BingoBloggarnas bästa julklappstips

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2021-12-18

Julafton väntar runt hörnet och det är dags att införskaffa årets julklappar till dina nära och kära! Att veta vad man ska hitta på till mormor som inte önskar sig något speciellt eller svågern som redan har allt är dock inte helt lätt. Om så är fallet för dig kan du nu andas ut – BingoBloggarna står till din tjänst i julshoppingens virrvarr!

När i tiden började vi ge varandra julklappar?

Att utbyta gåvor runt jul är en tradition som sträcker sig väldigt långt bak i tiden. De äldsta beläggen för julklappar härstammar från 1500-talet, men många tror att traditionen funnits bra mycket längre än så. Förr i tiden var det heller inte ovanligt att ge varandra nyårsgåvor, men med tiden har dessa i princip konkurrerats ut helt av julklappar. Det var dock inte förrän i början av 1900-talet som det blev allt vanligare att köpa sina julklappar i butik istället för att tillverka dem själv.

Shoppingkassar med julklappar

Vad kommer ordet ”julklapp” ifrån?

Att det heter just ”julklapp” har faktiskt en naturlig förklaring. Det hela sägs ha tagit avstamp under 1600-talet, då det var vanligt att ungdomar drev runt mellan gårdarna och klappade hårt på fönster och dörrar så att folk skulle öppna. När någon öppnade kastade ungdomarna in sina hemgjorda ”klappar” i form av vedträn eller halmdockor med skämtsamma verser och djärva rim, för att sedan snabbt springa därifrån.

Vem utser årets julklapp?

Årets julklapp, som varje år består av en produkt eller ett fenomen som går i linje med det snart gångna året, utses av HUI Research. Organisationen, som ägs av Svensk Handel, har ända sedan 1988 presenterat allt ifrån bakmaskinen till VR-glasögonen. Kanske minns du internetpaketet som var på allas läppar 1996, DVD-spelaren som var den hetaste prylen 2000, spikmattan från 2009 eller råsaftcentrifugen som fick den ärofyllda titeln 2013?

Årets julklapp 2021

Den 17 november stod det klart att evenemangsbiljetten blivit utsedd till årets julklapp 2021. Efter en pandemi som kännetecknats av social distansering och en brinnande längtan efter att få uppleva sociala och kulturella nöjen igen, är åtminstone jag hundra procent enig med beslutet. För nu kan vi äntligen börja se fram emot att få sjunga med till livemusik, avnjuta storfilmer på bio, heja på vårt favoritlag från ett gungande publikhav och det bästa av allt – uppleva BingoLotto live igen! Det är helt gratis och kommer garanterat bli ett oförglömligt minne. En prima julklapp om du frågar mig – för vem har sagt att julklappar nödvändigtvis måste kosta en massa pengar? Att ge någon sin tid kan ju vara minst lika värdefullt! Läs mer om hur det fungerar att sitta med i BingoLottos publik här. 

Konsert med publik

Så – vad finns det mer för slags roliga aktiviteter och spännande upplevelser som kan passa som julklappar? Och vilka hårda kontra mjuka paket kommer garanterat glädja dina nära och kära? Är det möjligt att tillverka egna julklappar om man har tummen mitt i handen? Dessa frågor kräver sina svar och tur är det väl då att jag har ett helt bingoteam vid min sida som gladeligen delar med sig av julklappsförslag av högsta rang! Jajemen, med BingoJohannas, BingoJoels, BingoAnnes och BingoFredriks tips på såväl trendiga som personliga och egengjorda klappar kan du sitta helt lugnt i släden.

BINGOJOHANNAS JULKLAPPSTIPS

Det fina julpyntet, barnens förväntansfulla ögon, att få umgås med sina närstående och allt gott som finns på julbordet – detta och möjligheten att vinna ”guldpaketet” är de främsta orsakerna till att julen är BingoJohannas absoluta favorithögtid. Nedan ger hon oss sina bästa julklappstips!

BingoJohanna i julkrans

”Man behöver inte heta Ernst Kirchsteiger för att lyckas”

Har er släkt någon egen typ av jultradition?
- Jag är faktiskt uppväxt med en speciell tradition som än idag är ett givet inslag på julafton. Den går ut på att vi röstar om vem som har lyckats bäst med sina julklappar. Vi poängsätter både innehåll, paketinslagning och rim och den som får högst poäng vinner ”guldpaketet”. Hehe, jag hade ju farit med osanning om jag sagt att vi inte var en sjukt tävlingsinriktad släkt.

Vilken upplevelse skulle du säga är den ultimata julklappen?
- Det beror ju såklart på vem som ska få den, men till den äventyrliga kan ju en aktivitet med lite fart och fläkt vara ofantligt skoj! Bodyflight, äventyrsbana uppe bland trädtopparna eller gokart där ni utmanar varandra i speed kanske!

Sitter du inne på något riktigt bra tips när det kommer till materiella julklappar?
- Självklart! Jag tycker att det är väldigt givande att ge bort något som man själv skapat med omsorg. Man behöver inte heta Ernst Kirchsteiger för att lyckas – en värmande vetekudde som man enkelt syr själv alternativt egen granola, hemkokt marmelad eller lemoncurd i en fin glasburk brukar vara väldigt uppskattat. Om det är någon som behöver matinspiration skulle du också kunna göra en egen kokbok med dina favoritrecept – det gjorde jag till min bästa vän förra året och hon blev superglad!

BINGOJOELS JULKLAPPSTIPS

Här har vi en tvättäkta julfantast som alltid ser till att bejaka julens lugn, trots att juletider ofta kan vara förenat med det motsatta. Hur BingoJoel går till väga för att lyckas med både julklapparna och med att behålla lugnet får du svar på nedan!

BingoJoel i julkrans

”Undvik gallerior till varje pris!”

Nu får du berätta – hur gör du för att uppnå den eftertraktade julefriden?
- Svaret är faktiskt ganska simpelt. Stanna upp en minut eller två och andas. Ta in det vackra i tillvaron och fokusera på dina nära och kära. Och undvik gallerior till varje pris! Köp julklapparna på nätet i stället, det har jag gjort ända sedan jag slutade ge bort mina hemgjorda jultomtar av toarullar och flirtkulor. Enligt mamma är det dock fortfarande ingenting som slår dessa verk, så jag kanske ska starta upp pysselverkstan igen, haha.

Vilken är den perfekta julklappen i form av en upplevelse, enligt dig?
- En gemensam hobbykurs! Det finns ju något för alla – matlagningskurser, danskurser, drejkurser… Det är bara att välja något du tror att ni skulle tycka om att göra ihop. För det första kommer det ju skänka er ny kunskap, sedan kommer det säkerligen att stärka er relation också. Om ni inte blir irriterade och börjar kasta mat eller lera på varandra då.

Om du ska välja någon sak att tipsa om – vad blir det då?
Något som många förmodligen skulle uppskatta och dessutom behöva, är en massagepistol. För mig som spelar innebandy är den klockren att använda mot ömma leder och muskler, men man behöver absolut inte hålla på med idrott för att den ska vara till nytta. De flesta massagepistoler har dessutom olika munstycken och vibrationslägen som du kan justera utefter olika muskelgrupper. När vi ändå är inne på saker som gör livet lite bekvämare vill jag passa på att tipsa om en smart högtalare också! Du styr den med hjälp av din röst och utöver att spela musik fungerar den som en virtuell assistent som, för att bara nämna några finesser, kan informera dig om nyheter, vädret och aktiviteter i din kalender – det är verkligen suveränt!

BINGOANNES JULKLAPPSTIPS

Som ägare till familjereceptet på världens kanske godaste köttbullar och till tonerna av ”All I Want For Christmas” med Mariah Carrey känner hon att livet är på topp. BingoAnne kan du definitivt lita på när det kommer till att skapa en strålande jul med allt vad det innebär. Julklapparna är naturligtvis inget undantag!

BingoAnne i julkrans

”Att ge bort ett fallskärmshopp till sin höjdrädda syster kan ju bli lite halvknepigt”

Vilken är den bästa julklappen du någonsin fått?
Oj, den var klurig. Jag fick en lavalampa av min moster julen 98 och jag minns fortfarande hur överlycklig jag blev för den. Men nu i vuxen ålder och som den kaffejunkien jag är måste nog svaret bli min kära kaffemaskin. Såhär i hemmakontorstider har den verkligen varit ovärderlig.

Vilka upplevelser vill du slå ett slag för som potentiella julklappar?
Man måste ju först och främst utgå från personen i frågas tycke och smak – att ge bort ett fallskärmshopp till sin höjdrädda syster kan ju bli lite halvknepigt. Men en guidad ridtur på islandshästar, ost- eller kanske chokladprovning, övernattning i en igloo (japp, det är fullt möjligt) eller på ett slott är ju några förslag!

Har du några materiella julklappstips du vill dela med dig av?
Något som jag faktiskt själv önskar mig är ett par värmestrumpor. Det kanske inte låter så kul, men jösses vad det kan rädda upp en hel dag ute i kylan! Spenderar man mycket tid utomhus eller har lätt för att frysa i allmänhet är det guld värt och man sparar dessutom en herrans massa energi som annars går åt till att värma upp sin frusna kropp. Det finns värmeprodukter för andra delar av kroppen också – handskar, västar och sittunderlag till exempel. Hur käckt är inte det?

BINGOFREDRIKS JULKLAPPSTIPS

För BingoFredrik toppar mysighetsfaktorn med alla tända ljus listan över julens bästa egenskaper. Som liten älskade han att springa och kika under granen för att försöka lista ut vad han skulle få i julklapp, men nu för tiden är lyckan i att få överraska familjen med unika julklappar det som lockar mest.

BingoFredrik i julkrans

”Med ett öronbedövande kras låg plötsligt granen raklång på golvet”

Har du något julminne som du aldrig kommer att glömma?
Om jag har! Jag var sex år och livrädd för tomten, trots att jag hade tjatat om honom dagligen från, tja, slutet av oktober. När julafton väl infunnit sig och tomten blivit inledd till vardagsrummet av min två år äldre kusin efter att ha bultat på ytterdörrren drabbades jag av en inre kris, som inom loppet av en sisådär sju sekunder tyvärr utvecklades till en yttre kris. Som tidigare benämnt var jag inte feg för att dyka in under julgranen, vilket blev en naturlig handling i detta fall. Dock gick det inte helt som planerat. På den hektiska flykten från tomten och in till tryggheten under den två och en halv meter höga granen gick något snett. Om det var mina julhängslen som fastnade i en grankvist eller om mina flaxande armar råkade stöta till något förtäljer inte historien, men med ett öronbedövande kras låg plötsligt granen raklång på golvet. Jag tror nog att vi alla var i chock en bra stund efter denna lilla incident, men som tur var kom ingen till skada och idag skrattar vi åt hela spektaklet. Slutet gott, allting gott!

Vilken är den perfekta julklappen i form av en upplevelse, enligt dig?
- Delar ni samma humor kan ju biljetter till en humorföreställning eller en stand up-show vara den ultimata julklappen. Eller om personen, precis som jag, älskar brunch – då skulle jag lätt vilja slå ett slag för en brunchkryssning. Det finns säsongsbaserade brunchkryssningar på flera ställen i Sverige, men i Stockholm går det att boka turer året runt. Då åker man ut till havs några timmar med skärgårdsfärja och får njuta av en störtläcker brunch i kombination med en helt fantastisk vy – otroligt trevligt!

Om vi snackar materiella ting – vad vill du tipsa om då?
- Det är alltid roligt att överraska med något personligt! Ett graverat smycke, en morgonrock med broderade initialer eller ett pussel som föreställer ett foto av er båda alternativt en plats personen tycker om, kanske? Till släktens golfnörd, om det nu finns en sådan, skulle man kunna ge en handske, keps eller någon annan golfprodukt med personens namn. Är det ett barn som ska få julklappen kan det vara kul med en personlig barnbok, där barnet får spela huvudrollen i en färdig saga. Det finns flera bokföretag på nätet som erbjuder just detta och du fyller då enkelt i uppgifter så som barnets namn, hemstad och hårfärg för att göra boken så specialanpassad som möjligt.

Julens bästa uppladdning 

På frågan om den bästa uppladdningen inför julafton får jag samma svar av samtliga: BingoLottos Uppesittarkväll, förstås! Om du inte redan har säkrat dina uppesittarlotter gör du det enklast här. Och kan du inte vänta tills dess? Var med och öppna luckor i BingoLottos Julkalender, hela vägen fram till julafton! 

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv