Goda höstrecept du måste prova

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-09-18

I det här inlägget hittar du några riktigt goda recept på höstmat som du måste prova att laga om du är sugen på något gott och värmande i höstmörkret!

Hösten är här, dagarna blir kortare och vädret blir kallare. Vad passar då bättre än att värma upp sig i höstmörkret med god och värmande mat? Hösten är också den bästa skördetiden på året, så nu gäller det att njuta av svamp, rotfrukter, höstäpplen och allt annat gott som går att skörda så här års. I det här inlägget hittar du recept på maträtter som passar perfekt en ruggig höstdag, allt från pasta till fiskgryta och soppa!

Kantarellpasta

Hösten är högsäsong för svamp, så det är inte mer än rätt att vi börjar med ett recept på kantarellpasta! Antingen köper du kantareller i butiken eller på torget eller så ger du dig ut i skogen på jakt efter skogens guld, det blir gott i vilket fall. Om du är sugen på att försöka plocka dina egna kantareller vill jag tipsa om BingoBloggens svamptips för nybörjare, kanske kan du hitta några tips där som hjälper dig hitta svamp i skogen!

Du behöver (4 portioner)

1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
½ färsk chili (skippa om du föredrar mindre hetta)
300 gram färska kantareller
Smör till stekning
1,5 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
3 dl vispgrädde
1 tärning svampbuljong eller fond
Pasta för fyra personer
Persilja
Parmesan

Gör så här

  1. Börja med att skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Ansa och dela svampen i mindre bitar.
  2. Koka pastan.
  3. Hetta upp en stekpanna och stek svampen utan smör tills vätskan kokat bort. Tillsätt sedan smör, lök, vitlök och chili och stek ett par minuter till.
  4. Tillsätt vinet och låt det koka in. Häll sedan i grädden och buljongen. Låt koka på låg värme i fem minuter och smaka av med salt och peppar.
  5. Tillsätt lite pastavatten till såsen och blanda ner den kokta pastan. Strö över hackad persilja och parmesanost. Bon appetit!

Pasta med kantareller och spaghetti i en stekpanna

Gul fiskgryta

Den här gula fiskgrytan är perfekt för att lysa upp en mörk höstdag, och passar precis lika bra som en lyxig vardagsrätt som att bjuda gäster på. Den är fullproppad med gottigheter som räkor, lax, musslor och torsk och har massor av smak från saffran och vitlök. Gillar du fisk får du inte missa att laga den här, lita på mig!

Du behöver (för 4 portioner)

400 gram torsk- eller sejfilé
300 gram laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
2,5 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
1,5 fiskbuljongtärning
2,5 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 paket saffran
1 tsk salt
300 gram räkor med skal eller 1 liten burk skalade
1 burk musslor

Gör såhär

  1. Börja med att tina fisken om du använder fryst. Skölj och strimla purjolöken och hacka löken.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och fräs purjon och löken ett par minuter tills de börjar mjukna. Pressa i vitlök och rör ner tomatpuré, timjan och basilika.
  3. Tillsätt vin och buljong och låt koka ett par minuter innan du har i grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Låt sjuda i 15 minuter och smaka av med salt. Om du använder räkor med skal är detta ett bra tillfälle att skala dem.
  4. Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och låt sjuda ytterligare ett par minuter tills fisken är tillagad.
  5. I med räkorna och musslorna, toppa eventuellt med några purjolöksstrimlor. Klart! Servera gärna grytan med en klick aioli och bröd.

En gul soppa med musslor och fisk i en stor gryta

Potatis- och purjolökssoppa

Soppa gör sig sällan så bra som på hösten, visst? Här kommer recept på en klassiker, nämligen potatis- och purjolökssoppa. Den är enkel att göra, billig och hur god som helst en mörk höstdag!

Du behöver (för 4 portioner)

500 gram mjölig potatis
1 purjolök
1 msk smör
6 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning)
2 dl syrad grädde (vanlig grädde går också utmärkt)
Salt och peppar
Hackad persilja till topping

Gör så här:

  1. Skala potatisen och skölj och ansa purjolöken. Skär dem i små bitar.
  2. Fräs purjon i smör i en kastrull ett par minuter. Tillsätt sedan potatisen och hälften av buljongen.
  3. Koka på medelvärme i 10 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tips: har du ingen stavmixer kan en elvisp fungera nästan lika bra, se bara till att potatisen är mjuk innan du vispar!
  4. Häll i resten av buljongen och grädden. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Servera med persilja och gärna ett gott bröd till.

Potatis och purjolökssoppa i en skål, bröd skuret i skivor ligger bredvid på bordet

Höstig gryta med svamp och äpple

Den här grytan passar perfekt att laga till en mysig höstmiddag, och med både svamp och äpple får du med några av höstens absolut bästa råvaror.

Du behöver (för 4 portioner)

500 gram benfri högrev
1 gul lök
3 msk smör
1 tärning köttbuljong
1 krm svartpeppar
1 msk tomatpuré
½ msk kinesisk soja
3 dl vatten
200 gram färska trattkantareller eller annan färsk svamp
100 gram rökt sidfläsk eller bacon
2 äpplen
2 dl lätt crème fraiche
1 dl grovhackad färsk persilja

Gör så här:

  1. Skär köttet i mindre bitar och skala och hacka löken
  2. Bryn köttet i omgångar i smör i en gryta. Lägg sedan i lök, buljongtärning, peppar, tomatpuré och soja.
  3. Häll på vattnet och låt grytan koka under lock i ca en timma.
  4. Skär svampen i bitar och sidfläsket i strimlor. Kärna ur äpplena och skär i bitar. Fräs svamp, fläsk och äpple i smör.
  5. Ha i crème fraiche i grytan och låt koka upp innan du rör ned svamp, sidfläsk och äpple. Låt koka några minuter och strö sedan över hackad persilja.

Servera gärna med pressad potatis. Smaklig spis!

En gryta med kött och svamp i en stor kastrull

Det var alla recept vi hade att bjuda på idag. Hoppas du hittat något som faller dig i smaken och som du kan värma dig med i höstmörkret!

Bild och namnteckning på Malin

Tillbaka till bloggen


Arkiv