Sex roliga träningsformer du borde prova på

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-06-12

Får sommaren och solens varma strålar det att spritta i benen på dig och lusten att röra på kroppen att vakna till liv? Det mesta blir ju lite roligare på sommaren, och nu känns det kanske lite mer inspirerande att börja träna igen. Om du känner igen dig men inte vet hur du ska komma igång kommer här ett gäng tips på roliga träningsformer du borde prova på!

Klättring

Klättring är en sport som har vuxit mycket i popularitet de senaste åren, och det är inte svårt att förstå varför! Förutom att klättring är väldigt kul är det en allsidig träningsform där du får använda muskler i hela kroppen och även träna din smidighet. Det finns olika typer av klättring och det går att göra både inne och ute.

Om du är helt ny på klättring kan ett bra första steg vara att besöka en klätterhall. Här har du möjlighet att få hjälp och rätt kunskaper för att komma igång. Bouldering är en form av klättring där du klättrar på låga höjder inomhus med tjocka madrasser undertill och därför inte behöver någon säkerhetslina. Du behöver inte gå någon introduktionskurs för bouldering, vilket gör det till ett bra första steg inom klättring.

Vill du börja klättra på högre höjder med rep behöver du gå en kurs för att få ”grönt kort”, vilket du kan göra i de flesta klätterhallar eller på gym med klättervägg. Sedan är det bara att sätta igång och klättra så mycket du vill och orkar!

En kvinna klättrar på en klättervägg

Orientering

Tycker du om att vara ute i naturen, röra på dig och lösa uppgifter? I så fall kan orientering vara din sport för här får du nämligen göra allt detta! I orientering får du träna din kondition, använda hela kroppen samtidigt som du är ute i naturen. Ett perfekt alternativ för dig som tycker det är lite tråkigt att ge sig ut på en joggingtur utan något riktigt mål. Att du dessutom får lära dig att läsa en karta och hitta i naturen är också ett stort plus! Orientering kan förutom till fots utföras på skidor eller cykel, så här finns något för alla.

I Sverige finns det över 500 föreningar som erbjuder nybörjarkurser för både vuxna och barn, så chanserna att det finns någon i närheten av dig är goda!

En person springer iväg från en orange orienteringskontroll

Pickleball

Har du tröttnat på padel men inte helt på racketsporter? Då vill jag tipsa om pickleball, en relativt ny sport i Sverige som är en kombination av tennis, badminton och bordtennis. Två eller fyra spelare spelar med ett kantigt racket och en boll som liknar en innebandyboll. Ett roligt och socialt spel där du får träna kondition, reaktionsförmåga och styrka samtidigt som du har kul tillsammans med dina vänner. Pickleball är som sagt en ganska ny sport i Sverige, men det finns ändå en hel del föreningar, så det är bara att leta upp din närmsta och börja spela!

Ett svart pickleball racket och en neonfärgad boll ligger på marken

Cykla downhill

Om du gillar fart, äventyr och natur får du inte missa downhill, sporten där du cyklar mountainbike nerför en backe! Detta görs oftast i en anläggning med cykelleder där du kan åka lift upp, men kan också göras på cykelleder utan lift där du själv får trampa i uppförsbackarna.

Downhill ger dig en skön naturupplevelse samtidigt som du tränar styrka, balans, reaktionsförmåga och kondition på ett kul och annorlunda sätt. De flesta downhill-parker har backar som passar både nybörjare och mer erfarna cyklister, så det finns något för de flesta!

En kvinna cyklar mountainbike nedför en sluttning

Barre

Barre är en träningsform som har starka influenser från balett och under träningspasset använder man en ”balettstång”, eller barr som det heter. Barre är den perfekta träningen för dig som vill få en stark och smidig kropp. Passen är varierade och består av en blandning av balettinspirerade övningar vid stången och mer klassiska styrkeövningar. Du tränar styrka, smidighet, kondition och koordination, så för dig som är ute efter en allsidig träningsform kanske barre är svaret.

Du hittar barre som gruppträningspass på en del gymkedjor eller på särskilda träningscenter för just barre.

barre-traningsformer-bingolotto-450x300.jpg

Yoga

Yoga är en otroligt mångsidig träningsform som passar alla! När du först hör yoga kanske du främst tänker på människor som står på händer i svåra positioner och är så viga att de kan lägga fötterna bakom huvudet, men faktum är att detta inte alls är något du behöver behärska för att kunna hålla på med yoga. Det finns yogastilar som passar alla, både för dem som vill fokusera på styrka, balans och smidighet och för dem som hellre vill ha återhämtning och avslappning.

Hälsofördelarna med yoga är många – minskad stress, bättre psykiskt mående och bättre sömn för att nämna ett par. Vill du inte bara träna yoga kan det också fungera fint som komplement till annan träning om du vill få in lite mer smidighet och avslappning i din rutin.

Det finns massor av ställen som erbjuder yoga idag. Många gymkedjor har yoga som gruppträningspass, eller så kan du vända dig till en yogastudio. Dessutom finns det massor av yogapass på YouTube som du kan göra själv hemma, helt gratis!

En liten grupp människor gör yoga i ett ljust rum

Jag hoppas att det här inlägget har gett dig lite inspiration och pepp att prova på en ny träningsform för vem vet, du kanske hittar en ny favorit!

Bild och namnteckning på Malin

Tillbaka till bloggen


Arkiv