Slipp dyra plastpåsar - DE bästa tipsen

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2020-09-16

Många är vi som hajat till över de nya priserna på plastpåsar som upplevs som ganska saftiga jämfört med tidigare, och mer ofta än sällan funderar man en extra gång innan man slentrianköper påsar när man är och handlar.

Anledningen till de nya priserna på plastpåsar är ett EU-direktiv som syftar till att minska antalet köpta plastpåsar till 40 per person och år inom fem år. Det allra bästa är väl kanske att vi som slutar köpa en plastpåse varje gång vi är i matbutiken i genomsnitt kan spara 1400 kronor varje år. Både din plånbok och miljön kommer alltså att tacka dig om du hackar ditt plastpåsanvändande!

tjockt-skal-citron-450x300.jpg

Men hur ska man egentligen tänka kring plastpåsar? Vilka hacks finns, vilka är de bästa tipsen för att banta ditt plastpåsanvändande och vilken sorts påse är egentligen mest miljövänlig? BingoBloggen reder ut!

Den bästa påsen är den som används många gånger

Egentligen är det inte helt enkelt att avgöra vilken påse som är bäst för olika studier ger olika resultat. Det beror helt enkelt på. Den bästa påsen är helt enkelt den som används flera gånger och sedan slutar sitt liv på återvinningen - oavsett material och ursprung.

hacka-ditt-plastpasanvandande-papperskasse-450x300.jpg

Tygkasse

Tygpåsar kräver otroligt mycket energi, kemikalier och vatten vid tillverkning. Betydligt mer än någon annan påse. För att motivera att använda tygkasse behöver du alltså använda den många, många, många gånger – vilket den ju också håller för!

Extra miljöpoäng får du om du använder en tygkasse gjort av tyg som annars skulle slängas. Det finns till exempel företag som tillverkar tygpåsar av kasserade sängkläder från hotell.

Miljöpåse

Vissa butiker erbjuder miljöpåsar som påminner om vanliga plastpåsar. Ofta är det tillverkade av förnybar råvara som exempelvis sockerrör. De är visserligen bättre för klimatet än vanliga plastpåsar som tillverkas av olja, men de tar lika lång tid på sig att brytas ner vilket innebär att du måste använda även miljöpåsen flera, flera gånger för att motivera köpet.

Använd särskilda soppåsar

De soppåsar som köps på rulle har en tunnare plast än vanliga plastpåsar som du köper i kassan, därför är de bättre att slänga sina sopor i. De kräver inte lika mycket energi vid tillverkning som tjockare plastpåsar och ger dessutom mindre avfall. Dessutom blir det billigare!

Undvik tjockare plastpåsar

Många klädbutiker erbjuder påsar som är gjorda utav tjockare plast, vilket innebär att det krävs mycket energi vid tillverkning och att de innebär mycket onödigt avfall. Dessutom är de ofta på grund av sin utformning svåra att använda till annat än just att bära kläder i. Undvik därför denna typen av plastpåse så långt du kan och i de fall du får tag i en - se till att använda den på många shoppingrundor innan du lämnar in den till återvinning.

Hoppa över frukt & grönsakspåsen

Ska du handla frukt eller grönsaker med tjockare skal? Då behöver du oftast inte ta en påse. Win!

hacka-ditt-plastpasanvandande-450x300.jpg
Skippa plastpåse till frukt & grönt!

Gör dina egna klimatsmarta påsar

Brödpåse

Har du gamla linnehandukar som gjort sitt? De lämpar sig perfekt som brödpåse. Vik på längden och sy ihop med två raka sömmar. Lämpar sig alldeles utmärkt för exempelvis två baguetter. Lin håller brödet fräscht ett par dagar och de funkar dessutom utmärkt att frysa in i!

Fruktpåse

Gamla uttjänta kökshanddukar fungerar perfekt att sy ihop till små påsar och sedan använda till frukt och grönt i butiken. (Vi lovar att både kassörskor och andra handlare kommer bli imponerade av din insats!)

Hur gör man för att inte glömma ta med sig påse?

Att bli mer klimat och påssmart hänger ju på att du inte glömmer av att ta med dig ditt val av påse till affären, så att du slipper köpa nya. Det är otroligt lätt hänt att missa att ta med sig påsen till affären, så här kommer våra bästa tips för att minnas ta med sig påse!

  • Skapa en rutin. Så fort du varit i affären och använt din återbrukade påse, stoppa direkt ner den i handväskan eller ryggsäcken när du packat upp dina varor. Se till vanan sätter sig i ryggmärgen!
  • Lägg påsar på alla möjliga ställen. Du kanske inte har med dig ryggsäcken varje gång du är ute på språng och kan tänkas behöva en påse. Se därför till att ha reservpåsar på smarta ställen, såsom i bilen, i hallen, i jackfickan. (Bara fantasin sätter gränserna här!)
  • Sätt upp en påminnelselapp på ytterdörren.
  • Ha en ordentlig handväska till vardags. Har du plats i din handväska fungerar den perfekt att såväl förvara extrapåsar i som att fungera som bärhjälp när du gör mindre inköp. Läs mer om smidiga handväskmodeller här!


Bli helt påsfri - vinn en dramaten!

För dig som verkligen vill nolla ditt plastpåseanvändande har jag just nu ett supertips. Ta del av BingoLottos tävling där du kan vinna en dramaten, en fantastiskt smart lösning för oss som vill dra ner på plastpåsarna. Med en dramaten drar du enkelt hem maten utan att behöva bära och konka på tunga påsar och du kan använda den i många år framöver. Dessutom behöver du aldrig mer tänka på plastpåsekostnader eller återvinning. Supersmart!

BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Tillbaka till bloggen


Arkiv