Vill du bygga pool? Tänk på detta!

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2022-05-02

Ett liv som poolägare är det många som drömmer om och jag förstår helt klart varför. Att bygga pool är ett spännande projekt som garanterat kommer att resultera i många minnesvärda stunder med vänner och familj, ett förhöjt värde av hemmet och en bestående känsla av vardagslyx!

Funderar du på att bygga pool? Vad härligt! När man går i poolbyggartankar är det dock viktigt att tänka igenom köpet noggrant. En pool är en stor investering som ska nyttjas i många år framöver och du bör därför gå igenom ett antal detaljer innan du sätter i gång.

Poolexpertens bästa poolbyggartips

Vilken poolvariant ska man välja? Hur stor ska poolen vara? Vilka delar ska ingå i budgeten? Vad finns det för olika poolöverdrag? Vad bör man tänka på gällande miljön runt poolen? Hur länge varar en poolsäsong och hur lång tid tar det att bygga en pool? Den här guiden är för dig som vill förverkliga drömmen om en egen pool!

Tre vänner spelar volleyboll i pool

1. Make a list!

Börja med att skriva ner dina frågor, funderingar och önskemål kring din framtida pool innan du ger dig i kast med att kontakta olika poolleverantörer.

2. Budget

Att ha en tydlig budget inför poolbygget är en oerhört viktig faktor, då det kan skilja en hel del på prislappen beroende på materialval, storlek, olika tillval och om du bygger poolen själv eller inte. Utöver själva poolutrustningen tillkommer ofta kostnader för byggnation, markarbete och dränering, grävarbete, poolmiljö samt en elektriker som ansluter reningsverket.

3. Utformning av pool

När det kommer till poolens utformning finns en uppsjö av varianter.

Par blickar ut över hav från infintypool

Linerpool 

Den allra vanligaste utformningen är en rektangulär linerpool. Liner är en slags formsvetsad poolduk som utmärker sig för att vara tålig och lätt att sköta om. En annan fördel är att du själv väljer dess mönster och färg. Efter tio till femton år, då det är dags att byta liner, kan du dessutom välja en ny färg!

Glasfiberpool eller betongpool med kakel

Andra poolalternativ du kan välja mellan är exempelvis en glasfiberpool som levereras som ett färdigt badkar eller en gjuten betongpool med kakel, som är en riktig lyxvariant och kan formges utifrån helt egna önskemål.

Trappa eller stege

Fundera även på om du vill att poolen ska vara utrustad med en poolstege eller en trappa. Vill du kunna sätta dig ner i poolen och bara koppla av – eller har du småbarn som ska lära sig simma? Då kan en trappa absolut vara fördelaktigt.

4. Poolens placering och dess miljö

Vart på tomten har du tänkt att placera poolen? Välj gärna ett ställe som har närhet till huset, mycket sol och gott om plats. Vad gäller själva miljön runt poolen får du utgå från dina egna önskemål. Vill du ha ett pooldäck i trä – eller kanske en stenläggning runt poolen? Vill du ha plats för en matgrupp i närheten? Hur många solstolar ska pooldäcket rymma? Hur du väljer att skapa dina drömmars oas är helt upp till dig!

Pool på terrass med trädäck och solstolar vid villa

5. Helhetslösning eller bygga själv?

Har du tänkt bygga poolen på egen hand eller behöver du en helhetslösning från din poolleverantör? Att bygga själv kan vara mycket kostnadseffektivt, men då gäller det naturligtvis att du är händig och har tid för det. Tänk på att vara ytterst noggrann, följ instruktionerna till punkt och pricka och välj rätt poolstomme. Marknaden erbjuder ett flertal olika poolstommar i trä, betong eller stål – så fundera igenom ditt val ordentligt. Om du hellre låter poolleverantören ta hand om hela bygget finns vanligtvis helhetslösningar med ett fast pris. Du kan även välja att leja bort en del av arbetet till en poolmontör – som till exempel linermontage och montering av reningsverk.

6. Jämför olika poolleverantörer

Att bygga pool blir alltmer populärt för varje år som går och det finns idag en rad olika poolåterförsäljare att välja mellan. Många är oerhört kunniga och kan dela med sig av flera värdefulla tips på vägen – så ta god tid på dig att prata med olika leverantörer för att se vilken av dem som matchar dina förväntningar bäst.

7. Val av pooltäckning

Att skydda poolen med någon form av pooltäckning är ett måste om du vill spara energiåtgång och minska skräpmängden i poolen. Det finns många olika slags poolöverdrag att välja mellan, men ett stabilt och hållbart överdrag är en väl värd investering som du i långa loppet kommer att tacka dig själv för. Ribcover med automatisk överdragning, lamellöverdrag med strömbrytare och pooltak är några exempel. Vill du förlänga poolsäsongen, som i vanliga fall varar mellan maj och september, är ett pooltak en varm rekommendation. Med ett sådant får ni skydd från den kalla luften då det finns gott om plats under taket. Dessutom kan ni bada när det regnar!

Skyddande tak över pool

3 snabba

Hur lång tid tar det att bygga en pool?
Det beror på vilken typ av pool du ska bygga och hur markgrunden ser ut, men för en linerpool brukar det i snitt ta runt sex till tio veckor. Under vår och tidig sommar är det en hektisk period för poolentreprenörerna, vilket kan utgöra en viss väntetid.  

Hur mycket tid behöver man lägga på att rengöra poolen?
Man brukar räkna med ungefär en halvtimme i veckan. Har du däremot en automatisk poolrobot behöver du endast lägga runt 10 minuter i veckan!

Hur värms poolen upp?
Det finns olika alternativ, men det vanligaste är med hjälp av en värmepump.

Vill du kunna samla vänner och familj för härliga poolhäng när du vill – men anser att en swimmingpool är ett lite väl mastigt projekt? Då kan en badtunna vara alternativet för dig! Med BingoAnnes badtunnetips får du veta vad du ska tänka på innan du gör slag i saken!

Stort lycka till med poolbygget och simma lugnt! 

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv