Hitta din nya träningsfavorit i höst

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2022-09-26

Sommaren och semestern är slut och det är dags att hitta tillbaka till rutinerna, och så även träningsrutinerna. Det är dock ofta lättare sagt än gjort, för visst kan det vara väldigt kämpigt att komma sig för att gå och träna? Soffan lockar mer än gymmet och träningen kan kännas som ett tråkigt måste. Så måste det dock inte vara! I det här inlägget tipsar jag om träningsformer som får dig att känna glädje kring träning och motion.

Vi vet alla hur viktigt det är att motionera regelbundet. Träning ger oss mer energi och bättre koncentrationsförmåga, vi sover bättre och kroppen blir starkare och bättre på att stå emot sjukdomar. Dessutom minskar risken att drabbas av en rad olika sjukdomar, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer och psykisk ohälsa. Men trots alla dessa uppenbara fördelar som träning ger kan det ändå kännas tungt att komma i gång. Anledningarna till att det är så kan vara många, men kanske har man svårt att finna tid till träning, känner sig osäker på hur man ska göra för att komma i gång eller så tycker man det känns tråkigt att gå och träna.

Och det är just det faktum att träning kan kännas tråkigt som jag tänkte vi ska ta itu med här, för så ska det ju inte behöva vara. När man tänker på träning är det lätt att det första som dyker upp i huvudet är gym eller löpning och att man måste prestera varje gång, och det känns ju inte alltid så roligt. Men så måste det inte vara! Det finns massor av roliga träningsformer att välja mellan, och jag är säker på att det finns någon för alla. Kanske kan du hitta en ny favorit bland de träningsformer som jag listar här.

Hitta tillbaka till en gammal favorit

Jag vill börja med att uppmana dig att ta upp en sport som du höll på med och tyckte om eller höll på med som ung. Bara för att du blir äldre behöver det inte betyda att du måste sluta med din sport och ”bara” träna på gym. Gör något du tycker är roligt istället! Kanske har du en gång i tiden spelat fotboll? Eller simmat, spelat pingis, orienterat, spelat innebandy? I så fall, prova att börja med det igen! Många föreningar har hobby- eller vuxengrupper och dessutom finns det massor av Korpen-lag runtom i landet som du kan vara med i utan att behöva vara jätteduktig eller träna flera dagar i veckan. Här är syftet att motionera och ha roligt tillsammans och du gör det på dina egna villkor.

En kvinna simmar i en bassäng, fotograferad under vattnet

Prova på ridning

Om du vill kombinera motion, frisk luft och djur kanske ridning är något för dig! Ridning må inte se så jobbigt ut då det är lätt att tänka att det är hästen som gör allt jobb. Men faktum är att genom ridning tränar du stora delar av kroppen. Du tränar din balans och koordination eftersom du hela tiden måste anpassa dig efter hästens rörelser för att sitta kvar i sadeln. Dessutom tränar du upp styrkan i bålen och benen och dina reflexer förbättras. Att vara med hästar har också bevisad effekt på våra stressnivåer, de sjunker när vi håller på med hästar. Du får också vara mycket utomhus under ridturerna, och frisk luft ökar i sig vårt välmående. Om det här låter som något du vill testa rekommenderar jag att du kontaktar en ridskola nära dig. Många har grupper för vuxna och nybörjare så det är aldrig för sent att börja rida.

En häst med ryttare fotograferad bakifrån

Dansa dig i form

Dans är den perfekta träningen för dig som vill träna utan att märka att du tränar! Musiken och rytmen sätter fart på dina endorfiner och får dig att må bra samtidigt som du tränar hela kroppen. Det finns massor av olika dansstilar att välja mellan, så du kan säkert hitta en som passar dig. Många dansskolor erbjuder kurser i mer klassiska dansstilar som tango och salsa som inte kräver någon tidigare erfarenhet. Om du är ute efter att svettas ordentligt kanske Zumba eller något liknande är något för dig. Zumba är en dansbaserad gruppträning där du med enkla danssteg till latinamerikansk musik får svettas ordentligt. Många gym erbjuder Zumba och liknande dansklasser som gruppträning och dessa får du tillgång till när du blir medlem på gymmet.

Människor i olika åldrar som dansar i en sal

Mindfullness med getyoga

Är du sugen på yoga och mindfullness med en twist? I så fall ska du prova getyoga! Ja, du läste rätt, yoga med getter. Getyoga liknar på många sätt vanlig yoga. Du tränar styrka, balans och smidighet men med ett extra inslag – getterna! Under ett pass går getterna lösa bland deltagarna och bidrar genom sina personligheter och sätt att vara med skratt och energi till yogapasset. Ett unikt träningssätt som man måste uppleva live för att helt förstå charmen! Många gårdar runtom i landet erbjuder idag getyoga, och med en enkel googling hittar du snabbt din närmsta.

Människor gör yoga utomhus i en hage med getter

Spela badminton med vännerna

Letar du efter en träningsform där du får ha ett racket i handen tycker jag du ska prova på badminton. Det är lätt att spela badminton även som nybörjare, mycket tack vare att den lätta fjäderbollen inte rör sig så fort genom luften. Det är också väldigt roligt, och du kommer knappt märka av att du tränar när du spelar. Badminton kan spelas både en mot en eller i par, så samla ihop vännerna och kör en match!

Om inte just badminton faller dig i smaken finns det en hel uppsjö av nya och gamla racketsporter att testa. Varför inte testa en klassiker som tennis eller nyare varianter som padel eller pickleball?

Två badmintonrack ligger på golvet med en badmintonboll ovanpå

Jag hoppas att du har fått lite inspiration till att komma i gång med träningen och att du kanske kan hitta en ny roligträningsform som du inte provat innan. Och du, kom ihåg att träning ska vara roligt och ge dig energi, så håll dig till sådant som du tycker är kul!

Är du sugen på att börja med fler hobbys än träning? Då ska du läsa BingoMärtas inlägg om hobbyutbildningar som berikar ditt liv.

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen

 


Arkiv