7 tips för dig som vill byta karriär

BingoLottos BingoBloggare Johanna BingoJohanna 2020-10-06

Funderar du på hur det skulle vara om du jobbade med något annat? Då är du inte ensam! Det är många som tänker precis som du, men tycker att det är ett stort, och lite läskigt steg, och kanske rent utav för sent för ett karriärbyte. Men faktum är att det aldrig är för sent! Därför kommer här mina bästa tips för dig som funderar på att byta karriär!

Vad ska du bli när du blir stor? En fråga som jag fått många gånger under min uppväxt. Mina svar var lika varierande som självklara – polis, fotbollsproffs, frisör och musikalartist för att nämna några. Men ju äldre jag blev, desto svårare blev frågan att svara på. Det som tidigare varit lekande lätt, kändes plötsligt svårt. Som ett stort och viktigt beslut, som skulle vara avgörande för hela min framtid.

Idag vet jag att jag kan bli (i alla fall nästan) vad jag vill, och att det är okej att ändra sig, oavsett ålder. Det tog ett tag för mig att landa i vad jag ville göra, och jag hittade min drömutbildning när jag var 26 år gammal. Men oavsett om du är trött på jobbet du har idag, eller är mitt i karriären och vill vidareutvecklas inom ditt område, så finns det en utbildning för dig. Det svåraste är oftast inte utbildningen i sig, utan att veta om man vågar och vill. Här kommer därför mina bästa tips för dig funderar på att utbilda dig och byta karriär.


ny-karriar-chef-bingolotto-450x300.jpg

1. Hitta din passion

Vad brinner du för? Sätt dig ner och fundera på vad du gillar att göra. Det där som får tiden att försvinna, och som du har energi för, oavsett hur trött du är. Kanske finns det något som du har en särskild fallenhet för. Våga tänk brett, och inte bara på traditionella yrken.

ny-karriar-frisor-bingolotto-450x300.jpg


2. Gör en priolista

Gör en lista på vad som är viktigt för dig i din framtida yrkesroll? Är det flexibla arbetstider, en viss lön eller vill du älska varje sekund av din arbetsdag?

3. Var realistisk

Alla är vi olika, och har således olika förutsättningar. Utgå från dig själv och sätt upp realistiska mål. Fundera också på om du har några begränsningar som gör att du inte kan arbeta med vissa saker? Det kan vara allt ifrån en gammal arbetsskada till nedsatt syn.

ny-karriar-utvecklare-bingolotto-450x300.jpg


4. Tänk brett

Är du rädd för att bli fast i ett fack och ”låsa” dig till specifika arbetsuppgifter? Satsa på en bredare utbildning, så att du på sikt kan nischa dig inom ett område du verkligen gillar. Du behöver faktiskt inte bestämma allt idag!

5. Glöm inte studiestödet

Är du orolig för hur din ekonomi kommer påverkas under en utbildning? Se över vad som gäller för utbildningarna du är intresserad av. Många utbildningar är CSN-berättigade, vilket betyder att du kan få både bidrag och lån för att studera. Dessutom finns möjligheten att välja ett så kallat tilläggslån (förutsatt att du uppfyller kraven). Har du barn så har du även rätt till ytterligare ett extra tillägg.

6. Var flexibel

Är du rädd för att välja fel? Ibland blir det inte helt rätt från början, eller så förändras helt enkelt förutsättningarna eller livet under utbildningens gång. Allt som oftast kan man justera saker på vägen. Men det är också viktigt att komma ihåg att allt inte är roligt jämt. Oavsett om du går din drömutbildning eller jobbar med något du brinner för.

7. Våga fråga om hjälp

Svårt att välja? Ta hjälp av en studievägledare eller karriärrådgivare som har erfarenhet av att hjälpa människor att hitta rätt i arbetslivet!

Hoppas att du, precis som jag, kommer att hitta din drömutbildning och vågar ta steget och byta karriär. För visst blir väl livet så mycket roligare om man slipper ha måndagsångest inför den nya arbetsveckan? Blir det dags för dig, så hoppas jag att våra tips kring hur du på bästa sätt klarar tentan hjälper dig på vägen!


BIngoJohannas signatur för BingoBloggen.


Arkiv