12 tips på roliga sommarlekar!

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2021-06-14

Kavla upp ärmarna, gnugga geniknölarna och rotera höfter och överkropp – det är sommarlekar på gång! Med mina tolv bästa tips kommer sommarfirandet garanterat utmynna i en riktig skrattfest som deltagarna sent kommer glömma!

Midsommarlekar för alla smaker 

Är du en vinnarskalle av rang som varken duckar för att proppa munnen full av torra kex, springa femton varv runt gräsplanen tills svetten yr eller riva av ett solo för övriga midsommargäster – så länge det rör sig om att vinna? Eller backar du hellre långsamt och diskret in i syrenbusken när det är dags för lagindelning? Om så är fallet ska jag med hjälp av mina tolv bästa tips på midsommarlekar förhoppningsvis ändra din inställning! Dessa tips bjuder på något för alla smaker och jag är ganska säker på att samtliga deltagare kommer att brista ut i skratt ett flertal gånger under lekarnas gång. Enligt vinnarskallarna är målet självklart att vinna – men att ha kul, njuta av dagen och skratta med (och naturligtvis åt) släkt och vänner är ju trots allt minst lika värdefullt!

Kvinna med blomsterkrans på huvudet blickar upp mot en midsommarstång

1. Uppdragsleken

En rolig lek där det under hela midsommarfirandet gäller att vara såväl uppmärksam som handlingskraftig.

Ni behöver:
1. Lappar med uppdrag – exempelvis ”klia din bordsgranne på ryggen vid upprepande tillfällen” eller ”utbringa en skål vid minst fem tillfällen under lunchen”. 2. En hatt eller något annat att lägga lapparna i.

Förbered med att skriva ner lika många uppdrag som antalet gäster på lapparna. Vik sedan ihop dem och lägg i hatten. När varje deltagare anländer får de plocka en lapp ur hatten, för att sedan genomföra sitt slumpade uppdrag under midsommarfirandets gång. Deltagarna måste givetvis hålla sitt uppdrag hemligt för övriga gäster och i slutet av firandet får alla gissa vad de andra hade för uppdrag.

Ett middagstal utomhus en sommarkväll

2. Doftmemory

Här gäller det att välja ut en person med bra luktsinne!

Ni behöver:
1. Ögonbindlar. 2. Blommor, kryddor, godis eller lite vad som helst från skafferiet eller kylen som har någon form av doft – eller för all del stank.

Varje lag får börja med att välja ut en lagrepresentant. Förse sedan personerna i fråga med varsin ögonbindel. Låt sedan lagrepresentanterna i turordning lukta på sakerna som du har plockat ihop. De får sedan viska sina svar till lekledaren. Den som får flest rätt vinner. För att krydda till det lite extra kan ni även låta deltagarna lukta samtidigt, men då krävs det att ni har ett lika stort antal av varje objekt som ska luktas på som deltagare. Då får den som tror att den har det rätta svaret snabbt ropa sitt namn för att sedan avslöja sin gissning. Har personen i fråga fel får den inte gissa fler gånger på just det objektet.

3. Kläm & känn

Den här leken fungerar på samma sätt som Doftmemory, men här är det känseln som är det viktigaste sinnet!

Ni behöver:
1. Ögonbindlar. 2. Olika saker att klämma och känna på, som till exempel en tvättsvamp, makaroner, en peruk och så vidare!

På med ögonbindlarna igen! Nu gäller det för de nya lagrepresentanterna (eller gamla – somliga har ju turen att ha fler välutvecklade sinnen än ett) att gissa vad det är för objekt de klämmer och känner på. Flest antal rätt = vinst!

Kvinna med vit klänning som håller i en persika

4. Servitören

För att lyckas med Servitören krävs lite finmotorik! Jobbar du med servering eller är en van utövare av pilates kommer detta gissningsvis vara en lätt match för dig, då balans står i fokus!

Ni behöver:
1. Bricka. 2. Bestick. 3. Tålig tallrik. 4. Tåligt glas.

För att genomföra denna lek på bästa sätt är en gräsplan som grund för en tävlingsbana att föredra. Tävlingsbanan kan utformas på olika sätt – det kan räcka med att runda en kona tio meter bort och sedan gå tillbaka, men några hinder på vägen gör det hela lite mer spännande. Ett hinder kan exempelvis vara en stol som man ska klättra över eller ett bord som man ska krypa under. Dela ut brickor med tallrik, bestick och ett glas vatten på till varje lag. En person från varje lag får äran att börja. Nu gäller det att så snabbt som möjligt ta sig igenom tävlingsbanan – vilket kan tyckas vara plättlätt. Nu till utmaningen – deltagaren måste balansera brickan med glaset, besticken och tallriken på en utsträckt hand. Man får alltså inte greppa brickan, och den andra handen måste vara bakom ryggen under hela banan, förutom om man tappar något på vägen. Då är det okej att stanna och plocka upp det med handen som inte brickan är placerad på. När man väl har kommit i mål lämnas brickan över till nästa deltagare. När alla deltagare har genomfört banan vinner det lag med mest vatten kvar i glasen. Alla deltagare behöver alltså ett glas vatten var.

5. Ballongrace

Även i denna lek ska det klämmas! Men här har ni knäna och inget annat till ert förfogande. Har man otur kan det bli många turer fram och tillbaka under lekens gång, så det gäller att hålla ballongen på plats och inte bli för knäsvag för någon av de andra deltagarna!

Ni behöver:
Fler ballonger än antal lag. Det finns risk för att några av ballongerna kommer spricka, därför är det bra att ha några på lager.

Denna lek genomförs också smidigast på en gräsplan. Alla deltagare ställer sig i kö med sitt lag. Förste man eller kvinna till rakning placerar en uppblåst ballong mellan knäna. Sedan gäller det att skynda sig fram till en märkning på gräsplanen, runda den och skynda sig tillbaka för att lämna över ballongen till nästa person i kön. Hur man väljer att ta sig fram är valfritt – skutta, moon walka – valet är ditt, men det är strängt förbjudet att röra sin ballong och tappar man ballongen innan man har hunnit fram till märkningen får man springa tillbaka till starten och börja om. Tappar man ballongen på väg tillbaka från märkningen får man börja om vid märkningen. Skulle ballongen gå sönder någonstans på vägen får man springa tillbaka till starten och hämta en ny ballong. Därefter får man fortsätta från platsen där den förra ballongen sprack. Det lag vars deltagare som hinner igenom banan snabbast vinner.

6. Midsommarmening

Med denna lek sätts lagens vokabulär på prov – det är nämligen meningsbyggande som står på agendan!

Ni behöver:
1. Bokstavsbrickor från spelet Alfapet eller lappar med alfabetets alla bokstäver. En påse att lägga bokstäverna i.

Lagen får plocka fem lappar ur påsen. De ska därefter klura ut en mening med fokus på midsommar vars ord börjar på de bokstäver som laget fått. Om ett lag exempelvis har fått bokstäverna S O P Ä V G kan de få det till meningen ”sill och potatis är väldigt gott”. Betänketiden får givetvis inte vara hur lång som helst och det lag som lyckats komma på den mest passande midsommarmeningen får poäng.

Tärningar i trä med olika bokstäver

7. Potatisjakt

Nu gäller det att ha ögonen med sig och sakletarbyxorna på! Midsommarafton till ära och som namnet vittnar om kretsar denna lek kring potatis. 

Ni behöver:
1. Pappstrutar med en liten öppning i toppen så att det är möjligt att se ytterst lite framför sig. 2. Potatisar. Korgar eller påsar att lägga potatisarna i.

Börja med att sprida ut potatisar i trädgården, på gräsmattan eller på den plats ni väljer att utföra tävlingen. Lagen får välja ut en representant som får varsin korg i handen och en strut att sätta över ansiktet. Nu gäller det för deltagarna att leta upp alla potatisar. När alla potatisar är ihopsamlade är det dags att räkna och poängen går till den med flest potatisar i sin korg.
Med tidspress och ett begränsat synfält är krockrisken stor, så för att undvika krockar kan deltagarna förslagsvis krypa istället för att irra runt på två ben.

8. Hitta din grej

Dags att spärra upp ögonen igen! Även i denna lek ska det letas och samlas, men nu är hela laget med och hjälps åt. 

Ni behöver:
1. Papperslappar. 2. Pennor.

Dela ut en penna och två papperslappar till alla deltagare. Därefter ska alla skriva en valfri färg på den ena lappen och ett valfritt föremål på den andra. Lapparna samlas sedan in och sorteras i två högar, varav den ena innehåller lapparna med färger och den andra lapparna med föremål. Lagen får sedan dra en lapp från varje hög. Leken går ut på att lagen så snabbt som möjligt ska hitta det föremål som står på lappen i den färg som står på den andra lappen. Det snabbaste laget kammar hem poängen.

9. Ballongpoäng

Är du riktigt skicklig på dart är denna lek helrätt för dig! Frukta icke om du inte är lika pricksäker – med lite tur har du chans att plocka hem den högsta poängen ändå!

Ni behöver:
1. Ballonger. 2. Papper. 3. Penna. 4. Dartpil. 5. Rep eller bräda

Förbered med att skriva olika sifferpoäng på små lappar. Vik ihop lapparna och lägg en lapp i varje ballong. Blås sedan upp ballongerna och sätt fast dem på brädan eller repet. Deltagarna i alla lag ska sedan i turordning försöka spräcka ballongerna genom att kasta pil på dem. Alltsammans går på tid och när stoppsignalen ljudit blir det poängräkning. Det lag som lyckats spräcka minst antal ballonger behöver dock nödvändigtvis inte hänga läpp – det gäller ju att pricka de ballonger med högst poängsiffror!

Färgglada ballonger till en midsommarlek

10. Pricka vatten

Nu är det teamwork som gäller! Med en person som är bra på att fånga och en som har de rätta höftrörelserna ser vinstprognosen ljus ut.

Ni behöver:
1. Vattenflaskor. 2. Vatten. 3. Hinkar

Den ena representanten från varje lag får varsin fylld vattenflaska att placera mellan knäna. Flasköppningen ska vara riktad framåt och händerna ska vara bakom ryggen. Lagens andra representanter ställer sig redo med hinkarna bakom en markering cirka 2-3 meter ifrån sin lagkamrat. Nu gäller det för deltagarna med flaskorna mellan knäna att försöka pricka hinkarna med vattnet under en bestämd tid genom att använda höfterna och klämma åt flaskorna med knäna. Deltagarna som håller i hinkarna ska samtidigt hjälpa sin partner genom att försöka fånga vattnet, utan att flytta sig från markeringen. När tiden är ute går poängen till det lag med mest vatten i sin hink.

11. Pannkaksrace

Har du vänt en och annan pannkaka i luften i dina dagar har du en klar fördel i denna lek. Är du dessutom hyfsat snabb och inte har några problem med multitasking är saken biff!

Ni behöver:
1. Pannkakor. 2. Stekpannor.

Ställ upp lagen på led. Personerna som står först blir tilldelade stekpannor med en pannkaka i. Efter startsignalen ska de så fort som möjligt ta sig fram till en markering cirka 10 meter bort, runda den och skynda tillbaka. Innan de hunnit tillbaka till startlinjen måste de ha vänt sin pannkaka i luften tre gånger. Väl tillbaka lämnas stekpannan med pannkakan över till nästa person i ledet som ska genomföra samma procedur. Det lag som får tillbaka sista deltagaren i kön snabbast vinner!
Jag rekommenderar att ha några extra pannkakor i beredskap – risk för söndertrasade pannkakor finns – och då kan det ju bli pannkaka av allt!

En stekpanna med en pannkaka

12. Strumpbowling

Har ni inte skrattat så ni kiknat under de andra lekarna, kommer ni garanterat göra det nu. Med en nylonstrumpa runt huvudet som med hjälp av en boll svingas runt omkring kan man inte se annat än hejdlöst rolig ut.

Ni behöver:
1. Knälånga nylonstrumpor. 2. Tennisbollar. 3. Halvfyllda vattenflaskor.

Börja med att placera en tennisboll i foten på varje nylonstrumpa. Utse en deltagare från varje lag som får trä strumpan över sitt huvud. Rada upp flaskorna – förslagsvis tre stycken – framför deltagarna. De ska nu på tid och i turordning försöka slå ner flaskorna genom att svinga huvudet och på så sätt pricka dem med tennisbollen. Det lag som lyckas snabbast vinner!

Skapa ett roligt quiz!

Något som vanligtvis brukar vara ett vinnande koncept på midsommarfirandet är olika typer av quiz – som musikquiz med somriga låtar, quiz med frågor om midsommar eller quiz som handlar om alla deltagare! Det sistnämnda quizet låter deltagarna få reda på saker om varandra som de kanske inte hade en susning om och är ett utmärkt sätt att låta alla lära känna varandra eller komma varandra lite närmre. Här gäller det naturligtvis att lekledaren har samlat in informationen i förväg, genom att exempelvis be alla ta med sig en lapp där de har skrivit något om sig själva som de andra troligtvis inte känner till. 

Behöver du inspiration till det eventuella musikquizet? På vår Spotifykanal hittar du massor av svängiga låtar från programmet som kommer göra ditt quiz till en riktig höjdare!

Knutna händer som möts för att gestikulera teamwork

Jag hoppas att du funnit några midsommarlekar som faller dig och dina midsommarkumpaner i smaken! Nu är det bara att dela in lagen och börja förbereda inför den efterlängtade dagen. Ha så kul och låt bäste lag vinna!

Förresten, vill du ha tips på fler roliga midsommarlekar eller lära dig mer om midsommartraditioner och varför vi egentligen firar midsommar? Ta en titt på BingoBloggens stora midsommarguide 2021!
Du hittar även lekar och en hel del andra härliga midsommartips i fjolårets tips för ett oförglömligt midsommarfirande!
Är du mer för kräftskivan? Läs BingoAnnes inlägg om den perfekta kräftskivan här!

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv