Sommaren är som bekant här och visst blir man sugen på att duka upp ett riktigt fika-kalas i trädgården, parken eller kanske vid havet? I det här inlägget hittar du mina bästa och somrigaste fikatips, så hitta din favorit, blanda ihop saft eller brygg kaffe och bjud in familj och vänner på en riktigt somrig fika!
Jag vill påstå att de här kakorna har allt – massor av choklad, salt, kladdiga och lite sega! Du måste helt enkelt testa att baka dem själv, jag lovar att du inte blir besviken!
200 gram mörk choklad
125 gram smör
2 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Flingsalt att toppa med
- Börja med att sätta ugnen på 175 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
- Smält och rör ihop choklad och smör i en kastrull på låg värme, ställ sedan åt sidan.
- Vispa ihop ägg, strösocker och farinsocker med elvisp tills det är fluffigt, cirka 5 minuter.
- Häll ner den smälta chokladblandningen och vispa ihop ordentligt.
- Vänd nu ner de torra ingredienserna och blanda försiktigt ihop till en slät smet.
- Skeda upp smeten på plåtarna, ungefär 5 kakor på varje plåt.
- Toppa kakorna med flingsalt innan du sätter in dem i ugnen.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt dem svalna helt innan du flyttar dem.
- Ät och njut av världens kanske godaste kakor!
Kanelbullar i all ära, men såhär i sommartider kan det ju vara roligt att variera bullarna lite! De här somriga bullarna med hallon- och kokosfyllning gör sig perfekt på en fika i trädgården eller i matsäcken på stranden.
1 paket jäst för söta degar
100 gram smör
3 dl mjölk
0,75 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
1 ägg
11 dl vetemjöl (cirka)
200 gram smör
3 dl kokos
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
6 dl hallon
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
- Smula jästen i en bunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm.
- Häll lite av den ljumna degvätskan över jästen och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan resten av degvätskan och sirap, salt, ägg och det mest av mjölet. Arbeta ihop till en deg som inte är kladdig och låt jäsa under en bakduk i cirka 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite. Dela den sedan i två lika stora delar och kavla ut varje del till en rektangel som mäter cirka 30x40 cm.
- Blanda smör, kokos, socker och vaniljsocker till fyllningen. Bred hälften på varje degplatta och strö sedan på hallonen.
- Rulla ihop degplattan som en rulltårta och skär den sedan i cirka 24 jämnstora bitar dom du lägger i bullformar.
- Låt bullarna jäsa i cirka 30 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen i 225 grader i cirka 8 minuter. Låt sedan bullarna svalna på ett galler.
Den här enkla tårtan går snabbt att göra och passar perfekt på sommarens alla festligheter!
150 gram smör
300 gram digestivekex
4 dl vispgrädde
1 burk karamelliserad mjölk eller dulce de leche (à ca 400 gram)
½ liter jordgubbar
½ dl rostade kokoschips
- Smält smöret och krossa eller mixa kexen till små smulor. Blanda med smöret och tryck ut i botten på en form med löstagbar kant (ca 23 cm i diameter). Ställ in i kylen i 15 minuter.
- Vispa grädden och rensa och dela jordgubbarna i halvor.
- Bred den karamelliserade mjölken över digestivebotten. Bred sedan på grädde och toppa med jordgubbar och kokoschips. Klart!
Tips! Här kan du vara kreativ med topping. Istället för jordgubbar kan du använda blåbär, björnbär, smultron eller vilket somrigt bär som helst. Prova gärna också att strö över lite hackad choklad istället för kokoschipsen.
Här kommer recept på en somrig variant på den klassiska kärleksmumsen med choklad och mockaglasyr. Till hallonmums använder vi istället vit choklad och hallon som smaksättning, vilket ger en riktigt fräsch och somrig kaka!
150 gram smör
4 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
125 gram färska hallon
75 gram smör
50 gram vit choklad
1 dl hallon
1 msk vaniljsocker
3,5 dl florsocker
Kokos till dekoration
- Börja med att slå på ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull på låg värme.
- Vispa ägg och socker pösigt med elvisp och rör sedan ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker lite i taget. Varva med det smälta smöret tills du har en jämn smet.
- Smöra och bröa en långpanna på ca 25x30 cm och häll i smeten.
- Lägg sedan på hallonen och släta till smeten så att hallonen är täckta av smet.
- Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 25 minuter och låt den svalna helt innan du häller på glasyren.
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med hallonen. Dra av kastrullen från plattan och rör ner hackad vit choklad. När chokladen har smält helt rör du i vaniljsocker och florsocker.
- Häll glasyren på den svalnade kakan och strö över rikligt med kokos. Låt kakan stå tills glasyren stelnat lite, och dela sedan upp i fyrkantiga bitar.
Rabarbergrottor är en rolig och lite extra somrig variant på den klassiska hallongrottan. Du kokar enkelt och snabbt ihop din egen rabarbersylt och själva kakorna är också enkla att slänga ihop.
200 gram rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
200 gram rabarber
1 dl strösocker
1 citron, finrivet skal och ½ dl pressad saft
1 krm vaniljpulver
- Börja med sylten. Skär rabarbern i bitar och blanda med socker, citron och vaniljpulver. Koka upp och låt koka i ca 15 minuter tills det liknar en sylt. Ta bort från värmen och låt svalna.
- Sätt på ungen på 175 grader.
- Blanda ihop de torra ingredienserna till kakdegen och tillsätt sedan smöret. Arbeta snabbt ihop det till en deg med händerna.
- Lägg degen på bänkskivan och rulla ut den till en 30 cm lång rulle som du delar i 30 bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg i en pappersform eller på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en fördjupning i toppen på varje kaka.
- Fyll groparna med sylten, ungefär 1 tsk i varje.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–18 minuter och låt svalna.
Tips! Vill du inte koka egen sylt eller bara spara tid går det såklart lika bra att använda färdig sylt.
Det var alla recept BingoBloggen hade att bjuda på idag. Så nu är det din tur att välja ut och baka ditt favoritrecept och sedan duka upp en härlig sommarfika!
Vi har 18-årsgräns för alla våra spel.
Hur ser ditt spelade ut? Gör självtestet
eller ring stödlinjen på 020-819 100.
Mer om ansvarsfullt spelande här
Folkspel, orgnr 802405-2063, innehar spellicens utgiven av Spelinspektionen.