Så klarar du årets fattigaste månad

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2021-01-08

Är det för mycket månad kvar i slutet av pengarna? Kanske ekar ditt konto också tomt efter de firanden och extravaganser december fört med sig.

Du är i alla fall inte ensam – januari beskrivs nämligen ofta som den absolut fattigaste månaden för många av oss. Men du kan vara lugn! Som van sparare har jag givetvis ett par härliga ess i form av spartips i rockärmen som enkelt tar dig genom årets allra fattigaste månad. Håll till godo!

Var öppen med att du håller igen!

Varför skämmas över något som är så normalt som att ha det lite skralt? Var ärlig och öppen med att du har det knapert i januari och kanske behöver stå över dyr-kaffen med kompisen.

Dessutom tycker jag det vittnar om ett visst ansvar att våga gå emot stigmat och säga öppet att det är lite knapert just nu. Jag lovar att ingen kommer tycka sämre om dig - tvärtom!

Gräv efter guld i förrådet

Utöver att det ofta behövs rensas lite i skåp och förråd, så finns det ofta stora skatter att hämta bland bråtet man inte längre behöver. SIFO Kantar har i en undersökning kommit fram till att man i genomsnitt har 38 saker liggandes hemma till ett värde av 20 000 kr. Saker som bara väntar på att säljas! Vad väntar du på? Kika igenom vad du kan avvara och lägg ut det på säljsajter, exempelvis via Facebook Marketplace eller Blocket.

Du bör dock vara medveten om att många säljer saker i just januari, så spana igenom utbudet innan du prissätter dina egna saker och lägg dig strax under vad andra tar. Då kommer köparna att falla för just dina varor. Och ett sista tips - lägg mycket krut på att ta riktigt bra bilder!

Person som fotar en vas med sin mobiltelefon

Undvik impulsköp - gör veckomatsedel

Äta bör vi - annars dör vi. Så visst kommer du behöva handla mat även under januari. Men jag lovar dig, genom att vara lite strategisk med dina matinköp kommer du komma undan mycket billigare än du annars gör.

Ett enkelt steg till att bli mer medveten kring matinköp är att göra en veckomatsedel som du strikt följer. Och du, se till att göra handlingen till veckomatsedeln på mätt mage!

Väck tävlingsspararen inom dig!

Istället för att se det som något tråkigt att behöva spara sig igenom januari kan du välja att ta det som en utmaning. Hur lite pengar kan du klara av att leva på? Gör sparandet till en sport!

Ett bord med en kaffekopp och ett block med texten budget på

Rensa kylskåpet-utmaning

Du vet det – jag vet det – vi vet det. Oftast finns det mat hemma även om det kanske inte är det man är mest sugen på just för stunden. Gör det till en utmaning att se på ditt kylskåp och skafferis råvaror på ett nytt sätt och verkligen använda din fantasi för att komma på möjligheter till nya recept med vad du faktiskt har hemma istället för att slentrianhandla. 

Utelunch? Tack men nej tack!

Vänj dig vid något både din plånbok och kropp kommer tacka dig för – nämligen att inmundiga en hemlagad dagens lunch ur matlåda istället för att gå till en dyr lunchrestaurang. Genom att hoppa över utelunchen kan du spara otroligt mycket pengar - och dessutom kommer du vara säker på precis vad du får i dig. Här får du alla tips du behöver för att laga billig mat i januari!

Matlåda fylld med pastasallad

Tänk över gymkortet!

Jag vet, du associerar säkerligen också det nya året med att man ska skaffa nya träningsvanor. Men vet du hur dyrt det är med gymkort? Och särskilt om man tröttnar efter ett par veckor.

Inled istället dina nya vanor med hemma- eller utomhusträning! På YouTube finns det hundratals videos för dig som vill träna hemma - helt utan redskap. Eller varför inte snöra på dig gympaskorna och ge dig ut i löparspåret? Förutom att dessa alternativ är smidiga, enkla och lätta att komma igång med så är det är dessutom helt gratis.

Om du efter dina första veckor fortfarande njuter av din träning tycker jag gott att du då kan investera i ditt gymkort, då vet du i alla fall att du får nytta av det under hela året.

Person som rullar ihop en yogamatta på ett golv

Ställ av bilen

Att det är dyrt att ha bil råder det inga tvivel om. Reparationer, parkering och inte minst bensin- och dieselpriser kan få ekonomin att sticka iväg ordentligt vissa månader - så ta dig en seriös funderare kring om du verkligen är i ett så starkt behov av bilen som du tror. Känns det som en tuff utmaning? Läs BingoMärtas tips för hur du löser livspusslet utan en bil, så känns det garanterat lättare!

Jag önskar dig verkligen ett stort lycka till att hålla fattig-januari så ekonomisk som möjligt. Men du - glöm inte att njuta lite också. Det finaste i livet är ju ofta gratis - såsom umgänge med dina nära och kära. (Givetvis utfört på säkert corona-avstånd!)

BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Ps. Kanske blev du inte alls peppad av mina spartips och inte alls vill hålla igen årets första månad? Då har jag ett sista tips till just dig - nämligen att ta chansen att vinna veckans Specialvinst från BingoLotto. På söndag har du nämligen chans att vinna hela 20.000 i kontanter! Ett tillskott i plånboken som säkerligen hade inneburit en del överträdelser mot ovan tips. Lycka till!

Tillbaka till bloggen


Arkiv