Årets julklapp 2020!

BingoLottos BingoBloggare Joel BingoJoel 2020-10-21

Oktober månad går mot sitt slut, och med svenska mått står julen därmed tveklöst för dörren. Kylan tränger sig på och värmen, genom fina gester gentemot sina nära, blir än viktigare. Med en klapp eller tre kommer du nog långt, ska du se. Kanske behöver du tips? Kanske vore ett gäng träffsäkra spaningar om årets julklapp 2020 på sin plats? Så bra att du hittat hit.

aretsjulklapp-stormkok-585x300.jpg

Årets julklapp 2020 - stormköket

Motivering från HUI:
Till följd av coronakrisen har utomhustrenden accelererat kraftigt och besöken på vandringsleder och fjälltoppar har slagit nya rekord – trots en mycket begränsad turism från utlandet. Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i.

Årets julklapp

Den 18 november presenteras årets julklapp 2020. Den trettiotredje i ordningen. I teorin är ”Årets julklapp” sedan 1988 ett av branschorganisationen Svensk Handels årliga uppmärksammanden av en produkt eller ett fenomen som representerar samtiden. Men i praktiken har fenomenet vuxit fram som en folklig tradition. En slags vägvisare som vi svenskar tycks älska, och som brukar markera den riktiga starten för julhandeln i Sverige.

Genom åren har vi minst sagt bjudits på spridda skurar i termer av vilka produkter som utsetts. Wokpannan, VR-glasögonen och verktyget, är exempel på några. Gemensamt för samtliga är att de är produkter som på förhand tros sälja i särskilt stora kvantiteter under julhandeln. Men för att HUI ska kunna utse en produkt eller en tjänst till ”Årets julklapp” så måste minst ett av tre kriterier vara uppfyllda. Dessa kriterier är:

  • Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året.
  • Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.
  • Produkten skall representera den tid vi lever i.

Årets julklapp 2020?

På senare tid har vi sett en röd tråd i att utredningsinstitutet har utsett klappar som går i linje med miljö- och hållbarhetstrenden. Kommer trenden hålla i sig, tro? Årets julklapp 2020 är ännu höljd i dunkel, men visst känner vi hur spänningen stiger? Vad är din gissning?

Utöver hållbarshetstrenden, tyder många prognoser på att AI och alla dess fördelar kommer slå igenom stort de kommande åren. Kanske blir årets mest omtalade julklapp en artig robot, som tar hand om disken, viker tvätten, bäddar sängen, går ut med soporna vid behov och byter toapappersrullen på toaletten när orken tryter? I en parallell fantasivärld, kanske. Eller om hundra år.   

Tills dess får vi nog helt enkelt nöja oss med teknik som går i linje med vad som jag tror har goda chanser att utses som ”årets julklapp” 2020 – den smarta högtalaren! Med tanke på att Google Home nyligen släppts på Svenska och att vi i Sverige tycks ta till oss ny teknik förhållandevis snabbt, så kan vi nog vänta oss att den smarta högtalaren får sig ett rejält uppsving inom kort. Kanske lagom till jul?

arets-julklapp-2020-blogg-hogtalare-content-Bingolotto-450x300.jpg

Vad tror mina bloggande kollegor?

Självutnämnda julproffs och generella förståsigpåare i all ära, men särskilt stor tilltro känner jag till mina eminenta BingoBlogg-kollegor. När det kommer till att sia om framtiden är det få som slår de på näsan. Givetvis står min gissning högt, om inte högst, i kurs, men nedan följer deras klart kvalificerade spaningar om årets klapp! 

BingoAnnes spaning

BingoLottos BingoBloggare Anne

Ett hemmaträningskit! Såhär efter ett år kantat av pandemi har man verkligen lärt sig hur viktigt det är att ta hand om sig själv och sin hälsa och nu när alltfler jobbar hemifrån har man kanske fått loss lite tid till att träna mer samtidigt som man kanske drar sig för att gå till gymmet. Därför kan ett hemmaträningskit vara en bra grej att lägga under granen, tror jag!

BingoFredriks spaning

BingoLottos BingoBloggare Fredrik

Jag tror att med tanke på rådande pandemi så kommer "Årets julklapp" att spegla den veklighet vi lever i och med tanke på den sociala distansen och den sociala hungern måste tillfredställas så tror jag att spelkonsolen (PS5) kommer att bli den storsäljare som ligger under flest granar detta år!

BingoJohannas spaning

BingoLottos BingoBloggare Johanna

Sett till hur padelsporten fullkomligt exploderat i Sverige under det senaste året, så är min gissning ett padelracket. Alla kan spela padel, det är enkelt att komma igång och en perfekt aktivitet för att mätta sin sociala hunger! Och förresten, om du vill veta mer om padeltennis kan du läsa mer här!

Hur bra koll har du på "årets julklapp" – då och nu? Testa dig i vårt quiz nedan!

BingoJoels signatur för BingoBloggen!

Tillbaka till bloggen

ÅRETS julklapp – nu och då!

Fråga 1. Vilken var den första produkten att utses till "årets julklapp"?
Fråga 2. Vilken var 2019 års "årets julklapp"?
Fråga 3. Vilken av följande produkter har någon gång utsetts till "årets julklapp"?
Fråga 4. Vid ett tillfälle utsågs ett fordon till "årets julklapp". Vilket?
Fråga 5. Vilket klädesplagg har inte utsetts till "årets julklapp"?

Arkiv