Dags att plocka fram barnasinnet inom dig! I detta inlägg har jag listat fem av mina bästa tips på jullekar, som garanterat kommer att höja julstämningen till max. Så värm upp skrattmusklerna och samla släkt och vänner - nu kör vi!
”Räven raskar över isen” och ”Prästens lilla kråka” är båda exempel på sånglekar som lekts sedan urminnes tider – inte minst på jul, hand i hand runt julgranen. Idag är det vanligtvis lite modernare lekar som får ta plats ute i stugorna. Julklappsleken har blivit en stor klassiker hos många, min egen släkt inräknad, vilket alltid resulterar i en riktig stämnings- och pulshöjare när det blir kamp om ett paket som flera vill lägga vantarna på. Vad det är som gör att leklusten kommer fram runt juletid kan, vad jag tror, bero på flera faktorer. Kanske är det barnens tindrande ögon, de fina julfärgerna, gemenskapen med släkt och vänner eller allt julgodis som lockar fram barnasinnet i oss – alternativt en kombo av alltsammans. Kul är det i alla fall – därför kommer här ett gäng tips på omåttligt roliga lekar för såväl släkten på julafton som vännerna i mellandagarna!
Ni behöver:
Mandlar
Denna lek kan både genomföras individuellt och som lag. Börja med att lägga ett antal mandlar på bordet. Om ni är indelade i lag – utse en person i varje lag som får agera ”samlare”. Alla samlare får då i turordning börja med att vända ryggen till medan resterande deltagare väljer ut en av mandlarna som representerar ”grisen”. När beslutet är fattat får ”samlaren” vända sig om igen och börja plocka ut mandlar ur högen. Målet är att samla ihop så många mandlar som möjligt utan att plocka upp ”grisen”. Om denna mandel blir tagen ropar övriga deltagare ”nöff” och alla mandlar i samlingen går förlorade. Samlaren kan när som helst välja att stanna och får då antalet mandlar omvandlade i poäng. Det lag med flest poäng vinner leken.
Ni behöver:
Presentpapper
Kartonger
Saxar
Tejp
Snören
I denna lek är det teamwork som gäller! Utse ett par från varje lag. Placera presentpapper, kartonger, sax, tejp och snören framför paren. Dessa ska därefter slå in varsin kartong till en julklapp på tid. Haken är att paren måste hålla varandra om midjan med ena armen under hela processen. Det par som har slagit in sin julklapp snabbast kammar hem vinsten.
Ni behöver:
Ögonbindlar
Papper och penna
En skål
Julanpassade livsmedel och maträtter
I denna lek spelar både hörseln, känseln, doften och smaken en viktig roll! Börja med att skriva upp de fyra sinnena på ett flertal separata lappar, vik ihop dem och lägg dem i en skål. Deltagarna, alternativt en från varje lag, får sedan dra varsin lapp från skålen. När alla har läst upp vilket sinne de har fått blir de tilldelade varsin ögonbindel – förslagsvis en tomteluva som de drar ned över ögonen. Därefter får alla i tur och ordning, beroende på vad som stått på lappen, känna, smaka, dofta eller höra på olika livsmedel eller maträtter som hör julen till. Deltagarna får dra en ny lapp för varje anrättning. Den som gissat rätt flest gånger vinner.
Ni behöver:
En julklapp till ett förbestämt pris från samtliga deltagare
En tärning
En timer
Denna lek, eller kamp om man så vill, har som sagt kommit att bli en populär jultradition i många hushåll. Leken inleds med att alla i sällskapet sätter sig i en ring på golvet eller runt ett bord. Julklapparna placeras i mitten. Alla slår därefter tärningen i turordning. Om tärningen visar en etta eller sexa får den som har slagit tärningen ta en julklapp ur högen. När alla julklappar är utdelade börjar det roliga. Ni väljer själva om ni vill öppna julklapparna eller inte innan det är dags att sätta i gång tidtagningen. Det är även upp till er att komma överens om en lämplig tid för hur länge spelet ska pågå – men mellan tio och tjugo minuter brukar vara en lagom tid, beroende på hur många ni är som spelar. När tidtagningen har startat fungerar det nästan på samma sätt som tidigare. Ni turas om att slå tärningen och när den visar ett eller sex får ni välja en julklapp – skillnaden är att ni nu får knycka julklapparna av varandra. När tiden runnit ut får ni behålla de julklappar som ligger framför er. Somliga kan ha turen att ha en hel pakethög framför sig, medan andra kan bli helt utan. En hetsig men väldigt rolig lekstund är därmed att vänta!
Ni behöver:
Snöbollar
En måltavla
Något att markera kastlinjen med. Ligger det snö på backen kan ni markera linjen genom att dra ett streck i snön.
I Snöbollsprick är en förutsättning att det finns snö ute. Gör det inte det så går det bra att byta ut snöbollarna mot något annat kastvänligt – som till exempel stora kottar. Välj ut en lämplig måltavla utomhus. Ett träd, en skylt eller en stolpe är några förslag. Kom överens om ett lämpligt avstånd mellan kastlinjen och måltavlan. Markera kastlinjen och ställ upp er på rad. Nu gäller det att samla poäng genom att försöka träffa måltavlan med snöbollarna. När alla har kastat lika många gånger var vinner den med flest antal träffar.
En annan populär snöaktivitet är ju såklart skidåkning! Om du, precis som jag, älskar att susa ner för backen och dessutom planerar att åka på en skidresa vill jag verkligen passa på att tipsa om BingoAnnes 5 tips för en lyckad skidsemester för familjen!
Vi har 18-årsgräns för alla våra spel.
Hur ser ditt spelade ut? Gör självtestet
eller ring stödlinjen på 020-819 100.
Mer om ansvarsfullt spelande här
Folkspel, orgnr 802405-2063, innehar spellicens utgiven av Spelinspektionen.