Trendspaning av vårens hetaste glasögon och solbrillor

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2022-02-01

På jakt efter ett par nya glasögon eller vill du möta vårens första solstrålar på bästa sätt – bakom ett par trendiga solbrillor som både tar din stil till en ny nivå och skyddar dina ögon mot skadliga UV-strålar? Med denna spaning får du stenkoll på vilka typer av glasögon och solglasögon som är helrätta 2022!

Precis som med kläder, väskor och skor går det även trender bland glasögon och solbrillor. Idag är glasögonutbudet enormt och det har hänt en hel del sedan det första paret tillverkades i Venedig på 1200-talet. Valet står inte längre enbart mellan enkelslipade och progressiva glas, utan nu är det bågarna det svåraste beslutet handlar om. Och inte är det så konstigt med tanke på att du ska bära dem varje dag, eller åtminstone hyfsat ofta om du kombinerar glasögon med linser. Så – vilka trender är det som gäller just nu och hur ska man tänka i valet av färg, form, mönster, storlek och material? Det är onekligen lätt att hamna i beslutsångest, vilket jag själv absolut kan skriva under på. För att underlätta valet har jag efter en noggrann spaning tagit fram en guide med det senaste inom 2022 års mode för både glasögon och solglasögon. Jag hoppas att du är lika redo som jag att lägga dina gamla, slitna glojärn på hyllan och möta våren i en ny look!

Kille betraktar sin spegelbild i tågfönster

Vårens främsta glasögonmode är coolt, retroinspirerat och extravagant

Få plagg och accessoarer kan ge lika mycket effekt som ett par snygga och framträdande bågar, om du frågar mig. I år har modehusen som tillverkar glasögon, såsom Gucci, Prada, Burberry och Chloé, en tydlig gemensam nämnare – det ska vara coola bågar som sticker ut och ge dig en extravagant look. Stora, fyrkantiga metallramar, dubbla bryggor, tonat glas, exklusiva detaljer, flerkantiga former och glammig retro är några av de trender som kommer att dominera i vår.  

Hurra! 70-talets glammiga dagar är tillbaka

Liksom säsongens klädmode är 70-talet en stark inspirationskälla när det kommer till glasögon. Retro har varit en av de ledande glasögontrenderna under flera säsonger och nu har man dessutom börjat addera mer glamour i designen – såsom guld, pärlemor och glittrande detaljer.

Kvinna med solglasögon som har vita, rundade bågar

Minimalistiska metallramar + överdimension = sant

Föredrar du ett par tunnare glasögonbågar är du också helt rätt ute – i synnerhet om du väljer ett par guld- eller silverfärgade i metall. Vad gäller form finns en uppsjö av alternativ – men ett par överdimensionerade bågar, alltså ett par riktigt stora brillor, är både snyggt och supertrendigt!

glasogon-trender-tunna-metallbagar-bingolotto-450x300.jpg

Bågar med tonat glas ger dig det lilla extra

En riktigt läcker glasögontrend som även håller i sig denna säsong är de tonade glasen. Inte nog med att du kan liva upp ett par vanliga glasögon med din favoritfärg eller skapa en lyxig känsla med en neutral toning som är lite mörkare upptill och ljusare nertill – det bildas dessutom ett behagligt ljus för dina ögon som skyddar mot solens starka UV-strålar. Glasen är dock inte lika mörka som på ett par solglasögon, så det är inga problem att bära dem inomhus.

Man med tonade glasögon

Pilotbågar 2.0 – klassikern från 80-talet med en twist

Pilotbågarna, med sina raka överkanter och droppformade underkanter, är en tidlös klassiker som de flesta känner sig bekväma i och det är därmed inte konstigt att denna modell blivit en stor favorit genom åren – framför allt när det kommer till solglasögon. Nu är även de vanliga pilotglasögonen, som prydde mängder av nästippar under 80-talets glansdagar, tillbaka på modet! Den här gången med någon form av twist – såsom kraftigare bågar, ett litet gap mellan bågen och glaset, dubbel näsbrygga eller färgtonade bågar.

Kvinna med pilotbågar vid havet

Skapa en extravagant look med ett par flerkantiga bågar

En av vårens glasögontrender som flirtar med 70- och 80-talet är flerkantingarna. Ju större modell och med fler kanter, desto bättre. Med ett par tunna, flerkantiga glasögon får du en stil som andas coolhet och elegans – och vem vill inte vara cool och elegant på samma gång?

Leende kvinna med glasögon som har flerkantiga bågar

Anamma den ikoniska 50-talsstilen med ett par cat eye-bågar

Det var under 50-talet och Audrey Hepburns storhetstid som den sneda glasögonmodellen blev en megahit världen över. På senare år har dessa bågar, som är inspirerade av formen på ett par kattögon, fått tillbaka sin popularitet och är idag ett säkert kort för dig som vill åt en lika trendig som sofistikerad look. Bland årets cat eye-modeller är det, precis som för de flesta andra glasögontyper, fokus på överdimension.

Äldre, leende kvinna med solglasögon i cat eye-modell 

Trender i all ära – men det viktigaste är förstås att du hittar ett par glasögon som du trivs i. Oavsett vilken modell du väljer så hoppas jag att jag med detta skänkt dig lite ny inspiration till att upptäcka din nya favoritacessoar. En annan stilfull och praktisk acessoar är handväskan. Att hitta rätt väskmodell är dock inte alltid det lättaste, men med BingoAnnes väskguide får du både tips och inspiration till ditt nästa väskköp!

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv