Så klarar du tentan!

BingoLottos BingoBloggare Joel BingoJoel 2023-09-04

Går du i tankar om att sadla om och återgå till skolbänken? Eller är du kanske redan student? Nu bjuder vi på åtta konkreta tips på hur du tar dig an studentlivet med bravur – och hur du maximerar dina förutsättningar att klara tentan!

Åtta tips för att klara tentan!

Visst är det kul och stimulerande att lära sig nya saker och gnugga geniknölarna om efter annat, men för många är studier och tentor likställt med känslor av stress och press. Så vill vi såklart inte ha det! Och tro mig, med våra grymma tips till förfogande ser du strax ljuset i tunneln. 

1. Etablera rutiner

Har du svårt att få ihop tiden? Gör ett veckoschema med pluggpass och fritid så att inte dagarna flyter ihop och studierna hopar sig inför tentan. Det är viktigt att unna sig tid för annat, även under intensiva pluggperioder. Annars riskerar motivationen att tryta. Och du, vilken tid på dygnet är din koncentration som allra bäst? Här finns inga rätt och fel. Kanske är du en utpräglad nattuggla i natur? Det är inte förbjudet att plugga under dygnets småtimmar. Dessutom kan man då anta att distraktionselementen är färre. Och glöm inte att ta paus även under pluggpassen!

kvallsplugg-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

2. Skapa dig en överblick

Börja dina studier med att lägga den aktuella kursplanen under luppen. På så sätt får du en tydlig och konkret bild av vad som förväntas av dig och vilka som delar bör prioriteras. Ögna därefter igenom allt material, innan du börjar läsa mer ingående. Mot bakgrund av kursplanen och uppgiftsbeskrivningen kan du, redan när du ögnar igenom allt, sålla bort eventuell överflödig information och utmärka viktiga kapitel. Titta på rubriker, innehållsförteckningar, sammanfattningar, fetstilt, faktarutor, bilder och bildtexter. Varje sida tar inte mer än några sekunder och det ger dig en tidig överblick som gör att du kan göra en bättre bedömning av vilken information som är mest relevant.

kursplan-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

3. Sätt upp mål och påminn dig själv om värdet i det du gör!

Det kan låta fånigt, men ibland måste du påminna dig själv om varför tentan är viktig och varför du pluggar det du gör. Mitt i pluggkaoset kan det vara lätt att tappa fokus och då är det bra att lyfta blicken och visualisera målet. Att ha fokus på målet ökar din studielust. Ett långsiktigt mål kan vara att du visualiserar dig själv på ditt drömjobb. Ett delmål kan vara allt från att du ska klara av din utbildning till att du ska avsätta tre timmar per dag till att plugga.

studieteknik-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

4. Anpassa studier utefter dina förmågor

Hur tar du enklast in information? Det finns en mängd olika sätt att nöta in fakta inom tidsramen. Och kom ihåg – ingen känner dig som du. Anpassa dina studier utefter dina preferenser och förmågor.

För dig som lär dig bäst genom att rita figurer och göra egna anteckningar:
Många gånger kan egna och korta formuleringar fastna bäst. Försök att skriva ner stödord istället för långa stycken.

För dig som lär dig bäst genom att läsa: 
Läs stötvis och sammanfatta det du tagit in för dig själv efter varje avklarat kapitel. Ett annat tips som skulle kunna te sig värdefullt är att fråga en kurskamrat om du får kika i dennes anteckningar. Värdet av ett annat perspektiv är inte att underskatta.  

Du som lär av att lyssna: 
Är du mer för att lyssna så bör du lägga extra fokus på de föreläsningar som hålls. Som komplement till dessa kan du spela in dig själv när du läser upp dina anteckningar, och sedan lära av dina egna ord.

horlurar-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

5. Plugga tillsammans

Man kan absolut argumentera för att enskilt pluggande är mer tidseffektivt, då det för många innebär mindre svårigheter med att hålla koncentrationen uppe. Det blir dock lätt långtråkigt och omotiverat. Därför vill jag verkligen lyfta fram fördelarna med att plugga tillsammans. Detta koncept minns jag som ovärderligt från min tid på universitetet. I grupp motiverar ni varandra, samlar många olika perspektiv och kan lära er av varandra genom att ställa och besvara varandras frågor. Fördelarna kan sammanfattas enligt följande: du lär dig lättare, över längre tid och med större förståelse. Dessutom är du förmodligen mer benägen att faktiskt pluggar när du säger att du ska det om du bestämmer träff med en vän.

Och du, underskatta inte heller lek eller tävling som lärandesätt. Vem har sagt att det är omöjligt att kombinera nytta med nöje? Var kreativ – mycket av det du förväntas lära dig kan alldeles säkert omvandlas till en engagerande frågesport.

studernter-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

6. Hjälp din kropp att fungera

Slarva inte med måltider. Energiintag är dödsviktigt. Nudlar må vara snabbt, billigt och lättillgängligt, men de gör inga under för ditt fokus. Undvik sötsaker i för stora mängder, de då kan ha en tröttande effekt.

Unna dig raster, allra helst mer ofta än sällan. Ta en promenad i friska luften. Det kanske kan upplevas som att du kastar bort värdefull pluggtid, men i slutändan kommer det snarare spara dig en massa tid och huvudbry. Varför? All form av rörelse påverkar din hälsa positivt. Du känner dig gladare, då ämnen frigörs i hjärnan som motverkar depression. Du får bättre minne. Du lär dig nya saker och löser problem lättare. Du får bättre koncentrationsförmåga. Du kan uppleva att du är nöjdare och piggare. Det beror på att endorfiner frigörs i hjärnan, som ibland kallas kroppens egna morfin.

 

promenad-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

7. Gamla tentor 

Ett annat sätt att lära av andra är att söka upp och granska gamla tentor. De finns i princip alltid att tillgå. Genom att göra gamla tentor får du en tydligare bild över hur frågorna ställs, hur svaren bedöms och vilka som är kursens viktigaste delar. Tentorna brukar generellt se snarlika ut. På så sätt kan du avgränsa och effektivisera dina studier.

tenta-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

8. Undvik distraktioner

Abstinens i scrolltummen? Lockar Instagramflödet eller ditt nya minigolf-mobilspel mer än kapitel 4 om mikro- och makroekonomi? Fullt rimligt. Här krävs därför självdisciplin. Stäng av mobilen och datorn när du läser. Ska du använda datorn för att skriva är ett tips att koppla ifrån wifi.

Påverkas du mycket av störande element i miljön runtikring dig? Tips: öronproppar eller passande pluggmusik. Förslagsvis instrumentell sådan. Särskilt om du skriver eller läser.

Är tvättkorgen överfull? Skriker kylskåpet tomt? Det är ofta lätt att låta sig tro att det finns en massa saker du måste ta itu med snarare än studierna. Försök att inte hitta ursäkter som motiverar andra aktiviteter. Ibland kan det därför vara lättare att studera på bibblan, hemma hos en kompis eller på ett fik, snarare än hemmavid där allt som ”behöver göras” uppenbaras tydligt.

Och du, försök att ha det rent och städat innan du sätter igång. Låt ögonen och sinnet få ro. Disk på köksbänken eller smulor från frukostmackan på ditt temporära skrivbord kan hämma din koncentration en hel del.

 

distraktioner-blogg-bingolotto-content-450x300.jpg

Hoppas att våra tips kan vara till hjälp. Och du, stort lycka till!

Ps. Känner du dig stressad inför nästa stora tenta, läs Bingo-Märtas 10 bästa knep för att varva ner. Ds.

BingoJoels signatur för BingoBloggen!

Tillbaka till bloggen


Arkiv