Efter julklappsköp, mellandagsshopping och festliga tillställningar kan det vara läge att låta plånboken vila lite under januari. Något vi definitivt kan spara en hel del pengar på är våra matinköp – och det fina i kråksången är att du inte behöver tvinga i dig och familjen tråkig och smaklös mat för det! I detta inlägg har jag samlat ett flertal tips och härliga recept som både kommer att glädja plånkan, din mage och dina ögon!
Låt oss börja med ett gäng handfasta mat-tips som du kan luta dig mot när du vill spara pengar men inte lockas av att enbart fylla skafferiet med nudlar.
Gör upp en veckomatsedel innan du ger dig av till mataffären och håll dig till den! Och det kanske viktigaste – handla aldrig på tom mage. Då kan jag lova dig att både det ena och det andra kommer att åka ner i korgen, för pengar som du förmodligen skulle kunna få två till middagar för. Se över veckans erbjudanden medan du skriver din inköpslista och glöm inte att ta en kik på det som redan finns i din kyl, så att du inte tvingas slänga något om det råkat bli dubbelt upp. Handlar du mat på nätet? Lägg lite extra tid på att jämföra priser och spara hundratals kronor!
Spara både tid och pengar genom att laga mat i större mängder, som du kan göra flera matlådor av och frysa in. Spana in vilka mängdrabatter som erbjuds och handla utefter det. Med en välfylld kyl och frys kommer det även bli lättare att skippa uteluncher.
Restauranger i all ära – men samla vännerna på en grillplats en solig vinterdag för korvgrillning och härligt umgänge och mysfaktorn är uppe i hundra. Inte nog med att det är ett avsevärt billigare alternativ till en lunch eller middag på stan, alla vet dessutom att mat smakar bäst utomhus!
Skapa nya, smarriga kombinationer på det du har i kylen! Det kanske låter lite skrämmande om du är en person som helst följer recept, men att våga experimentera i köket kan vara riktigt kul och resultatet kan bli mycket bättre än förväntat. Det kan givetvis bli pannkaka av det hela också, men då har du åtminstone provat! Två maträtter som oftast blir riktigt lyckade på just rester är egen pyttipanna och wraps med olika fyllningar. Allt blir godare i bröd om du frågar mig – så fram med tunnbröd, pitabröd eller tortillas och börja fyll med det kylskåpet har att erbjuda! Grönkål, bönor, rostade rotfrukter, grönsaker, lax, falafel, aubergine, zucchini, skinka och halloumi är bara några förslag på goda wrap-utfyllnader. Har du inget passande bröd hemma så är det urenkelt att baka egna pitabröd och det krävs inte många ingredienser!
Ingredienser:
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm upp vattnet tills det blivit fingervarmt – alltså 37 grader.
Häll lite av vattnet över jästen och blanda med en träslev tills jästen har lösts upp.
Tillsätt resten av vattnet och blanda med salt, honung och olivolja.
Rör i det mesta av mjölet och knåda tills du fått en smidig deg som släpper från kanterna av bunken.
Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i en timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Placera degen på mjölad bänk och dela upp den i 8 bitar.
Forma bitarna till runda bollar och kavla ut dem till runda, platta kakor.
Grädda på bakplåtspapper i cirka 8 minuter. Låt dem sedan svalna under en bakduk.
Nedan kommer ytterligare tre recept på enkla, billiga och framförallt goda maträtter att njuta av i januari, eller närhelst det är lite skralt på kontot. Smaklig spis!
En mättande rätt som går supersnabbt att laga och som dessutom är perfekt lunchlådemat! Servera gärna linsgrytan med en klick matyoghurt och en vitkålssallad. Börja med vitkålssalladen, då den helst ska stå och gotta till sig i kylen i någon timme innan servering.
Ingredienser till vitkålssallad för 4 portioner:
Gör så här:
Strimla vitkålen och moroten med en mandolin eller en osthyvel.
Blanda med olja, vinäger.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Låt stå i kylen i cirka en timme.
Ingredienser till linsgryta för 4 portioner:
Gör så här:
Skala och tärna morötterna och potatisen.
Skala och finhacka gullöken.
Skölj broccolihuvudet, skär bort kanten på skaftet och dela upp broccoliknippena samt skaftet i mindre bitar.
Hetta upp lite olja i en kastrull och stek morötterna, löken, broccolin och potatisen samt pressa i vitlöken.
Salta och krydda ingredienserna med svartpeppar, paprikapulver och cayennepeppar. Blanda i tomatpurén.
Tillsätt krossade tomater, vatten, linser och buljong.
Låt grytan puttra i cirka 15 minuter eller tills linserna och potatisen mjuknat.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Oavsett om det är kalas, söndagsmiddag med familjen eller om du bara vill liva upp en dyster tisdag är lasagne alltid ett vinnande koncept. Denna variant, med morötter och cottage cheese, är vansinnigt god och kostar inte många kronor per portion!
Ingredienser till 6 portioner:
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och riv morötterna.
Finhacka gullöken och värm den tillsammans med olja i en kastrull tills den blivit blank.
Lägg i de rivna morötterna och pressa i vitlöken. Salta och peppra.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vatten och buljong. Låt det puttra under lock i cirka 10 till 15 minuter.
Smaka av tomatsåsen med mer salt och peppar samt örter. Späd eventuellt ut den med mer vatten om den är alltför tjock.
Ta kastrullen från plattan och rör ner cottege cheese.
Smörj en ugnssäker form och varva sås med riven ost och lasagneplattor.
Grädda lasagnen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Servera gärna lasagnen ihop med en sallad!
Att korv med makaroner är en älskad rätt bland stora som små är sedan gammalt. Med en makaronilåda får du en liten twist på den kära rätten – och vill du så kan du byta ut korven mot kassler, skinka eller grönsaker.
Ingredienser till 4 portioner:
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka makaronerna al dente.
Vispa ihop ägg, mjölk, ost, salt och svartpeppar till en äggstanning.
Skiva korven i slantar.
Skala och hacka löken.
Bryn löken i smör tills den är glansig. Vänd ner korven och stek tills den fått yta.
Smörj en ugnssäker form och blanda makaronerna, korven och löken. Häll över äggstanningen.
Grädda makaronilådan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
Jag hoppas att du med dessa tips och recept fått några nya insikter i hur du tar dig igenom årets fattigaste månad med en mätt och belåten mage. För fler generella spartips som kan vara till stor nytta när veckorna innan lön känns som en evighet vill jag varmt rekommendera BingoAnnes inlägg om hur du klarar årets fattigaste månad.
Jag önskar dig ett varmt lycka till i köket och med sparandet!
Vi har 18-årsgräns för alla våra spel.
Hur ser ditt spelade ut? Gör självtestet
eller ring stödlinjen på 020-819 100.
Mer om ansvarsfullt spelande här
Folkspel, orgnr 802405-2063, innehar spellicens utgiven av Spelinspektionen.