Låt inte sommarens värsta plågor sinka dig!

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2022-06-20

Vad gör man om man blir bränd av en brännmanet? Hur handskas man med geting- och fästingbett? Hur ska man kunna sova när det både är varmt och bländande ljust? Och hur manövrerar man de förbaskade myggen? I detta inlägg kommer jag att gå till botten med hur du tacklar sommarens värsta plågor.

Grillkvällar, svalkande bad, sol och värme. Att sommaren bjuder på massor av härligheter råder det inga tvivel om. I och med detta kan och brukar dock en rad besvär dyka upp, som är lätt att glömma bort när du står och väntar på bussen en iskall februarimorgon. Jag talar om insektsbett, brännmaneter, sömnsvårigheter, sönderbränd hud och andra förtret som är lika mariga varje gång de gör sig påminda. Det är inte heller alltid plätt-lätt att veta hur man ska gå tillväga med dessa plågor. Därför ska vi nu gå igenom dem, bit för bit, så att du kan njuta av den underbara sommaren till fullo!

Mygg & knott

Det är tidig kväll. Hela himlen börjar sakta men säkert övergå till en rosa nyans. Du och dina närmsta vänner har samlats på uteplatsen för en ljuvlig afton med sällskapsspel, härliga samtal och något gott i glasen. Allt är perfekt. Eller, det hade kunnat vara det. Om det inte vore för de där satans myggen.

Det som händer när du får ett myggbett är att myggan sprutar in saliv i sticket så att blodet inte koagulerar förrän myggan har sugit upp det blod den behöver. Din kropp reagerar då på myggans saliv vilket skapar en hudreaktion i form av rodnad, svullnad och svår klåda. Lyckligtvis brukar myggbettet försvinna efter några dagar, men det finns faktiskt en hel del du kan göra för att såväl dämpa som förhindra myggbett. Upplever du att myggen är extra förtjusta i dig? En stor orsak till detta kan i så fall vara din naturliga kroppsdoft. Mygg och knott drar sig helt enkelt mer till vissa kroppsdofter än andra. De föredrar dessutom vissa blodtyper framför andra och om du nyss har tränat eller druckit alkohol blir du med stor sannolikhet ännu mer attraktiv för myggen, då ditt blod i dessa fall blir mer ytligt.

Mygga på en människas arm

Hantera klådan

Mitt första råd är utan tvekan det svåraste att följa – klia inte på myggbettet! Det kan dels förvärra klådan, men det kan också leda till infektion om det kommer in bakterier i bettet. Om du inte kliar försvinner dessutom svullnaden snabbare och du blir fri från plågan tidigare. Den ofta outhärdliga klådan kan istället dämpas med alsolgel, kylbalsam eller en receptfri hydrokortisonsalva. Tabletter som innehåller antihistamin mot allergi kan också vara till hjälp om du har stora besvär med myggbett. Tänk på att åldersgränserna kan variera för olika preparat och var försiktig med att använda hydrokortison på barn under två år – rådgör alltid med en läkare innan! Om du inte har något av ovanstående produkter hemma och inte kan stå ut med klådan kan kyla underlätta. Badda betten med en kall, blöt handduk eller ett tygstycke med en invirad isbit.

Förhindra myggbett 

  • Smörj eller spraya de kroppsställen som inte dina kläder täcker med myggmedel, som finns att köpa på apotek eller i sport- och friluftsbutiker.
  • Täck dörrar och fönster som ofta står öppna på somrarna med myggnät.
  • Töm alla vattenansamlingar i trädgården så som skottkärror, krukor, fågelbon och hängmattor. Mygg trivs nära vatten och lägger dessutom sina ägg i stillastående vatten.
  • Myggfångare kan minska myggen på altanen eller i trädgården avsevärt. Myggfångare finns att köpa hos de flesta byggvaruhus och elektronikbutiker.
  • Även myggspiraler kan vara effektivt mot envetna mygg – dessa utsöndrar nämligen en speciell doft som skrämmer i väg mygg och andra insekter. Myggspiraler hittar du hos såväl byggvaruhus som friluftsbutiker.
  • Klä dig i ljusa kläder. Mygg diggar mörka kulörer på kläder och enligt studier verkar de framför allt dra sig till färgen blå.

Om du ska ut och resa

Var extra noga med att försöka skydda dig från mygg när du ska resa utomlands! I vissa länder kan ett myggbett leda till sjukdomar som till exempel malaria, vilket kan vara förenat med livsfara. Det är därför viktigt att kolla upp hur det ligger till i det land du ska resa till och undersök möjligheten att vaccinera dig mot diverse sjukdomar.

Fästingar

Du har precis kommit hem från en underbar picknick ute i den grönskande naturen. Favoritfikat var med och du hittade till och med smultron! Vilken toppendag, tänker du, i samma sekund som det börjar klia något kopiöst i knävecket. Vid en inspektion i spegeln ser du den. En gigantisk fästing har etsat sig fast och har just nu en egen picknick på ditt blod.

Borrelia & TBE

Ett fästingbett som leder till att man blir märkbart sjuk är ovanligt, men när det väl sker kan situationen bli allvarlig. TBE och Borrelia är de mest kända sjukdomarna som ett fästingbett kan leda till. Borrelia, som är en bakteriesjukdom, är den vanligaste och brukar medföra en växande och kliande hudrodnad runt bettet. I vissa fall får den smittade personen inga symptom eller besvär alls, vilket gör att en del inte ens är medvetna om att de haft Borrelia. Vanligast är att man blir av med Borrelia efter en kur med antibiotika. TBE kan däremot vara mer problematiskt. TBE är ett virus som vanligtvis brukar ge sig till känna någon vecka efter fästingbettet. Den som blivit biten kan då drabbas av muskelvärk, trötthet, feber eller huvudvärk – vilket brukar gå över efter några dagar. I ett tredjedels fall sprider sig dock viruset till hjärnan eller hjärnhinnorna och utvecklas till en inflammation som kan medföra symptom som hög feber, kräkningar, koncentrationssvårigheter, svår huvudvärk, förvirring och ljud- och ljuskänslighet.

Två fästingar på en gul blomma

Det finns för närvarande ingen behandling mot TBE – inflammationen får således läka ut av sig själv, vilket kan ta flera månader. För att skydda dig mot TBE kan du antingen vaccinera dig eller klä dig i täckande skor och plagg så som stövlar, långärmat och långbyxor när du vistas på platser där det kan vara fästingtätt. Fästingar brukar till skillnad från mygg dra sig till ljusa kläder – här är mörka plagg därför att rekommendera. Gör även en rutinkoll varje gång du har varit ute i naturen. Undersök kroppen, håret och dina kläder och be en vän eller familjemedlem scanna av ryggen, nacken och bakhuvudet där det är svårt att upptäcka fästingar själv.

5 snabba om TBE

  • Har du insjuknat i TBE en gång kan du inte bli smittad igen.
  • Årligen blir drygt 300 personer smittade av TBE i Sverige.
  • TBE är vanligast i Stockholmstrakten, Uppsala och Södermanland.
  • Det finns kartor och statistik på Folkhälsomyndighetens webbplats där du kan få information om antal smittade och platser där smittan har uppstått.
  • Vid symptom får du göra ett blodprov hos vårdcentralen. Vid misstanke om hjärn- eller hjärnhinneinflammation lämnas ett ryggvätskeprov.

Avlägsna fästingen

Om du har fått en fästing bör du ta bort den snarast möjligt. Greppa tag i fästingen med en pincett eller fästingborttagare så nära huden det går och dra försiktigt rätt ut. Det är optimalt om du får med hela fästingen, men inte hela världen om du missar en liten del, då kroppen i så fall brukar stöta bort den på egen hand.

Getingar

Äntligen middag! Efter vad som har känts som flera timmars kämpande med att få fart på grillen har ni äntligen fått sätta er till bords för att avnjuta den efterlängtade måltiden. Men så plötsligt dyker en geting upp framför din tallrik och hungrig som du är försöker du med en lätt hetsig rörelse vifta bort den oinbjudna gästen, vilket resulterar i ett stick som gör så ont att du vill drämma tallriken i backen.

Om du får ett getingstick

Har du blivit stucken av en geting kan du räkna med en strålande smärta och en svullnad som kan komma att öka det första dygnet efter sticket. Att få en svår, allergisk reaktion av ett getingstick är ovanligt, men om du vet att du är allergisk, känner att smärtan och svullnaden inte förmildras inom några dagar, blir stucken i munnen eller får flera stick på samma gång som smärtar och svullnar upp ordentligt ska du alltid kontakta läkare. Om vårdcentralen har stängt måste du söka upp närmsta akutmottagning eller jourhavande mottagning.

Ibland blir gadden från getingen kvar i huden efter sticket. Eftersom det sitter en giftblåsa på gadden är det viktigt att försöka få bort gadden så fort som möjligt – annars kan gadden fortsätta att föra in gift i din hud upp till en minut efter sticket, trots att getingen är borta. Använd en steril pincett för att ta bort gadden. Rengör och desinficera därefter området runt sticket.

Geting på en vit blomma

Förebygg getingbon och getingstick

Det finns en rad förebyggande åtgärder du kan vidta för att slippa besvär med getingbon och smärtsamma stick. Dessa ska helst utföras så tidigt som möjligt – gärna redan på våren.

  • Sätt upp insektsnät för att blockera platser där getingar trivs med att bygga bon.
  • Om du ser en geting någonstans i hemmet på våren – lek detektiv och följ efter den! Då kan du lokalisera vilken plats den har valt ut för att bygga sitt bo.
  • Använd dammsugare för att ta bort boet och gör det helst på kvällstid – då är getingarna slöare än under dagen. Skydda dig själv från en potentiell attack med heltäckande kläder, mössa och handskar.
  • Försök att behålla lugnet om en geting dyker upp i din närvaro. Börjar du flaxa och vifta kommer du bara att stressa upp getingen och risken för en attack blir då avsevärt högre.
  • Skaka alltid ur kläderna om du exempelvis har varit ute och badat och ska klä på dig eller om du haft en jacka eller tröja liggandes utomhus som du vill ta på dig om du börjar frysa – detta kan vara tänkbara gömställen för getingar.

Lindra smärtan

Svullnad, värk och klåda kan på samma sätt som myggbett lindras med kyla i form av en isbit invirad i ett tygstycke, en kall och blöt handduk eller alsolgel, kylbalsam, hydrokortisonsalva eller tabletter med antihistamin, förutsatt att du rådgjort med en läkare innan användandet. Du kan även se till att undvika en eventuell infektion genom att sätta ett plåster över stickstället.

Badklåda

Det är morgon och hela familjen packar för en dag på stranden. Igår hade ni en riktigt härlig dag med massor av bad och du ser nu fram emot en favorit i repris. När ni är så gott som redo att ge er av märker du att din dotter börjar klia sig över hela kroppen som om hon vore loppbiten. Vid en närmare titt upptäcker du att hon har små utslag överallt och du inser att det är badklåda som är boven i dramat.

Att det oftast är små barn som drabbas av badklåda är inte konstigt, då de vanligtvis badar en längre tid och på grunt vatten. Det som sker är att sjöns vatten drabbas av fågelparasiter, vilket inte är lika farligt som det låter, men som kan ge huden en reaktion i form av kliande utslag som påminner om myggbett. Utslagen brukar träda fram inom två dygn efter badtillfället och går över av sig själv. Du behöver med andra ord inte söka vård för badklåda, men du kan lindra klådan med hjälp av kylbalsam. Packa med ett extra par badkläder till barnen som de byter med mellan baden. Se även till att de torkar sig ordentligt när de kommer upp och att de får duscha så fort ni kommit hem för att minska risken för badklåda.

Sjö med brygga, skog och himmel

Solskada

Du har cyklat ut till favvostället vid havet. Det är inte ett enda moln på himlen och du har flera timmars avkoppling i solen framför dig. Att du har en känslig hy är inget nytt, men det är ju ingen fara så länge du smörjer dig med din nya SPF 50. Precis när du ska sträcka dig efter strandväskan inser du att solkrämen står kvar hemma på diskbänken. Tanken på att cykla hem och hämta den känns allt för krävande och efter ett snabbt öråd med dig själv fastslår du att du kanske klarar dig den här gången – din morbror har ju faktiskt ett väldigt bra pigment och det kanske är nu dessa gener börjar ge sig till känna hos dig? Fem timmar senare känns varje tramptag på väg hem som en skärseld. Din hudton har förvandlats till kulören av en blodapelsin och det enda du vill är att lägga dig i ett isbad.

Om du bränt dig i solen

Det snällaste du kan göra mot dig själv när du har bränt din hy är att låta den vila och läka. Försök att inte vistas i direkt solljus på några dagar och sola absolut inte. Har du bränt dig så pass mycket att det bildas blåsor eller kliande eksem på huden är det ett tecken på att du bör vara extra försiktig i solen. Blåsorna eller eksemens uppkomst beror på att solens UV-strålar triggar i gång immunförsvaret och en inflammation skapas. Soleksem brukar dyka upp på våren och försommaren, då solen är som starkast och huden inte är van vid att exponeras för solljuset. I Sverige råkar ungefär 20 procent av befolkningen ut för soleksem och kvinnor drabbas i regel mer än män.

Sittande man som känner på sin rödbrända rygg

Dämpa rodnaden

Du kan själv vidta några åtgärder för att försöka att förhindra de brännande solskadorna.

  • Sök upp en skuggigare plats. Genom att inte vistas i direkt solljus minskar du risken att bränna dig ordentligt. Du blir dock inte helt skyddad, så smörj dig ändå!
  • Ta en svalkande dusch. Kallt vatten kan dämpa den svidande känslan.
  • Smörj med After Sun, kylbalsam eller kortisonsalva. Svalkande och fuktgivande krämer ger oftast en behaglig känsla och minskar risken att börja flagna.
  • Använd naturliga produkter. Smink och ansiktskrämer som innehåller parfym och andra tillsatser kan irritera huden ytterligare om du redan har bränt dig.
  • Klä dig i löst sittande plagg. Tight åtsittande kläder kan kännas som tortyr när huden fallit offer för solens heta UV-strålar. Sköna material och oversize-plagg är därför guld värt i dessa situationer.
  • Dubbelkolla alltid att du har packat ner din SPF i väskan – oavsett om du ska till stranden eller gå en runda på stan. Snåla inte med krämen och glöm inte att smörja områden som läppar, öron och ögonlock.

Skydda barret

Precis som huden behöver även ditt hår skyddas från den starka solen, då det annars riskerat att bli torrt och slitet. Använd huvudbonader så som kepsar, hattar eller sjalar och investera i bra hårvårdsprodukter med UV-skydd. Boosta topparna med några droppar hårolja, massera in en hårinpackning någon gång i veckan och använd solskyddsspray, så kommer din kalufs att klara sig från sprödhet, uttorkning och kluvna toppar.

Kvinna som håller i en slinga av sitt slitna hår

Bevara naglarna friska och fina

För att behålla naglarna i ett bra skick och undvika missfärgning är citronsaft ett fungerande husmorsknep. Pressa citronen i en skål och doppa naglarna i ett par minuter. Detta dämpar den gula färgen som dina naglar kan få av nagellack vars färg tenderar att tränga in i naglarna när det är varmt. Att stryka på två lager baslack innan du målar med ett vanligt nagellack är också ett effektivt sätt att förhindra missfärgningar och för att motverka torra och spruckna nagelband kan du massera naglarna med lite olivolja.

Brännmaneter

Du och dina vänner är ute med båten. Allt är frid och fröjd – du har legat ute på däck och lapat sol och blir nu sugen på ett dopp i havet. Varm och lite smått omtöcknad efter någon timmes solande glömmer du att titta efter innan du dyker ner i det stora blå och rätt som det är känner du en kraftfull sveda på benet. När du tagit dig upp på båten igen ser du även att en stor, röd svullnad har börjat träda fram vilket får dig att koppla vad som hänt – du har råkat simma in i en brännmanet.

Hur du går till väga om du råkat nudda en brännmanet 

Om huden kommer i kontakt med en brännmanet kan det göra riktigt ont. Själva maneten är ofarlig, men manetens trådar innehåller nässelceller med ett gift som frigörs om du råkar nudda vid trådarna. I Sverige rör sig brännmaneter från Öresund och längs västkusten upp till norra Bohuslän. Dessa maneter brukar inte utgöra någon större fara även om smärtan kan kännas outhärdlig – du bör däremot vara extra vaksam och söka vård omgående om du stöter på en brännmanet utomlands då dessa kan utgöra livshotande reaktioner.

En större och en mindre brännmanet i havet

Vanliga symptom som uppstår när huden kommit i kontakt med en brännmanet i Sverige:

  • Svullnad, rodnad & sveda
  • Klåda
  • Lättare brännskador
  • Illamående och kräkningar

Om du får feber, besvär med ögonen eller kraftiga hudreaktioner i form av rodnad, svullnad och värk som breder ut sig över ett större kroppsområde bör du söka vård hos vårdcentralen eller en jourhavande mottagning. Vid de vanliga symptomen kan du stilla smärtan med hjälp av receptfria, antiinflammatoriska läkemedel. Svedan kan dämpas med hett vatten och för att få bukt på klådan kan du smörja området med kylbalsam eller salva som innehåller hydrokortison.

Undvik att bli bränd av en manet genom att checka av följande:

  • Hoppa aldrig i eller simma i närheten av en brännmanet.
  • Undvik att bada om det är väldigt grumligt vatten, dålig sikt eller så mörkt att du inte har en chans att se maneterna.
  • Det kan finnas fler maneter om högvattnet är på väg in – var därför extra försiktig vid dessa tillfällen.
  • Använd våtdräkt om du ska dyka i ett område där det kan finnas en stor mängd maneter. Fråga lokalbefolkningen eller sök efter information gällande antalet brännmaneter där just du ska semestra i sommar.

När olyckan varit framme

Om du blivit bränd bör du genast skölja bort bränntrådarna med havsvatten. Med kranvatten kan det hända att mer gift frigörs. Om du inte lyckas få bort alla trådar med hjälp av vattnet kan du testa att skrapa bort dem med ett bankkort, eller något annat stramt föremål som inte har för vassa kanter. Att raka bort trådarna med en hyvel eller att dra bort trådarna med hjälp av silvertejp kan också ge ett lyckat resultat. Du bör däremot undvika att gnugga på trådarna till varje pris, då detta kan få fler nässelceller att brista vilket frisätter mer gift.

Åksjuka, matförgiftning & magsjuka

Efter en fantastisk grillbuffé på semestercampingen med allt ifrån grillade grönsaker och rökiga korvar till saftiga köttbitar och potatissallad i mängder känner du dig mer mätt och belåten än någonsin. Efter någon timme har du låtit maten sjunka och börjar känna dig redo för att bege dig bort mot dansbanan för att ta en svängom med din käresta. Det är då du känner hur det börjar krampa i magen. En stickande huvudvärk kommer smygande och kroppen blir alldeles svag. Några minuter senare ligger du utslagen i husvagnen med ett krampaktigt tag om städhinken och ångrar att du så mycket som svalde en pinal från grillbuffén.

Matförgiftning

De flesta människor råkar ut för matförgiftning någon gång i livet och under sommarmånaderna är det extra vanligt, vilket faller sig rätt naturligt då temperaturen är högre och kylvaror inte klarar sig framme lika länge.

Kvinna som ligger på en säng med magsmärtor

Andra orsaker till matförgiftning:

  • Maten har inte hettats upp tillräckligt mycket
  • Förorenat vatten som används till att skölja mat och som dricksvatten
  • Bristfällig hygien vid hantering av råvaror
  • Livsmedlet innehåller bakterier eller giftämnen så som salmonellabakterier eller toxiner
  • Samma redskap har använts till rått kött som till färdiglagat kött eller sallad

För att dämpa magsjuka eller matförgiftning bör du försöka få i dig vätska. Drick lite i taget om du har svårt att få i dig eller behålla vätskan. Små mängder gäller även när du känner att du kan börja äta lite igen. Tänk på att äta milda och lättsmälta portioner, som exempelvis soppa, yoghurt, vitt bröd och kokt ris.

Magsjuka

Magsjuka som orsakats av andra faktorer än just matförgiftning är också väldigt vanligt på sommaren. Gör dig själv en tjänst och ta nedanstående tips i beaktning för att slippa magsjuka i sommar:

  • Tvätta händerna. Vid det här laget sitter förhoppningsvis denna rekommendation i ryggraden på de flesta. Fortsätt med det!
  • Skölj ris, frukt, bär och grönsaker noggrant i rent vatten innan du ska äta eller tillaga dem.
  • Ställ in kylvaror direkt efter användning. Långfrukostar i all ära och det må kännas stressigt att springa fram och tillbaka när familjen vill ha påfyllning, men tro mig – att gå en extra runda mellan kylen och frukostbordet för att fylla på yoghurtskålen är en baggis i jämförelse med att rusa som en jojo mellan sängen och toaletten.

Åksjuka

Klassisk åksjuka är något jag själv haft bekymmer med ända sedan barnsben och jag minns hur vi fick stanna längs vägkanten när både jag och min storasyster började jämra oss i baksätet. Har du allvarliga problem med åksjuka så finns det receptfria läkemedel och speciellt framtagna armband mot åksjuka på apoteket.

Andra metoder du kan ta till för att försöka bespara dig från åksjuka är:

  • Vila ut innan du ska ut och resa.
  • Släpp in frisk luft i bilen genom att veva ned rutorna eller ha på AC eller fläkt.
  • Ta pauser med jämna mellanrum.
  • Ät och drick mindre och oftare under resans gång. Stora måltider kan förvärra illamåendet.
  • Titta inte ner! Låt telefonen och böckerna vänta tills ni är stilla och fäst blicken istället på vägen framför er eller vid horisonten.

Illamående man som sitter i förarsätet i en bil

Vätskebrist

En härlig löparrunda i skogen kändes som en superbra idé innan du snörade på dig dojorna och gav dig ut i värmen. Vad du inte tänkte på var att du förlorade en hel del vätska när du satt ute i solen och drack kaffe före springturen. Väl hemma igen känner du dig helt slut i både kropp och knopp. Du är yr, känner dig svag i musklerna och har en dånande huvudvärk, vilket gör att du blir illa tvungen att ställa in kvällens planer för att vila ut på soffan.

Förebygg med vatten & vätskeersättning 

För att inte hamna i detta läge bör du alltid se till att ladda upp med vätskeersättning hemma. Då kan du snabbt förse kroppen med den vätska och mineraler den är i behov av. Detta är extra angeläget om du tillbringar mycket tid i solen eller tränar mycket och svettas utöver det vanliga. Tänk även på att dricka mer vatten än vanligt – 1,5 till 2 liter om dagen brukar vara en rimlig volym, men drick gärna ett extra glas för att vara på den säkra sidan. Den kända frasen ”varannan vatten” är alltid ett bra riktmärke vid alkoholkonsumtion – inte minst för att minska intaget av alkohol – men bör följas extra noga under varmare dagar då alkohol är vätskedrivande.

Om du har svårt med att få i dig vatten kan frukt och grönsaker som innehåller mycket vatten vara till stor hjälp. Gurka, sallad, tomater och melon är exempel på vattenrika råvaror. Håll även uppsikt på din urin – om den har en mörkare färg än vanligt eller om du kissar mindre än vad du brukar så bör du se det som ett tecken på att du fått i dig för lite vätska. Tänk på att barn kan vara känsligare för vätskebrist än vuxna. Besvären brukar vanligtvis gå över när barnet har fått i sig vätska, men kontakta alltid en vårdcentral eller läkare om du känner dig osäker.

Man som baddar pannan med handduk i solen

Sömnsvårigheter av ljuset och värmen

Att kunna somna när det är sådär klibbigt varmt och ljuset sipprar in mellan gardinerna är ibland näst intill omöjligt. Lägg till surret från en fluga eller högljudda skratt utifrån och du kan i princip lika gärna ge upp. Men med några inte allt för komplicerade knep kan du slippa timmar av vändande och vridande innan John Blund slutligen hittar dig.

  • Införskaffa ett par öronproppar som hjälper dig att stänga ute oönskade ljud
  • Ät middag tidigare så att maten hinner lägga sig innan du gör det. Se även till att gå ner i varv innan du kryper till kojs – det kommer förmodligen bespara dig en lång tids väntan på en god natts sömn.
  • Kyl ned sängkläderna innan läggdags. Lakan som klibbar fast vid huden kan vara något av det oskönaste som finns – men genom att lägga dem i en plastpåse och förvara dem i frysen en halvtimme innan du ska sova kommer du att få en betydligt svalare och behagligare natt.
  • De flesta vill gärna dra något över sig när det är dags att sova, men för att slippa att ligga och svettas kan du ersätta ditt vanliga täcke med ett tunt lakan.
  • Ta en snabb, kall dusch innan du kryper ner i sängen.
  • Investera i sängkläder av bomullsmaterial – de andas mycket bättre än andra textilier.

Trött man som försöker sova

13 produkter du alltid bör ha nära till hands under sommaren

Summan av kardemumman – att vara förberedd för diverse olyckor och besvär som kommer på köpet med sommaren är aldrig fel. Här kommer därför en lista med produkter som du inte kommer ångra att du införskaffade när du blivit drabbad av någon av sommarplågorna.

  1. Sårtvättservetter. Smidigt att ta med sig om ni ska ut i naturen och verkar effektivt mot smuts och bakterier i skrubbsår.
  2. Vanliga plåster. Man vet aldrig när man kan tänkas behöva plåstra om sig själv eller någon annan. Vid getingstick eller uttorkade nagelband som börjar blöda är ett plåster alltid på sin plats.
  3. Naturlig deodorant. För att undvika gula svettfläckar på vita kläder bör du investera i en naturlig deodorant. Många vanliga deodoranter innehåller aluminium, som kan vara orsaken till missfärgningarna. Dessa deodoranter brukar dock vara mer effektiva mot lukt och håller svetten borta längre, så om du är en person som svettas ganska mycket kan en deodorant som innehåller aluminium vara det bästa alternativet trots allt. Om det skulle uppstå missfärgningar på dina kläder kan du prova med bakpulver blandat med varmt vatten. Låt blandningen sitta på plagget i 30 minuter innan du sköljer av det med vatten. Tvätta därefter plagget som vanligt i tvättmaskinen.
  4. Myggspray. Preppa huden ordentligt mot de blodtörstande små odågorna!
  5. En flaska fylld med vatten. Har du alltid en flaska vatten i beredskap behöver du knappast oroa dig för vätskebrist.
  6. Vätskeersättning. Om du glömt vattenflaskan hemma och vätskebristen kommer smygande är vätskeersättning räddaren i nöden!
  7. Öronproppar. Stäng ute sommarnattens tjoande och tjimmande och sov så gott.
  8. Kylbalsam eller alsolgel. Effektivt mot klåda, värk och sveda från diverse insektsbett.
  9. Salva eller kräm som innehåller hydrokortison. Dämpar inflammation och klåda. Hydrokortisonsalva är starkare än alsolgel och kylbalsam och bör användas med försiktighet och i samråd med en läkare eller apotekspersonal.
  10. Pincett. Med denna får du enkelt och smidigt bort fästingar och getinggaddar som satt sig i huden.
  11. Solkräm. Den enligt mig absolut viktigaste produkten. Smörj, smörj, smörj!
  12. Skavsårsplåster. Under varma dagar blir fötterna både svullna och svettiga vilket lätt kan resultera i smärtsamma skoskav.
  13. Fotspray. Spraya flitigt på ställen där det kan bildas fotsvett och blåsor – som till exempel mellan tårna och vid remmar som tenderar att skära in i huden.

Kvinna som går upp för en trappa iförd vit tyllkjol och röda klackskor

Nu när du är redo att hantera sommarplågorna är det bara att njuta av allt härligt som hör sommaren till! Är du sugen på att anordna en picknick i det gröna? Med BingoAnnes bästa picknick-tips får du koll på hur du med enkla medel skapar sommarens mysigaste häng.

Jag hoppas givetvis att du klarar dig från sommarplågorna, men att du bär med dig dessa tips om oyckan skulle vara framme! 

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv