Visste du att hela 70 procent av jordens yta är täckt av vatten? Kanske har det aldrig slagit dig, men vi lever alltså i en vattenvärld. En värld som dessutom till stor del förblivit oupptäckt. Spännande, va? Få upplevelser i livet tycks häftigare än att dyka. Att sväva omkring viktlös i en underbar undervattensvärld, att möta varelser man tidigare bara sett på bild eller att uppleva historiens vingslag när ett skeppsvrak utforskas. I detta blogginlägg följer därför lite tips och info för dig som drömmer om ett dykcertifikat!
Att ta ett dykcertifikat kan på många sätt liknas vid processen att ta körkort. Det kräver tid, engagemang och en del pengar. Det tycks inte heller vara det lättaste att besluta om vilken ”körskola” man vill anlita, då alternativen är klart fler än få. Men tro mig – det är värt det!
Idag riktar många blicken mot Asien för en prisvärd dykutbildning. Här kostar det cirka 2 500–3 500 kronor och du behöver i regel avsätta tre heldagar. Oftast ingår utrustning, kurslitteratur, tre dyk och undervisning av en professionell instruktör. Utbildningen börjar med teoretiska prov och fortsätter med praktiska test under ytan. Efter genomförd och godkänd utbildning tilldelas du dykcertifikatet ”Open Water Diver” som tillåter dykning till ett maxdjup av 18 meter.
Har du för avsikt att gå en kurs i Asien rekommenderar vi att du dels dubbelkollar och jämför priser, dels kastar ett öga på dykskolans recensioner. Och du, välj alltid en dykskola som är licensierad av den världsledande organisationen PADI. Det garanterar kvalitet och säkerhet, vilket trots allt är A och O under ytan.
En annan viktig sak att fundera kring innan du tar beslutet att utbilda dig utomlands är dina framtida ambitioner under ytan. Att åka till ett tropiskt land och lära sig dyka är ofta en fantastisk upplevelse, men när du går din kurs utomlands kommer du med all säkerhet dyka i varma och uteslutande behagliga vatten med bra sikt. Visst låter det trevligt, men om du därutöver har en ambition om att utforska våra härliga Nordiska undervattensmiljöer så kan du vänta dig att kontrasten blir stor. Kyla, mörker och dålig sikt är vanligt förekommande i svenska vatten och ovanan kommer alldeles säkert leda till en känsla av obehag.
Att utbilda sig i Asien är allt som oftast ett fullgott alternativ, absolut, men är du mån om en riktigt gedigen och grundlig utbildning bör du överväga att ta ett dykcertifikat här hemma i Sverige. Visst, här blir prisbilden direkt en annan, men fördelarna är övervägande. I Sverige får du, som vi tidigare var inne på, lära dig att dyka under något svårare förhållanden, vilket indirekt fördjupar dina kunskaper. Dessutom kan man god fog hävda att utbildningsarrangörerna i Sverige genomgående håller en högre säkerhets- och kvalitetsnivå. Och förresten, varför spendera dina surt förvärvade semesterdagar på att plugga när du i stället kan avsätta tid till det en regnig tisdagskväll?
Varaktighet och upplägg varierar såklart från arrangör till arrangör, men en traditionellt sett hålls kurserna under 2-4 veckor. Företrädesvis under kvällstid på vardagar. I detta ingår 5 tillfällen á 5 timmar teori och bassängträning, samt 4 utedykstillfällen.
När du väl kommit över ditt internationella dykcertifikat är möjligheterna otaliga. Som utbildad kan du obehindrat hyra dykutrustning vid behov och följa med på dykresor i såväl Sverige som utomlands. Världen är din att uppleva!
Men vart bär det hän? Vare sig du är erfaren eller ny till hobbyn finns det mängder av alternativ. Kanske vill du uppleva vidsträckta korallrev och ett färgstarkt marinliv? Kanske lockar mystiska vrak eller säregna miljöer än mer? Till världens främsta dykresemål hör Egypten, Maldiverna, Australien, Komodo i Indonesien, Galapagos, Thailand och Belize.
Kanske är du sugen på att sticka ivag under vinterhalvåret? Vi reder ut var det är varmt i vinter, och listar flera populära resmål.
Vi har 18-årsgräns för alla våra spel.
Hur ser ditt spelade ut? Gör självtestet
eller ring stödlinjen på 020-819 100.
Mer om ansvarsfullt spelande här
Folkspel, orgnr 802405-2063, innehar spellicens utgiven av Spelinspektionen.