8 fördelar med att cykla!

BingoLottos BingoBloggare Joel BingoJoel 2020-08-25

Har du tröttnat på omotiverade trafikomläggningar, eviga morgonköer och dyra parkeringsavgifter? Vill du slippa fullsatta bussar och försenade pendeltåg? Dags att trampa på! I BingoBloggen listar vi 8 grymma fördelar med att cykla.

Varför bör du cykla oftare?

1. Superenkelt, lättillgängligt och irritationshämmande!

Bor du i en storstad? I så fall har du med all säkerhet fått smaka på morgondesperationen i kollektiv- och biltrafikens grepp. En försenad buss, ett knökfullt pendeltåg eller kilometerlånga köer kan verkliga testa ditt humör. Här förblir cykeln ett självklart substitut.

Fördelar med att cykla

Lyckligtvis sträcker sig behovet av stödhjul inte heller särskilt högt upp i åldrarna, numera. I kontrast till många andra träningsformer idag är tekniken klart greppbar. Dessutom behöver du inte köra i ett särskilt högt tempo för att uppnå hälsogynnande resultat, vilket gör det till en väl lämpad träningsform för alla, oavsett premisser. Cykling belastar nämligen inte kroppen lika hårt som till exempel löpträning gör. För dig som har problem med knäna är det verkligen toppen att cykla, eftersom de belastas på ett klart mer skonsamt sätt när du trampar. Dessutom är skaderisken mycket liten vid cykling, förutsatt att du börjar i ett lugnt tempo, använder hjälm och förhåller dig till trafikens skrivna och oskrivna regler!

2. Positivt för klimatet!

Den inte helt okända vetenskapsmannen Albert Einstein konstaterade en gång att livet är som att cykla – för att hålla balansen måste man fortsätta framåt. Och framåt måste vi. För att hålla balansen. Inte minst vad gäller hur vi nyttjar jordens resurser. Vi behöver alla försöka dra vårt strå till stacken i arbetet mot att minska globala utsläpp och människans klimatpåverkan. Välj cykeln, så ofta du kan och mäktar med. Tillåt dig själv att känna dig stolt över varje tramptag. Framåt, i balans. Klimatpåverkan till trots – känns det som en utmaning att klara livspusslet utan bilen? Kanske kan BingoMärta ändra din inställning! Läs tipsen för hur du pusslar ihop vardagslivet utan en bil här.

Cykel i motljus

3. Förbränn kalorier snarare än fossila bränslen!

Trevar du med att uppfylla ditt återkommande nyårslöfte om att träna mer? Du är inte ensam. Kanske fasar du för trängseln på gymmet eller för tunga löpsteg i motionsspåret? Lösningen hittar du på två hjul! Visste du att om du cyklar i en stadig takt, så bränner du cirka 400 kalorier per timme. 30 minuters cykling varje dag innebär en årlig förbränning av fem kilo fett. Bra, eller hur? Eftersom cykling stimulerar och bygger upp samtliga av underkroppens många muskler så ökar cykling din ämnesomsättning, även långt efter att du har avslutat din tur.

Fördelar med att cykla

4. Att välja cykeln – en hjärtafråga!

Att cykla regelbundet är stärkande för det viktigaste du äger – ditt hjärta! I och med att hjärtmuskeln blir starkare sänks din vilopuls. Dessutom reduceras de skadliga blodfetterna, vilket i sin tur minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. I en skotsk studie från 2012 deltog 250 000 personer i undersökningen, där aktiva pendlare jämfördes med personer som satt stilla på en buss eller annat färdmedel. Cyklisterna minskade risken att drabbas av cancer med 45 procent, och risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom minskade också med 46 procent. 

Fördelar med att cykla

5. Risken för depression minskar!

Du har säkert hört det förut och kommer lika säkert att höra det än fler gånger framöver, men det är samtidigt en värdefull sanning att bära med sig; fysisk aktivitet gör dig lyckligare! Forskning visar att psykisk ohälsa, som depression, stress och ångest kan minska genom regelbunden träning. Hjärnan får mer syre, blodcirkulationen ökar, och du kommer känna dig piggare generellt. ”Lyckohormonet" endorfin frisätts vid fysisk aktivitet och får oss att känna välbehag, och kan hjälpa till att minska din oro och ångest. 

Par som cyklar vid vattnet

6. Du minskar risken för typ 2-diabetes och demens!

En studie gjord av Syddanska universitet och Åhus universitet i Danmark visar att regelbunden cykling kan minsta risken för typ 2-diabetes. Studien visar också att ju mer du cyklar desto lägre blir risken. Dessutom har man konstaterat att fysisk aktivitet, inte minst cykling, även minskar risken för demens med upp till 40 procent. Lägg det på minnet, vettja!

7. Känns det ofta för tungt? Kanske skulle en elcykel passa!

På senare år har dess popularitet verkligen skjutit i höjden. Föga förvånande, om du frågar mig. Jag har själv en elcykel, som nyttjas flitigt och frekvent, och jag kan inte nog understryka hur genialt detta koncept är. Elcykeln är en helt vanlig cykel, som, precis som namnet antyder, har ett batteri, ett elsystem med kontroller, en skärm och en motor. Elcyklar är ett bra alternativ för de som inte vill, eller som för den delen inte kan, tömma sina energidepåer så pass mycket som det krävs för att ta sig fram en längre sträcka på en vanlig cykel. Klart rekommenderat för äldre eller för personer med sviktande hälsa. Du kan dessutom välja själv både när och hur mycket assistans du önskar! Att det också är förbaskat roligt är inte heller att förglömma.

Fördelar med att cykla!

8. Lyft blicken, naturen runtikring dig kallar!

Sverige är ett vackert land. Vidsträckta kustlinjer, pittoreska sjöar och förtrollande grönmiljöer. För mig är naturen balsam för själen, och att fånga den, från cykelsadeln, är verkligen något jag vill slå ett slag för. Testa! Du kommer inte ångra dig.

Äldre par cyklar tillsammans

Så, upp på sadeln och trampa dig framåt, i balans, och mot ett liv i harmoni!

Obs. lova mig att inte glömma hjälmen!

BingoJoels signatur för BingoBloggen!

Tillbaka till bloggen


Arkiv