Vinterns bästa skidresemål!

BingoLottos BingoBloggare Joel BingoJoel 2020-01-09

Drömmer du också om att förgylla vintersäsongen med en oförglömlig skidresa? De skandinaviska alperna väntar! Att samla ihop familjen eller kompisgänget för en skidresa i Sverige eller Norge är ett snökristallklart val, och därför listar vi nu de bästa skidresemålen för just dig!

Januari månad. Julvärmen har ångat av och vinterkylan kryper sig på. Men låt dig inte skrämmas. Vintersäsongen har fantastiska saker att erbjuda. Vad sägs till exempel om en vecka eller en weekend i fjällen? Majestätiska och snötäckta bergstoppar, varm dryck i backen och den laddade känslan av att återigen få knäppa på sig – följt av den närmast euforiska känslan av att sedan få ta av sig – sina pjäxor. Har du också längtat efter din nästa skidresa? De skandinaviska alperna väntar! Samla ihop familjen eller kompisgänget för en skidresa i Sverige eller Norge redan nu i vinter. 

Nedan listar vi de bästa skidorterna just för dig.

De fyra bästa skidorterna för barnfamiljen

Sälen

Sälen är en av Sveriges mest älskade skidorter och består av fyra skidområden: Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället. Tack vare sitt geografiska läge, som gör skidorten nära tillgänglig för de flesta, är Sälen en mångårig favorit och ohotad etta vad gäller besökarantal. Detta intygar såklart om högklassig service och goda förutsättningar för hela familjen. Ett stort plus är just det sistnämnda – familjevänligheten! Här finns något för alla, oavsett ålder eller kompetens, men fokus ligger, med hela nio barnområden, definitivt på att erbjuda en upplevelserik semester för de allra yngsta. En klar favorit bland knattarna ter sig vara äventyrsområdet Trollskogen och det stora nybörjarområdet Trollbäcken.

 Familj på tre personer bakifrån i skidbacke

Men oroa dig inte; med över 100 nedfarter, flera park- och offpistområden, finns det gott om alternativ även för familjens lite mer rutinerade åkare. Inte heller familjens våghals har orsak att fälla någon tår. Orten erbjuder nämligen den beryktade ”Väggen”, som är en av Sveriges brantaste skidbackar.

Orten erbjuder även ett stort utbud av aktiviteter med pjäxorna av. I Sälen hittar du ett femtiotal restauranger, upplevelsehuset Experium med äventyrsbad, bowling och en massa annat kul för alla åldrar. Det finns även snökristallklara möjligheter till after-ski – om sällskapet tillåter!

Idre

En bit norr om Sälenfjällen, i Älvdalens kommun, hittar du det mycket omtyckta Idre Fjäll, som erbjuder skidåkning i alla väderstreck, för alla åldrar och smaker. Flackt och tryggt, utmanande lutning och allt däremellan. Precis som Sälen ligger ett klart fokus på barn- och familjevänligheten, men i kontrast till Sälen löper du här liten risk att fastna i långa liftköer. Tre skidområden för barn finns och maskoten ”Aske” ser alltid till att hålla barnen glada. Barnsliga nöjen och aktiviteter finns i överflöd, men orten erbjuder även fina utmaningar för den mer vana skidåkaren. Och varför inte kasta sig nedför nordens brantaste backe – ”Chocken”! Vågar du?

Glad familj i skidlift

När du väl tagit dig ned finns det goda möjligheter till rekreation och avkoppling. Orten erbjuder bland annat ett aktivitetscenter med 3 000 kvadratmeter av ös. Rastlösa och frusna kan bowla, bada eller varför inte spela fotboll eller badminton i sporthallen! Allt är samlat under ett och samma tak och på glidavstånd från backen.

Branäs

Värmländska Branäs har flera gånger fått utmärkelser för bästa skidanläggning för barnfamiljer, och det är lätt att förstå varför. Med 3 barnområden, en massa aktiviteter för de små och gratis liftkort upp till åtta års ålder lever man upp till sina forna utmärkelser med råge. Är du på jakt efter ytterligare ”kalla fakta” om Branäs? Lugn, de kommer här. Branäs erbjuder en fallhöjd på 415 meter, 31 backar, 21 liftar och ett längsta åk på hela 3 kilometer.

Familj i skidbacke

Och det bästa av allt? Det sydliga läget!

Björkliden Fjällby

Med Sveriges tredje högsta fallhöjd (538 meter), massvis av natursnö och en Skandinaviens vackraste utsikter är det inte svårt att förstå varför Björklidens popularitet har skjutit i höjden de senaste åren. Skidorten erbjuder utmaningar och upplevelser både för alla, oavsett om det rör sig om entusiastiska nybörjare eller våghalsiga veteraner. I Björkliden är barnen i fokus och i Lämmelklubben erbjuder fantastiska möjligheter för barnen att hitta på lek och bus med andra barn.

Barn i skidbacke

Utanför skidåkning kan du spana efter norrsken, ta en dagstur till den samiska byn Rautas, bege dig iväg på en hundspannstur, i full fart, utan motorljud och på skäligt avstånd från branta nedfarter, eller lära dig om vildmarkskunskap.

En något dold pärla, helt klart värd att utforska!

De fyra bästa skidorterna för kompisgänget

Trysil

Bara 2,5 timmar norröver från Oslo ligger Norges största skidort– Trysil! Anläggningen är känd för sina välpreparerade backar. Flera år i rad har Trysil utsetts till Norges bästa skidort på World Ski Awards, och en motivering ter sig egentligen överflödig. Med 31 liftar och 68 nedfarter, som tillsammans binder samman anläggningens fyra skidområden, bjuder Trysil in till en klart stimulerande och varierad skidupplevelse. Med högsta fallhöjden på 685 meter är detta möjligheternas fjäll, med nedfarter och aktiviteter för alla.

Kompisgäng njuter av naturen i skidbacken

Dessutom ligger både hotell, lägenheter, spa och restauranger på skidavstånd. Med lyxiga och moderna faciliteter, som spänner över allt från boendealternativ till liftsystem, får du här utomordentlig komfort. Dessutom finns här alltid något att göra, dag som natt. Och du, after-ski av världsklass är att vänta!

Åre

Inte sällan ses Åre som Sveriges svar på alperna. Ingen dålig recension, det inte. Och det ligger definitivt något i det. I denna anrika skidort är erbjuds du ett brett utbud av skidåkning, shopping, restauranger och barer – vilket sammantaget skapar en svårslagen kombination av storstadspuls och naturliv. Perfekt för kompisgänget. Kanske finner vi här motiveringen till varför internationella resemagasin flera gånger har utsett Åre till en av VÄRLDENS bästa skidorter.

Leende tjej i skidbacke bärandes på ett par skidor

Anläggningen erbjuder dessutom hela 89 nedfarter och 46 liftar. Bland dessa finns det något för alla, oavsett om du är nybörjare eller en rutinerad räv. Med kabinbanan eller gondolen tar du dig enkelt upp på Åreskutan (1274 m.ö.h) och kan njuta av fantastisk skidåkning, med en fallhöjd på hela 890 meter. För bästa after-ski-upplevelse rekommenderas ”Verandan Åre”.

Funäsfjällen

Få har kanske hört talas om Funäsfjällen, men visste du att denna skidort, som totalt inbegriper sex skidanläggningar (Tänndalen, Tänndalsvallen, Ramundberget, Funäsdalsberget, Tännäskröket och Kappruet), idag är en nordens största och allra mest uppskattade?

Skidåkare i brant backe

Här får du, utöver majestätiska fjäll, förstklassiga snöförhållanden och hela 60 toppar över 1000 meters höjd, ett riktigt skidparadis med totalt 136 nedfarter. Om du och vännerna är på jakt efter skidåkning av världsklass, så bör ni definitivt ta er upp hit till härliga Härjedalen och njuta av allt som Funäsfjällen har att erbjuda. Obs. kvällsnöjen i massor är ej att vänta!

Hemsedal

En skidort som definitivt inte är att glömma, om du önskar en oförglömlig skidresa med dina vänner, är såklart en av de största – och enligt många den bästa – av Norges och Skandinaviens skidorter: Hemsedal! På fler än ett sätt påminner denna norska skidmetropol om Sydeuropas klassiska alpresemål. En skidresa till Hemsedal bjuder på skidåkning från tre toppar, alla över 1000 meter, med 21 liftar och 53 pister. Här finns Snow Parks, tävlingsarenor och branta pister, kombinerat med utmanande offpist. Hemsedal passar därför perfekt för äventyrliga skidåkare. De flesta boendena ligger i nära anslutning till skidområdet.

Kompisgäng på skidresa

Aktiviteterna, efter den sedvanliga eftermiddagsbastun, är klart fler än få. Exklusiva och trevliga restauranger åt vilket håll du än blickar och after-skin rankas i regel bland de tio bästa i Europa. En kompisresa till Hemsedal är helt klart att rekommendera.

Har du hittat din favorit? Bra! Trevlig resa, önskar vi på BingoLotto – er pistkarta i snöstormen!

 

BingoJoels signatur för BingoBloggen!

Publicerad 2020-01-09

Tillbaka till bloggen


Arkiv