Valde frihet framför shopping

Alla har vi nog någon gång funderat på hur det skulle påverka ens liv att vinna en miljon kronor. Allt kul man skulle göra – resa, shoppa och satsa helhjärtat på att bli en fullfjädrad livsnjutare. Eller?

– Vi behövde ingen ny soffa, vi behöver inga nya kläder eller lyxiga resor. Vi behövde ett hus, säger Ulrika Jonsson, nybliven vinnare av en miljon i BingoLottos Finalspel.

Familjen Jonsson-Mattson har klämt ihop sig i soffan i lägenheten på Stigbergstorget i centrala Göteborg. Det dricks kaffe och mumsas hembakt morotskaka. Barnen Vilde och Lex leker, fikar och hoppar runt på en och samma gång. Allt medan mamma Ulrika och pappa Magnus försöker minnas den där dagen när de vann en miljon på Finalspelet i BingoLotto.
– Det kändes lyxigt, vi blev hämtade med taxi och väl på plats i BingoLotto-studion blev vi väl omhändertagna. Det är ungefär allt jag kommer ihåg, säger Ulrika skrattande medan Magnus fortsätter att berätta hur adrenalinet höll dem uppe hela natten.

– Vi bara satt på sängkanten och försökte förstå att vi faktiskt vunnit en miljon kronor, säger Magnus och ler åt minnet.

Storstadsfamiljen som vuxit ur sin lägenhet

Att flytta från innerstadens muller ut till villaområdets lugn är såklart en stor förändring för det unga lärarparet. Men en förändring de drömt om.
– Friheten i att man kan släppa ut barnen och de springer själva till sandlådan och leker på egen hand. Det är verkligen helt fantastiskt, säger Magnus.

Faktum är att planen för vinstpengar var klar redan innan första kortet i Finalspelet ens vändes upp, oavsett hur mycket vinsten skulle stanna på.
– Vi hade bestämt oss för att köpa hus redan innan vinsten kom. Och hur kul det än hade varit så sa vi – ingen lyxshopping eller resande! Hus ska det bli. Vi vill investera i barnen och deras framtid, säger Ulrika.

Vinsten på BingoLotto blev ett hus

Och så blev det. Pengar till körkorten för pojkarna är undanstoppade och papperna för ett mysigt hus i Mölnlycke är påskrivna. Huset är idealiskt för en barnfamilj med gångavstånd till en idyllisk badsjö och lekplats precis utanför dörren.  
– Det är dryga fyra månader kvar till det är dags att flytta, men med tre barn så går fyra månader snabbt. Tjoff säger det så är vi där, säger Ulrika, medan den äldste sonen, Vilde, pressar i sig en alldeles för stor bit morotskaka.

Familjen Jonsson-Mattson är märkbart upprymda inför flytten och nästa steg i livet. Flyttlådorna börjar så sakteligen fyllas och drömmen kommer allt närmare. Men fram till dess dagdröms det flitigt om hur livet i hus kommer att te sig. Men vare sig det handlar om en pool i trädgården eller en grill på altanen så summerar allt med ett ord
– Frihet. Det är det vi har vunnit. Tänk att vi nu kan skapa ett hem, precis så som vi vill ha det samtidigt som barnen kan leka och röra sig fritt, säger Ulrika och ler åt bilderna hon ser för sitt inre.

Tillbaka till vinnarna