Ett liv utan bil – är det möjligt?

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2021-08-23

Att äga en bil har onekligen sina fördelar. Du behöver inte anpassa dig till kollektivtrafikens tider, det är bekvämt och du slipper kånka på tunga matkassar. Livet blir helt enkelt lättare med bil. Ja, det är åtminstone så många resonerar idag. Men när du sitter där i de ofattbart långa eftermiddagsköerna på väg hem från jobbet eller när du inser att en ansenlig del av lönen kommer att gå till att laga den där bucklan som du inte alls hade räknat med – då går tankarna i andra banor. Går det att få ihop livspusslet utan bil? Svar ja – med lite struktur och planering går det finemang!

Fördelar med att inte äga en bil:

1. Du gör miljön en tjänst. Det finns givetvis bilalternativ som är mindre skadliga för miljön än andra, men ur ett miljöperspektiv är det bästa alternativet att inte äga en bil över huvud taget.

2. Du får mer motion vilket förbättrar din hälsa och ökar ditt välbefinnande. Om det är kallt eller regnar kan det många gånger kännas lockande att ta bilen, även om du bara ska iväg och köpa en liter mjölk på närmsta snabbköp. Har du inte tillgång till bil är det bara att knata iväg och när du är hemma igen kommer du förmodligen känna att det inte var så farligt. Inte nog med att det kommer vara extra skönt att komma in i värmen igen – du har dessutom fått röra på dig och fått friskt syre till hjärnan!

Kvinna på promenad en solig vinterdag i stadsmiljö

3. Du sparar pengar genom att promenera eller cykla.

4. Du slipper tänka på parkering.

5. Du slipper sitta i långa köer och ta omvägar vid väg- och byggarbeten.

Bilkö i stadsmiljö en dimmig kväll

6. Du ökar din förmåga att planera och anpassa dig.

7. Du slipper oroa dig för oväntade kostnader som inte täcks av din bilförsäkring. 

8. Det ger utrymme för fler tjänster och gentjänster. Är du en hejare på att laga mat? Samåk med en granne eller kollega om det skulle behövas och bjud på middag som tack!

Leende man som äter pasta

Är du ännu inte helt övertygad om att du kommer lösa livspusslet utan bilen?

Om du är van vid att alltid ha ditt kära fordon till hands är det fullt förståeligt att det känns som en extrem utmaning att plötsligt vara utan det. För att lätta på orosmolnen kommer nedan en rad vanliga fördomar om besvär med att inte äga en bil och möjliga lösningar på dessa:

Besvär:
Det är svårt att storhandla utan bil.
Lösning:
Nu för tiden finns det ett flertal tjänster där maten levereras hem till din dörr. Välj dina matvaror själv eller testa färdiga kassar med recept som är anpassade utifrån dina behov och preferenser! 

Person som lyfter upp hemlevererade matkassar vid sin dörröppning

Besvär:
Det är långt till jobbet.
Lösning:
Börja med att ställa dig själv frågan hur långt det egentligen är. Är det avståndet som är långt eller tar det lång tid att åka? Exakt hur långt är avståndet och vilka olika vägar leder mellan hemmet och jobbet? Med tanke på den dagliga rusningstrafiken som skapar långa bilköer på morgnarna och eftermiddagarna kan du faktiskt många gånger spara tid genom att cykla, promenera eller åka kollektivt. Du skulle även kunna kombinera dessa alternativ genom att promenera halva sträckan och ta bussen sista biten. På så sätt får du även vardagsmotion och kommer med stor sannolikhet att anlända till arbetet piggare och muntrare. Du kanske rentav kan utföra en del av arbetet när du sitter på bussen, tåget eller spårvagnen? Finns det möjlighet att införskaffa ett annat fordon, som till exempel en moped eller en elcykel? Att elcykeln blivit superpopulär under de senaste åren är ett faktum och jag förstår absolut varför. Förutom att det är ett miljövänligt färdmedel är det ett väldigt bekvämt sådant. Du kan själv välja om du vill ha lite motstånd eller inget alls när du trampar vilket gör att du utan problem kan cykla långa sträckor utan att bli varm och svettig. Om dina arbetstider är förlagda utanför kollektivtrafikens tider är denna investering helt klart värd att överväga!

Bord på ett tåg med surfplatta, skrivblock, glasögon och take away-kopp

Besvär:
Jag kan inte skjutsa mina barn till förskolan, träningar och aktiviteter.
Lösning:
Du har säkert sett dem, men kanske inte reflekterat över dem så noga. Cykelvagnarna! Eller cykelkärrorna, som de också kallas. Cykelvagnen är enkel att koppla fast på cykeln och gör dessutom vägen till och från barnens aktiviteter till ett roligt äventyr! Cykelvagnar finns i olika storlekar och utföranden, så oavsett om det är ett eller flera barn som ska skjutsas finns en lösning för just er. Med en cykelvagn slipper du dessutom bära på packningen!

Två cyklar vid ett cykelställ varav den ena är utrustad med en cykelvagn

Besvär:
Det är dyrt med pendelkort.
Lösning:
Har du verkligen undersökt vad som är dyrast över tid – ett pendelkort eller kostnader för bilen i form av bensin, parkering, försäkringar och eventuell trängselskatt? Ta en funderare över vad som fungerar bäst för dig på sikt. Är löpning en träningsform som passar dig? Förutsatt att du har tillgång till dusch på din arbetsplats kanske sträckan till och från denna kan funka – i stället för kvällsrundan när du kommit hem? Kan en investering i en cykel vara den rätta lösningen? Jämför möjliga alternativ och överväg vad som blir mest lönsamt i längden.

Buckla på sidan av silverfärgad bil

Besvär:
Det är svårt att cykla på vintern när det är mörkt, kallt eller halt vägunderlag.
Lösning:
Klä dig efter väder för att undvika att frysa! Lager-på-lager är en stark rekommendation, så att du enkelt kan ta av dig ett lager om du blir svettig efter att ha cyklat en stund. Välj med fördel fukttransporterande, vindtäta och funktionella material. Se även till att din cykel är anpassad utefter väder och väglag. Cykeldäcken är en viktig grundpelare för att du ska kunna cykla året om på ett stabilt och säkert sätt. Granska stabiliteten, greppet och eventuella förslitningar på däcken. Så länge det vanligtvis inte snöar där du bor behöver du inte byta ut dina sommardäck till vinterdäck – förutsatt att däcken inte är slitna och har ett bra grepp på vägen. Är det däremot snö och is på vägarna krävs dubbdäck för att stabilisera cyklandet och om det är blött, halt eller om vägen nyligen plogats finns speciellt framtagna gummidäck för detta. Se även till att hålla din cykel ren och torr, smörj kedjan då och då, förvara den i inomhusmiljö när du inte använder den och inspektera däcken och bromsarna regelbundet. Mitt sista tips för att göra ditt vintercyklande så smidigt och säkert som möjligt är att använda lampor, reflexer och förstås hjälm!

Julpyntad gata i Örebro i vintertid

Besvär:
Jag kan inte åka vart jag vill, när jag vill.
Lösning:
Detta är nog ett av de främsta skälen till att många drar sig för att göra sig av med bilen. Friheten i att kunna åka i väg på spontantrippar långt bort när andan faller på minskar, absolut. Detta gör dock inte att du blir helt begränsad från att åka på härliga dagsresor och roliga utflykter! Kika på vad som finns i närheten av din bostad – du kanske upptäcker ett pärlband av smultronställen som du inte hade brytt dig om att undersöka om du hade haft en bil, just för att det ligger så nära. Har man en bil faller det sig ofta naturligt att välja den som färdmedel för att det är bekvämt – men hur många gånger har man inte halvt letat ihjäl sig efter en ledig parkeringsplats vid havet en varm sommardag? Till fots eller med cykel slipper du detta bekymmer! Dessutom blir resan en del av målet – klyschigt men sant. Ni kommer garanterat att få se och uppleva fler härligheter längs den vackra cykelleden än genom bilfönstret på motorvägen. Att enkelt kunna stanna till för en glasspaus eller för att beundra utsikten en stund är i alla fall för mig en stor frihet!

Två unga kvinnor med varsin cykel som äter glass

Besvär:
Jag tycker att det känns obehagligt att cykla mitt i stan.
Lösning:
Förberedelse är nyckeln! Kolla upp vilken väg som är lämpligast innan du ger dig av. I takt med att fler och fler människor upptäcker fördelarna med att cykla börjar allt fler storstäder runtom i världen satsa på cykelbanor som gör det enkelt att trampa runt på cykeln utan att trängas med andra fordon och gångtrafikanter. Det finns dessutom en mängd olika appar som visar vilka rutter som finns tillgängliga, hur lång tid det beräknas ta att cykla till ditt mål, din personliga cykelhastighet och andra praktiska funktioner som gör att du får full koll på ditt cyklande. Ett annat tips är att passa på att cykla omkring och bekanta dig med stadens gator en dag då du inte ska ta dig till ett specifikt ställe. Att cykla i stan kan jämföras med att köra bil i stan – ju mer du gör det, desto mer bekväm kommer du att känna dig!

En cyklande man i stadsdelen Haga i Göteborg

Besvär:
Jag känner mig jobbig som alltid behöver samåka med mina vänner, grannar eller kollegor när vi ska åka en längre sträcka.
Lösning:
Se till att bli tidernas bästa medpassagerare! Behöver din vän tillika chaufför piggas upp för att orka köra hela sträckan? Här kommer några förslag!

1. Erbjud dig att köra hela eller en del av sträckan om du har körkort. Bara för att det inte är din bil behöver det nödvändigtvis inte betyda att du inte kan hoppa in bakom ratten.

2. Inled ett samtalsämne som personen i fråga kan mala på om i evigheter och lyssna med idel öra – även om det är ett ämne som inte intresserar dig för fem öre.

3. När du har fått nog av krocket, bolåneräntor, gamla poeter eller vad det nu kan tänkas vara din chaufför brinner för – se då till att ha en Spotify-lista med ikoniska låtar i beredskap som ni båda kan sjunga med till! Du har väl inte missat BingoLottos Spotifylistor där vi samlar alla låtar som spelas i programmet

4. Bjud på medhavd fika! Kom bara ihåg att välja fikat med omsorg – för hur gott ett frasigt wienerbröd än må vara brukar smulor i bilen vara mindre uppskattat, och du vill ju inte att din vänliga gest ska ge motsatt effekt.

5. Föreslå en klassisk ordlek! Vad sägs om Ordkedjan, där det gäller att komma på ett ord utifrån ett specifikt tema som ska följas upp av ett ord som börjar på samma bokstav som det föregående ordet slutade på? Bokstavssagan är en annan klassiker som fungerar utmärkt i bilen. I denna lek gäller det att bilda en sammanhängande saga utifrån ord som börjar på bokstäverna i alfabetets kronologiska ordning. En av er börjar alltså med ett ord på bokstaven A, sedan fortsätter nästa deltagare med ett ord på bokstaven B och så vidare.

6. Var alltid redo med GPS:en! Få ting kan irritera personen som kör mer än en slö passagerare som upplyser om att ni ska svänga höger precis när ni passerar vägkorsningen. Det skulle i så fall vara att påpeka huruvida personen kör. Undvik detta till varje pris.

7. Känn av läget. Vill chauffören ha en lugn och tyst bilfärd – låt hen få det.

Man på väg att sätta sig i passagerarsätet i en röd bil med en kvinna i förarsätet

Om det någon gång skulle uppstå en period eller en situation där du verkligen behöver en bil kan du alltid hyra en bil för en dag alternativt vända dig till en bilpool. När du går med i en bilpool får du tillgång till en bil när det passar dig och du betalar då endast för bilen när du använder den. 

Här på BingoBloggen finns flera tips och guider för dig som är nyfiken på hur vardagen kan se ut utan en bil. Upptäck fler fördelar med att cykla, läs om vad du bör tänka på om du vill ta mopedkörkort och ta del av våra tips om du funderar på att köpa en elcykelTror du att du skulle kunna lösa livspusslet utan bil? 

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv