Fem smarriga tacorecept du måste prova

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-04-10

Klassisk fredagstacos i all ära, men det finns ju faktiskt så många andra varianter på tacos att prova! Här får du recept på fem supergoda varianter på tacos som du kan testa när du vill festa till fredagsmyset lite extra.

Tacos får väl ändå sägas vara lite av Sveriges nationalrätt. Vi äter faktiskt, tillsammans med Norge, mest tacos i Europa och hela 85% av svenskarna äter tacos regelbundet. Och även om den klassiska tacon med kryddad färs, grönsaker, salsa och crème fraiche är en favorit hos många som alltid funkar finns det massor av spännande tacovarianter där ute att prova. Läs vidare på tips på roliga tacorecept att prova när du känner dig lite äventyrlig i köket!

Fish tacos

Fish tacos har allt man kan önska sig hos en taco! Den är krispig och fräsch, söt och har en liten hetta. Tillbehören går att variera i oändlighet, men här kommer recept på en klassisk fish taco att utgå från med pankopanerad fisk, mangosalsa, rödkål och sirachamajonnäs.

Pankopanerad torsk (för 4 personer)

- 400-500 gram vit fisk, till exempel torsk
- vetemjöl
- pankoströbröd
- ägg
- olja att steka i

Mango- och avokadosalsa

- 1 paket fryst mango
- 1 avokado
- färsk koriander
- 1 liten chilifrukt
- 1 lime
- olivolja

Picklad rödlök

- 1 rödlök
- 1 dl ättiksprit 12%
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten

Tillbehör

Srirachamajonnäs
Rödkål

Gör så här

Börja med att göra tillbehören och sist fisken så att den fortfarande är varm vid servering.

Picklad rödlök kan du med fördel göra dagen innan, eller i alla fall ett par timmar innan så den hinner stå och dra så länge som möjligt. Koka upp ättika, socker och lite salt och svartpeppar i en kastrull. Skiva rödlöken tunt och häll över den varma vätskan i en burk. Låt stå i kylen över natten.

Se till att tina mangon i god tid innan du börjar med salsan. Hacka mangon och avokadon i små bitar och blanda ihop. Finhacka chili och koriander och blanda i. Häll i saften från limen och eventuellt lite olivolja. Salta och peppra efter smak och tycke. Klart!

Strimla rödkål och blanda eventuellt i lite olja, salt och peppar.

Srirachamajonnäs finns att köpa färdig, men om du tycker den är för stark går det fint att blanda ut den med vanlig majonnäs tills du tycker den är lagom.

Skär fisken i lagom stora bitar, ett par centimeter stora. Salta och peppra lite och rulla sedan fisken i mjöl, vispat ägg och slutligen pankoströbrödet. Stek i olja på medelhög värme tills de fått fin färg och är tillagade i mitten.

Servera i mjuka tortillabröd. Smaklig spis!

Två tacos med fisk i ligger i en hållare

Tacogratäng

Här kommer recept på en tacogratäng som du enkelt lägger ihop och sedan skjutsar in i ugnen och får en smarrig middag i ett nafs!

Du behöver (4 portioner)

- 500 gram färs, köttfärs eller vego om du föredrar det
- 1 msk smör
- 1 påse taco kryddmix (ca 30 gram)
- 1 burk salsasås
- 2 dl crème fraiche
- 3 dl riven ost
- 250 gram cocktailtomater
- ½ dl inlagd jalapeño, hackad
- nachochips
- grovhackad koriander
- picklad rödlök

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Fräs färsen i smör i en stekpanna i ett par minuter och tillsätt sedan kryddmix och lite vatten och fräs på lite till. Häll sedan på salsasåsen och låt koka ihop under ett par minuter.

Häll sedan ner färsen i en ugnssäker form. Bred på crème fraiche och strö över ost, delade cocktailtomater och jalapeños. Ställ in i ungen i ca 30 minuter.

Strö på grovt krossade nachochips, koriander och picklad rödlök till servering. Klart!

Många små skålar med olika tacotillbehör uppdukade på ett bord

Taco bowl

Poké bowls har de senaste åren blivit omåttligt populära. En klassisk poké bowl serveras med ris, rå lax, och massor av olika grönsaker som edamamebönor, picklad ingefära och avokado. Och nu kommer tacosens svar på poké bowl – nämligen taco bowl! En spännande variant på tacos för dig som inte vill välja mellan poké bowl och tacos!

Du behöver (4 portioner)

- 4 portioner ris, gärna basmati
- 1 burk majs
- 2 dl crème fraiche
- 2 tsk srirachasås
- 600 gram kycklingfilé
- 1 förpackning kryddmix chili & lime taco
- 1 gurka
- 2 avokador
- 250 gram fryst mango i bitar
- 1 kruka koriander

Gör så här

Börja med att tina mangon och koka riset. Blanda srirachasåsen med crème fraiche och smaka av med salt.

Strimla kycklingen och stek den i olja tillsammans med majsen i ett par minuter. Häll i kryddmixen och sänk värmen. Låt sjuda i 3–4 minuter.

Skär gurkan och avokadon i bitar. Lägg upp allt i en skål, riset underst och sedan kycklingen och tillbehören och toppa med såsen och grovhackad koriander. Bon appétit!

Beef tacos

Det här är en lyxig tacovariant med biff, krispig sallad och rödkål och avokado. Perfekt när du vill unna dig något gott!

Du behöver (4 portioner)

- 500 gram skivad biff (gärna entrecote eller ryggbiff)
- 200 gram rödkål
- 1-2 hjärtsalladshuvuden
- 1 avokado
- tortillas, gärna små
- 1 påse beef taco kryddpasta
- 1 flaska taqueria salsa
- majonnäs med smak, till exempel lime & jalapeno

Gör så här

Börja med att strimla rödkålen tunt, grovhacka salladen och skär avokadon i tunna skivor.

Stek köttet i olja i en het panna, ungefär två minuter på varje sida eller tills det har en innertemperatur på cirka 55 grader. Ta sedan upp köttet och skiva det. Lägg tillbaka köttet i stekpannan tillsammans med kryddpastan och rör runt och stek lite till om du önskar.

Värm gärna tortillabröden i en torr stekpanna på medelhög värme. Stek runt tio sekunder på varje sida tills de är lite lätt rostade. Lägg bröden under en kökshandduk så de håller sig varma till servering.

Lägg köttet direkt i tortillabröden och toppa med kål, sallad, avokado, salsa och majonnäs.

Tre små tacosar ligger på en träbricka

Halloumitacos

En riktigt trevlig variant på tacos! Salt halloumi med smak av chipotle och rökt paprika tillsammans med söt mango och krämig guacamole, det måste du bara prova.

Du behöver (4 portioner)

- 400 gram halloumi
- 1 förpackning halloumi taco kryddmix
- 1 mango (fryst funkar också fint!)
- 1 röd paprika
- 1 msk neutral olja
- 1 dl vatten
- färsk koriander
- salladsblad
- tortillabröd

Guacamole

- 3 avokador
- 1 röd chili
- 1 pressad vitlöksklyfta
- saften från 1 lime
- ½ dl färsk koriander
- salt

Gör så här

Börja med guacamolen. Finhacka chilin och mosa avokadon tillsammans med chili, pressad vitlök, limesaft och hackad koriander. Smaka av med salt.

Skär halloumi i tärningar och strimla paprikan. Stek halloumin i olja på hög värme tills den är gyllene. Tillsätt sedan paprikan och stek tills den börjar mjukna lite. Häll i kryddblandningen och vatten och rör om. Sänk värmen och låt puttra någon minut.

Servera i varma tortillabröd och toppa med guacamole, mango och koriander.

En skål med guacamole och tillbehör fotograferad ovanifrån

Det var alla tacorecept BingoBloggen hade att bjuda på idag! Hoppas du har hittat något nytt recept som verkar smarrigt och var inte rädd för att testa nya tacovarianter, det kan inte bli dåligt. Länge leve tacon!

Bild och namnteckning på Malin

Tillbaka till bloggen


Arkiv