer om att fortsätta längst vår kompassriktning. Så vi ska bli bättre på det vi gör och det ska bli lite roligare och lite tokigare helt enkelt! Men vad jag kan avslöja är att Vikingarna kommer att gästa säsongspremiären. Och inte vilket Vikingarna som helst utan Vikingarna med Christer Sjögren. Det är stort!

Hoppas på Thomas Ledin

Vikingarna i all ära, men det finns en gäst som Rickard verkligen hoppas ska besöka programmet kommande säsong, allra helst till Uppesittarkvällen!

- Jag skulle jättegärna vilja att Thomas Ledin besökte oss dan före dopparedan. Filmen baserad på hans musik har ju premiär lagom till jul så jag tycker faktiskt han borde ta sig hit till uppesittaren!

Tro det eller ej men alla svenskar spelar faktiskt inte BingoLotto?? Nu får du chansen att övertyga alla dessa som inte sitter bänkade kl 18 på söndagar varför dem inte ska sitta lottlösa i höst!

- Om man inte har någonting att göra en söndag kl 18 så finns det ingen anledning att inte spela BingoLotto. Och om man inte vinner så har man ändå fått lite spänning i sin tillvaro. Vad är problemet liksom, jag fattar inte? Little Jinder tycker det är skitkul exempelvis. Hon spelar varje söndag har jag förstått. Hon har tankat ner appen och kör så varför ska inte du göra det? Och det goda givetvis. OM man bryr sig om jämlikhet och integration och vill minska klasskillnader…då tycker jag det är värt att köpa en Bingolott!

Snabba frågor med Rickard Olsson

 Bästa programledaren i BingoLotto förutom Rickard Olsson?

- Leif ”Loket Olsson”, Gudfadern till hela Bingolotto!

Om du själv skulle vinna något spelmoment på BingoLotto. Vilket hade du velat vinna och varför?

- Goa gubbar! Det tycker jag är ett roligt spel. Sedan såklart Färgfemman också! Den är mest lönsam.

Fotboll eller Hockey?

- Hockey! Alla dar i veckan. Jag är ju uppväxt ett slagskott från Gavlerinken så jag har inget val! Dock var jag nog förmodligen Gästriklands sämsta hockeyspelare genom tiderna!

Öl eller vin?

- Det återstår rosé, haha! (återstår å se)

Spårvagn eller tunnelbana?

- Spårvagn för den går ovan jord. Jag tycker inte om att åka under jord faktiskt…

Gröna Lund eller Liseberg?

- Den är svår. Jag tar Liseberg för det är både Skansen och Gröna Lund i ett faktiskt.

Stockholms Skärgård eller Västkus…?

Stockholms Skärgård! Den meningen hinner du inte ens avsluta. Stockholms skärgård har ju öar. Det är ju en skärgård. Göteborg är mer en kust för mig, haha.

 

Trevlig sommar önskar vi dig Rickard och välkommen tillbaka till säsongspremiären den 25 augusti!
Vill du passa på att få Rickards grilltips? Läs de här!

 

BingoFredrik signatur för BingoBloggen.

Publicerad 2019-06-25

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv