BingoBloggens stora slottsguide

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2021-10-11

Visst är det något alldeles speciellt med gamla slott? De storslagna omgivningarna, de pampiga salarna, de underjordiska fängelsehålorna och historierna som rotar sig hundratals år tillbaka i tiden är onekligen fascinerande. I Sverige finns över tvåhundra slott ifrån olika tidsepoker där historiens vingslag sitter i väggarna. Många av slotten erbjuder guidade turer och i vissa av dem kan du till och med spendera natten! Nedan listar jag några utav Sveriges vackraste och mest spektakulära slott.

Örenäs slott, Glumslöv

Längs den skånska kusten, 1,5 mil söder om Helsingborg, hittar du det praktfulla barockslottet Örenäs slott. Slottet uppfördes mellan år 1914 och 1918 och har under årens lopp nyttjats till allt ifrån grevebostad till semesterhotell och kursgård samt fristad för danska och estniska flyktingar under andra världskriget.

Idag bedrivs Örenäs slott som en modern hotell- och konferensanläggning med 115 rum som är fördelade på slottet, i den närliggande herrgården och hotellbyggnaden. Med en storslagen panoramautsikt över havet, prunkande trädgårdsytor och ett flertal aktiviteter och faciliteter är Örenäs slott ett attraktivt resmål för såväl familjer som konferensgäster och par. Här kan ni exempelvis koppla av i bastun, ta en simtur i utomhuspoolen, utmana varandra i boule eller minigolf, träna i något av gymmen eller utforska den natursköna omgivningen från någon av motionsslingorna. Samtliga rum andas dessutom lyx och är karaktäristiskt inredda för att passa in i slottsmiljön – inte helt fel, om du frågar mig!

Örenäs slott i Skåne

Wiks slott, Uppsala

Vid Lårstaviken sydväst om Uppsala ligger Wiks slott – en plats som ser ut att vara tagen ur en saga. Med det medeltida slottet som uppfördes under 1400-talet, den engelska parken, barockträdgården och Mälaren som breder ut sig framför anläggningen är det svårt att hitta en mer passande beskrivning. Här kan besökarna strosa omkring bland betesmarkerna, bada från stranden, fika på kaféet, gå kurser och övernatta i någon av hotellets tre byggnader. Det finns dessutom en ekologisk restaurang, bastu och ett konferenscenter samt möjlighet att boka gruppaktiviteter och guidade slottsturer.

Wiks slott i Uppsala

Nääs slott, Floda

Intill Säveån i Floda, cirka tre mil utanför Göteborg, ligger en av Skandinaviens mest välbevarade 1800-talsmiljöer – Nääs slott. Detta populära utflyktsmål har mycket att se och uppleva, så som utställningar, högtidsfiranden, vackra promenadstråk och kurser med inriktning på slöjd och hantverk. 

Är du sugen på att övernatta på Nääs finns totalt 38 bäddar fördelade på fyra historiska byggnader – Norra flygeln, Södra flygeln, Björkenääs och Vänhem. De båda slottsflyglarna har anor ända från 1700-talet och är därmed de äldsta byggnaderna på Nääs. Sviten, som finns i den södra flygeln, har fått namnet Selma efter Selma Lagerlöf som spenderade flera somrar här under sin ungdom. Vänhem, som är Nääs största byggnad, rymmer såväl stora festlokaler som en matsal och en vacker glasveranda. Man kan ju bara tänka sig vilka festligheter som ägt rum här under alla år!

Nääs slott i Lerums kommun en sommardag

Tycker du att Nääs slott verkar bekant? Det beror förmodligen på att du har sett det på TV! Slottet har nämligen figurerat som inspelningsplats för de två populära dramaserierna ”Vår tid är nu” och ”Zebrarummet”.

Teleborgs slott, Växjö

Endast 50 meter från stranden vid sjön Trummen i Växjö tronar Teleborgs slott likt en ståtlig borg från medeltiden. Sitt medeltida utseende till trots var det så sent som år 1900 som slottet stod färdigt, vilket gör det till Sveriges näst yngsta. Godsets första ägare, greve Fredrik Bonde, lät uppföra slottet som en morgongåva till sin hustru. Slottet såldes till Växjö kommun på 1960-talet och är idag ett välbesökt hotell med restaurang, bastu, bubbelbad och en egen presentbutik.

Vill du upptäcka den idylliska landsbygden kring hotellet finns här såväl vandringsslingor som möjlighet att fiska och hyra cykel. Som gäst på hotellet har du dessutom tillgång till guidade slottsturer utan extra kostnad.

Utöver vila och återhämtning i en förtrollande miljö är Teleborgs slott en optimal plats för festliga sammanhang så som det sagolika bröllopet eller födelsedagsfirandet med det lilla extra. Då och då anordnas här även middagsshower och i juletider vankas det julbord med allt man kan önska sig. Som kronan på verket var det på Teleborgs slott som tv-serien Stjärnorna på slottet spelades in år 2017 och 2018.

Teleborgs slott i Växjö

Kronovalls vinslott

I den lilla kommunen Tomelilla på vackra Österlen ligger Kronovalls vinslott. Som namnet vittnar om är detta ett slott med inriktning på vin – så om du uppskattar goda kvalitetsviner är det helt klart hit du ska åka! Åtta meter under marken ligger slottets stora vinkällare där det lagras tiotusentals flaskor av svenskt, mousserande vin och då och då anordnas vinprovningar och andra vinrelaterade tillställningar på slottet. Till och med hotellrummen är döpta till olika vinsorter och inredda utefter druvornas karaktärer i en välbalanserad symbios med den klassiska slottsstilen à la sent 1800-tal.

Kronovalls huvudbyggnad uppfördes under mitten av 1700-talet, men det var inte förrän i slutet av 1800-talet som det byggdes om till ett slott i fransk barockstil. Ritningarna av slottet stod arkitekten Isak Gustaf Clason för, som även ritat byggnadsverk som Hallwylska palatset och Nordiska museet.

Kronovalls slott på Österlen

Tror du på spöken?

Om du, liksom var tredje svensk, har någon slags tro på det övernaturliga och inte skulle backa för möjligheten att se eller känna något som saknar naturlig förklaring så kommer eventuellt en visit hos Kronovalls vinslott inte göra dig besviken. En del besökare hävdar att de skymtat skuggor i den långa korridoren på andra våningen – vilket enligt berättelserna lär vara den 16-åriga Isabell som olyckligtvis drunknade i en av vallgravarna när hon skulle träffa skogsvaktarens son i smyg.

Kronovalls vinslott är långt ifrån det enda svenska slottet som märkliga händelser sägs ha ägt rum på. Nedan listar jag några till slott där du enligt tidigare besökare har chans att stöta på en och annan mystisk upplevelse:

  • Södertuna slott i Gnesta – här sägs det att en älskarinna till en av de gamla ägarna finns kvar i det rum hon en gång bodde i. Hon fick sorgligt nog aldrig lov att lämna sitt rum och enligt folkmun är det främst ensamma män hon visar sig för.
  • Häringe slott i Västerhaninge – i detta slott från 1600-talet sägs dels den forna ägarinnan Marguerite Wenner-Gren fortfarande hålla till. Marguerite var en dam som tyckte om ordning och reda och när hon anser att slottet är stökigt sveper hon som en kall vind genom rummen. En del gäster hävdar även att deras nattsömn har störts av vad som har känts som ett kallt barn som krupit upp i sängen. Om man ska tro på sägnen så är det spöket av en annan tidigare ägares son – som frös ihjäl.
  • Svaneholms slott i Skåne – detta slott ska visst ha så många spöken att det finns en utställning om dem! Det berättas bland annat om vackra damen, grå munken, vita frun, håriga mannen och en dansande kung som letar efter sin ungdomskärlek.

Om det finns någon sanning i vad som sägs är såklart upp till var och en att bedöma – men lite nervkittlande är det allt, eller hur?

Spökliknande gestalt bakom en gardin

Läckö slott

Att Läckö slott är ett av Västsveriges mest besökta turistmål gör mig inte förvånad, då det blivit utnämnt som Sveriges vackraste slott. Det majestätiska läget på en udde i Vänern strax utanför Lidköping, den signifikativa barockstilen och den välbevarade interiören utgör en helhet som definitivt är svår att klå.

Slottets historia har sina rötter hela 700 år bakåt i tiden, men det är tack vare greve Magnus De La Gardie som slottet till stor del fått sitt nutida utseende och anledningen till att slottet är känt som det sagolika De La Gardieslottet vid Vänerns strand.

Här ordnas årligen en mängd olika aktiviteter för både stora och små. Opera, konserter, guidade turer, utställningar och skattjakter är några exempel på vad du som besökare har möjlighet att uppleva. Det är tyvärr inte möjligt att övernatta på Läckö slott, men endast 300 meter från slottet, hos naturum Vänerskärgården – Victoriahuset, kan du både sova och äta gott. Här finns dessutom konferensmöjligheter och ett besökscentrum där du kan lära dig mer om Läcköområdets geologi och kulturhistoria.

Läckö slott i Lidköping

Gripsholms slott

På en holme vid Mälaren i Mariefred stoltserar Gripsholms slott – ett av Sveriges mest kända slott med en av Europas mest välbevarade teatrar från 1700-talet. Här finns dessutom en stor del av svenska statens porträttsamling, som med över femtusen porträtt av framstående personer från 1500-talet och framåt är det äldsta nationella porträttgalleriet i världen.

Det var på Gustav Vasas initiativ som Gripsholms slott började byggas år 1537, men namnet Gripsholm härstammar från Bo Jonsson Grip, som under sin tid var en av Sveriges mäktigaste personer och uppförde den första borgen på platsen i slutet av 1300-talet.

Idag ägs Gripsholms slott av svenska staten och är öppet för allmänheten. Gå en rundvandring och utforska det stora utbudet av eleganta salar och kammare, kika in Kungliga Slottsboden som säljer produkter som anknyter till de Kungliga samlingarna och ta en promenad bland äppelträden, blomsterrabatterna och trädgårdskonsten i den lummiga slottsparken. Ett besök hos Gripsholms slott kommer garanterat ge dig en dag fylld av imponerande intryck och upplevelser!

Gripsholms slott i Strängnäs kommun

Tjolöholms slott

Fyra mil söder om Göteborg, på den vidsträckta halvön vid havet i Kungsbacka kommun, ligger ett slott som inte liknar något annat i Sverige. Namnet är Tjolöholms slott och är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning. Det var den svensk-brittiska familjen Dickson som lät uppföra slottet, och år 1904 stod det färdigt. Resultatet? En hänförande mix utav jugend, brittiskt 1500-tal och innovation. Inte nog med den unika huvudbyggnaden – hela godset var från början byggt som ett idealsamhälle, med arbetarbostäder och en slottskyrka. Några av husen på godset hyrs idag ut som hotellbostäder – så vill du ha gott om tid till att uppleva Tjolöholm och dess fantastiska omgivningar med strandängar, milslånga promenadstigar och en ljuvlig slottsträdgård så är detta en varm rekommendation!

Tjolöholms slott i Kungsbacka kommun

Att paret Dickson var förtjusta i moderna bekvämligheter och inredning av hög klass framgår tydligt vid en rundvandring i slottet. Här flödar såväl interiör från det Londonbaserade varuhuset Liberty som bekvämligheter av den typ som inte tillhörde de vanliga hushållen back in the days. Rundspolande duschar, en av Sveriges allra första dammsugare (med en vikt på hela ett ton!) och ett förgrenat varmluftssystem är några exempel.

Jag skulle faktiskt vilja påstå att Tjolöholms slott har något för alla. I storstugan kan du njuta av vällagade rätter från grunden, det gamla ridhuset som gjorts om till ett kafé erbjuder lättare rätter med närproducerade råvaror och vissa datum kan du boka afternoon tea i äkta Dickson-anda inne i slottet. För barnen finns massor av roliga aktiviteter – som den nyöppnade lekbyn, spännande upptäcktsfärder och en badstrand.

Tjolöholms slott är en ypperlig plats för den stora festen eller tillställningen. Här har många evenemang anordnats genom åren – både på initiativ av slottspersonalen, artister, företag och privatpersoner. Konserter, julbord, marknader, bröllop, utställningar, konferenser – listan på olika slags arrangemang kan göras lång!

Slottsbröllop

Går ni i bröllopstankar och drömmer om ett majestätiskt bröllop som både kommer trollbinda er och bröllopsgästerna? Då är flera av ovanstående slott definitivt platser att kika närmre på. Hos några av slotten, som Kronovalls vinslott och Tjolöholms slott, kan ni både ha vigseln och bröllopsfesten och med hjälp av slottspersonalen kan ni skräddarsy ert drömbröllop i en helt otrolig miljö.

Bröllopspar i kostym och brudklänning hållandes i en stor blombukett

Skulle du vilja bo i ett slott på heltid? Eller föredrar du ett lite modernare boende? Att trivas med sitt hem är oavsett tycke och smak viktigt för de flesta. Med BingoAnnes tips på hur du gör om hemma kan du läsa om hur du på bästa sätt ger ditt hem ett välbehövligt ansiktslyft!

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv