I det här inlägget hittar du några riktigt goda recept på höstmat som du måste prova att laga om du är sugen på något gott och värmande i höstmörkret!
Hösten är här, dagarna blir kortare och vädret blir kallare. Vad passar då bättre än att värma upp sig i höstmörkret med god och värmande mat? Hösten är också den bästa skördetiden på året, så nu gäller det att njuta av svamp, rotfrukter, höstäpplen och allt annat gott som går att skörda så här års. I det här inlägget hittar du recept på maträtter som passar perfekt en ruggig höstdag, allt från pasta till fiskgryta och soppa!
Hösten är högsäsong för svamp, så det är inte mer än rätt att vi börjar med ett recept på kantarellpasta! Antingen köper du kantareller i butiken eller på torget eller så ger du dig ut i skogen på jakt efter skogens guld, det blir gott i vilket fall. Om du är sugen på att försöka plocka dina egna kantareller vill jag tipsa om BingoBloggens svamptips för nybörjare, kanske kan du hitta några tips där som hjälper dig hitta svamp i skogen!
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
½ färsk chili (skippa om du föredrar mindre hetta)
300 gram färska kantareller
Smör till stekning
1,5 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
3 dl vispgrädde
1 tärning svampbuljong eller fond
Pasta för fyra personer
Persilja
Parmesan
Den här gula fiskgrytan är perfekt för att lysa upp en mörk höstdag, och passar precis lika bra som en lyxig vardagsrätt som att bjuda gäster på. Den är fullproppad med gottigheter som räkor, lax, musslor och torsk och har massor av smak från saffran och vitlök. Gillar du fisk får du inte missa att laga den här, lita på mig!
400 gram torsk- eller sejfilé
300 gram laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
2,5 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
1,5 fiskbuljongtärning
2,5 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 paket saffran
1 tsk salt
300 gram räkor med skal eller 1 liten burk skalade
1 burk musslor
Soppa gör sig sällan så bra som på hösten, visst? Här kommer recept på en klassiker, nämligen potatis- och purjolökssoppa. Den är enkel att göra, billig och hur god som helst en mörk höstdag!
500 gram mjölig potatis
1 purjolök
1 msk smör
6 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning)
2 dl syrad grädde (vanlig grädde går också utmärkt)
Salt och peppar
Hackad persilja till topping
Den här grytan passar perfekt att laga till en mysig höstmiddag, och med både svamp och äpple får du med några av höstens absolut bästa råvaror.
500 gram benfri högrev
1 gul lök
3 msk smör
1 tärning köttbuljong
1 krm svartpeppar
1 msk tomatpuré
½ msk kinesisk soja
3 dl vatten
200 gram färska trattkantareller eller annan färsk svamp
100 gram rökt sidfläsk eller bacon
2 äpplen
2 dl lätt crème fraiche
1 dl grovhackad färsk persilja
Servera gärna med pressad potatis. Smaklig spis!
Det var alla recept vi hade att bjuda på idag. Hoppas du hittat något som faller dig i smaken och som du kan värma dig med i höstmörkret!
Vi har 18-årsgräns för alla våra spel.
Hur ser ditt spelade ut? Gör självtestet
eller ring stödlinjen på 020-819 100.
Mer om ansvarsfullt spelande här
Folkspel, orgnr 802405-2063, innehar spellicens utgiven av Spelinspektionen.