Svampplockning för nybörjare – våra bästa tips!

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-09-11

Hösten, och så även svampsäsongen, är här! Blir du sugen på att ge dig ut i skogen och plocka svamp? I så fall har du hamnat rätt! I det här inlägget får du tips på saker som är bra att veta när du ska plocka svamp, som var och när du hittar svamp, vad du behöver ha med dig och hur du tar hand om svampen du plockar.

September är här och skogen är full av svamp! Många svampplockare ger sig nu ut i skogarna i hopp om att hitta kantareller, karljohanssvamp, smörskivlingar och alla andra goda matsvampar som växer i våra svenska skogar. Men innan du ger dig ut i skogen finns det en del sakar du bör ha koll på, och det ska vi reda ut i det här inlägget - så plocka fram svampkorgen och gör dig redo!

Här får du plocka svamp

Vi börjar med grunderna – var i skogen får man plocka svamp? Tack vare allemansrätten får man plocka svamp (och även bär och blommor) i stort sett överallt i naturen, så länge det man plockar inte är fridlyst. Befinner man sig i en nationalpark, naturreservat eller fornminnesområde gäller speciella regler, och dessa ska framgå på anslagstavlor i området. Mer information kan du också få av kommunen eller länsstyrelsen.

plockar-kantareller-plocka-svamp-bingolotto-450x300.jpg

När och var hittar man svamp?

När svampsäsongen börjar varierar från år till år, det beror på vädret. Vissa år kan svampsäsongen börja redan strax efter midsommar och vara ända tills frosten kommer, medan den kan börja senare på sommaren andra år. Svampar behöver värme och fukt för att växa, så ibland kan det hända att säsongen tar en paus under de torraste sommarmånaderna för att sedan ta fart igen när det börjat regna lite mer i början av hösten.

Var växer svamparna då? Olika svampar trivs bäst på olika ställen, och många svampar har speciella trädsorter som de gärna växer nära eftersom svampar och träd lever i symbios. Här får du tips på var de vanligaste svampsorterna växer.

Gula kantareller

Gula kantareller är kanske den allra mest populära matsvampen då den är lätt att känna igen och smakar väldigt gott. Gul kantarell växer över hela landet, gärna i miljöer mer mycket träd och fuktig miljö. Kantarellen gillar blandskog där det finns både löv- och barrträd. Det finns ingen giftig svamp som liknar kantarell, men ovana plockare kan ibland förväxla den med narrkantarell som växer på murket trä, vid stubbar och myrstackar. Narrkantarellen är inte giftig, men smakar heller inte gott.

Trattkantareller

Trattkantarellen liknar kantarellen och kommer sent på hösten, i september till november, och kallas därför också höstkantarell. Den växer i mossig barrskog i hela Sverige och är likt den gula kantarellen en god matsvamp. Den kan förväxlas med rödgul trumpetsvamp som också är en bra matsvamp, men tyvärr också med den giftiga toppig giftspindling, så det är viktigt att du har koll på vad du plockar.

En korg med trattkantareller

Karljohanssvamp och andra soppar

Karljohanssvamp, eller stensopp som den också heter, är en bra matsvamp som är god i stuvningar och såser. Den växer i löv- och barrskog och plockas mellan juni och september. Den har en vit, knubbig, fot och en brun eller ljusbrun hatt. Undersidan av hatten är vitgul och full av små hål som påminner lite om en tvättsvamp.

Ett par händer som håller i karljohansvampar

Det finns flera andra soppar som är goda matsvampar, och som är lätta att känna igen på undersidan av hatten som är full av små hål. Smörsopp, sandsopp och tegelsopp är alla vanligt förekommande i svenska skogar. Bra med soppar är också att det i Sverige inte finns någon sopp som är giftig efter tillagning, förutom djävulssoppen som endast finns på Öland och Gotland. Djävulssoppen är dock enkel att känna igen med sin röda undersida och silvervita hatt och är heller inte dödligt giftig.

Att skilja svampar åt kan ibland vara väldigt svårt, då det finns runt 10 000 svampsorter i Norden, varav endast ett hundratal är ätliga. Ät därför aldrig en svamp om du inte är helt säker på vilken sort den är och att den är ätbar.

Bra att ha med sig

När du ska ge dig ut på svampjakt finns det ett par saker som kan vara bra att ha med. För det första – en korg att lägga svampen i. Undvik plastpåse eftersom svampen lättare kläms då. Dessutom blir det snabbt varmt och fuktigt i en plastpåse, vilket får bakterier att växa fortare. Bra att ha är också en liten kniv och borste så du kan rensa och borsta av svampen medan du plockar den.

Tre kantareller ligger bredvid en liten svampkniv

Om du inte är expert på att känna igen olika svampsorter kan det vara bra att ha med sig en svampbok som hjälp för att identifiera svamparna du hittar. Det finns också appar som kan hjälpa dig artbestämma svampar, till exempel Svampguiden+.

Vill du bli bättre på att känna igen svampar på egen hand är ett tips att gå en svampkurs. De anordnas av Svampkonsulenternas riksförbund, studieförbund och lokala föreningar, och genom en snabb googling hittar du lätt din närmsta.

Ta hand om svampen

När du kommer hem med din svamp är det viktigt att du tar hand om den direkt och inte låter den ligga för länge. Svamp är ett känsligt livsmedel som fort kan bli dåligt om det får ligga framme i rumstemperatur. Antingen tillagar och äter du svampen direkt, eller så finns det olika metoder för att spara svampen en längre tid, och här går vi igenom ett par av dem.

Förkoka svamp

Finrensa svampen och skär den i bitar som du lägger i en torr kastrull eller stekpanna på medelhög värme. Låt vätskan i svampen koka bort, och häll eventuellt på lite vatten om svampen vill bränna fast i botten. Tillaga svampen direkt eller frys in den.

Frysa in svamp

De flesta svampar håller bäst om du förkokar dem enligt beskrivningen i föregående stycke innan du fryser in dem. Använd inte matfett eller kryddor om du ska frysa in svamp, då försämras hållbarheten. Det är också bra att låta svampen svalna helt innan den fryses.

Karljohanssvamp går att frysa in rå. Skär svampen i tunna skivor och lägg in i frysen på plåt eller fat, och packa sedan om skivorna när de är frysta. Du behöver inte tina skivorna innan tillagning, utan stek dem direkt i en het stekpanna.

Torka svamp

De flesta svampar går bra att torka, och om de förvaras i glasburk med tättslutande lock i ett mörkt och torrt utrymme har de en hållbarhet på flera år. För att svampen inte ska hinna bli dålig under torkningen är det viktigt att det är bra luftcirkulation runt svampen och att processen går relativt snabbt. Vill man vara riktig avancerad finns det speciella eldrivna svamp- och bärtorkar, men det går också att torka svamp i varmluftsugn på väldigt låg temperatur, aldrig över 40 grader. Bland annat kantareller bör torkas i max 30 grader, annars finns det risk att de blir beska.

Torkad svamp i en träskål

Sådär, nu när du har lite bättre koll på konsten att plocka svamp är det bara att packa picknickkorgen och svampboken, dra på sig gummistövlarna och ge sig ut på svampjakt. Det är kanske inte allt gånger man faktiskt hittar någon svamp, men man får ju komma ut i skogen och andas frisk luft och röra på benen – bara det är ju en vinst! Vill du veta mer om fördelarna med promenader och hur många steg man ska gå varje dag rekommenderar jag att du läser Folkspels artikel om hur många steg du bör gå om dagen.

Jag önskar dig ett stort lycka till i jakten på skogens guld!

Bild och namnteckning på Malin

Tillbaka till bloggen


Arkiv