Här hittar du Sveriges godaste pizza

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-05-01

Pizza är helt klart en av svenskarnas favoriträtter och det äts uppåt en halv miljon pizzor om dagen i Sverige! Att göra en riktigt bra pizza är en konst och allt i processen påverkar slutresultatet – allt från vilket mjöl som används och hur länge degen får jäsa till vilken sorts ugn pizzan gräddas i och i vilken temperatur. Men var finns då den bästa pizzan i Sverige? I det här inlägget tipsar vi om tio av Sveriges bästa pizzerior, så läs vidare för att få veta var du hittar den bästa italienska smörgåsen!

Att bedöma pizza är ingen enkel uppgift då tycke och smak som bekant ofta skiljer sig. Men här listar vi tio av Sveriges bästa pizzerior utan inbördes ordning, utom nummer ett där experterna verkar vara rörande överens om att den är Sveriges bästa pizzeria.

Lilla Napoli, Falkenberg

Om man frågar pizzaexperterna så finns Sveriges bästa pizza i Falkenberg, närmare bestämt på Lilla Napoli. I den italienska organisationen 50 Top Pizzas rankning av Europas bästa pizzerior utanför Italien hamnade Lilla Napoli år 2021 så högt som på en sjundeplats! Hemligheten bakom de prisvinnande pizzorna är den omsorgsfullt gjorda degen. Mjölet kommer från Neapel och degen på vildjäst eller surdeg får jäsa länge. Alla råvarorna kommer också från trakten runt Neapel och är handplockade av pizzabagarna själva. Ett måste att besöka för alla pizzaälskare där ute, men se till att boka i förväg då det ofta är fullt!

Två pizzor på ett bord i en liten italiensk gränd

Meno Male, Stockholm

På Meno Male i Stockholm serverar man napolitanska pizzor tillagade på traditionellt vis. Pizzabagarna, råvarorna och ugnarna – alla kommer de från Italien! Degen, som görs på det finaste mjölet från Italien, får kalljäsa i 4 grader innan den skickas in i ugnen. De vedeldade pizzaugnarna är tillverkade i Italien och pizzans hemstad Neapel och håller den perfekta pizzatemperaturen på 450 grader. Tack vare ugnarnas höga temperatur behöver pizzan bara gräddas i 90 sekunder vilket gör att råvarorna på pizzan behåller sin smak och struktur. Meno Male är sannerligen ett måste att besöka om du gillar napolitansk pizza!

BOV, Göteborg

På BOV i Göteborg, som hittas i en liten källarlokal på Gibraltargatan, serveras napolitansk pizza som av White Guide beskrivs som ”ett sällsynt magnifikt giftermål mellan fantastiska råvaror och utmärkt hantverk”. Vill du äta här rekommenderar vi att du kommer i god tid då det endast är drop in som gäller och den lilla lokalen snabbt blir full.

En napolitansk pizza med skinka och mozzarella på

Sannegårdens pizzeria, Göteborg

På Sannegårdens pizzeria i Göteborg är det ”klassiska svenska” pizzor som serveras, något man gör med bravur! Sannegårdens pizzeria finns på flera platser runtom i stan och har prisats som Göteborgs bästa pizzeria hela nio gånger och tre gånger har kedjan utsetts till Sveriges bästa pizzeria. Framgångsreceptet är enligt ägarna råvaror av bra kvalitet och kundbemötandet – servicen är halva restaurangupplevelsen menar man.

En klassisk svensk pizza i en take away låda

Pizzeria Maestro, Norrköping

Även på Pizzeria Maestro får den Napolitanska pizzan ta ett kliv tillbaka för den svenska pizzan, och 2019 och 2022 utsågs Maestro till Sveriges bästa pizzeria av Foodoras kunder då den hade det högsta betyget av alla pizzerior anslutna till Foodora i Sverige. Inte dåligt!

Trattoria Gabriel, Norrköping

När Årets pizzakock 2022 skulle utses under Pizza Champion Cup som gick av stapeln i Göteborg i september förra året blev det Zeki Hanouch som stod som segrare när tävlingen var över. Därmed kommer han få representera Sverige i den internationella pizzakockstävlingen i Italien 2023. Till vardags bakar Zeki pizzor på Trattoria Gabriel i Norrköping, så vill du smaka på hans prisvinnande pizza är det dit du ska styra kosan!

Moreno, Göteborg

Vid Stigbergstorget i Göteborg hittar man världens största pizzeria vid namn Moreno. I den gamla biografen huserar numera 20 vedeldade pizzaugnar och plats för 350 gäster i restaurangen och 300 i baren. Moreno är italienska för mörk, och namnet hänvisar till stilen på pizzan som gräddas lite extra i en ugn som håller 485 grader och är extra rökig. Då får man en tunn, krispig botten med smala kanter och mycket luft som sedan toppas med klassiska italienska råvaror. Väl värt ett besök, både för den pampiga lokalen och pizzan!

Närbild på en en napolitansk pizza

Nya Flamingo Pizzeria, Karlstad

På en andraplats i kampen om Sveriges bästa pizzeria 2022 enligt Foodoras kunder hittar vi Nya Flamingo Pizzeria i Karlstad. Pizzerian är inte ny i pizzatoppen och knep andraplatsen även 2020. Här serveras klassiska svenska pizzor, men uppenbarligen med en extra finess att döma av kundernas omdömen.

Titanic Pizzeria, Göteborg

På Hisingen i Göteborg, närmare bestämt i Sannegården, ligger Titanic Pizzeria som även denna utsetts till en av de allra bästa i Sverige när det kommer till vanliga hederliga ”svennepizzor”. Är du i trakterna och är sugen på pizza är detta absolut ett ställe värt att testa!

Två klassiska svenska pizzor i kartonger på ett bord

Tornet Pizzeria, Malmö

Sist men inte minst kommer den sydligast belägna pizzerian på vår lista, nämligen Tornet Pizzeria i Malmö. Detta är Malmös högst rankade pizzeria 2022 enligt Foodoras kunder och den femte bäst rankade i landet, så om du letar efter bra pizza i Skåne är det hit du ska styra kosan!

Det var BingoBloggens tio bästa pizzerior i Sverige, så nu är det bara för dig att ge dig ut och testa själv för att se vilken pizza som är Sveriges bästa!

Bild och namnteckning på Malin

Tillbaka till bloggen


Arkiv