Caféerna du bara måste uppleva!

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2021-09-26

På en lista över aktiviteter som får själen att blomstra skulle jag utan tvekan placera fika i toppen. För hur härligt är det inte att catcha upp med en god vän på ett mysigt café över en kopp nymalt kaffe och något gott att tugga på? Lyckligtvis finns det nog ingen stad i Sverige som saknar ett café, men vad som är mer ovanligt är caféer som sticker ut ur mängden. I den här guiden hittar du dem – de unika guldkornen som till hundra procent är värda ett besök!

Älskade traditioner, Stockholm

Våfflornas våffelcafé finnes på Södermalm i Stockholm. Här, i den 60-talsinspirerade cafélokalen med schackrutigt golv, retroprylar och en flådig jukebox, samlas människor i alla åldrar för att avnjuta våfflor i alla dess slag. En matig våffla med skagenröra, brunchvåffla med pocherat ägg och kallrökt lax, veganvåffla med hummus och gröna tillbehör eller chokladvåffla med extra allt är bara några i raden av våfflor som kan avnjutas här. Mantrat kan beskrivas som ”more is more”, vilket också syns tydligt om du beställer en av caféets gigantiska freakshakes med allt ifrån grädde och bär till olika bakverk. 

Våffla med grädde, jordgubbar och chokladsås

Café Cineast, Sveg

För filmälskaren är detta vid första anblick simpla och blygsamma café ett riktigt måste! För alla andra också, för den delen. Café Cineast är utan tvekan unik i sitt slag. Nedervåningen andas amerikanskt 50-tal med neonskyltar, en bensinpump, ikoniska filmaffischer, en motorcykel och tidsenliga detaljer i pastell. Här kan du sjunka ner i någon av de tidsenliga skinnsofforna medan du avnjuter caféts egengjorda, supersmarriga glass till tonerna av Elvis som strömmar ut från den stora jukeboxen. Då och då bjuds det dessutom på livemusik!

Går du upp en trappa blir namnet på cafét alltmer begripligt. ”Cineast” betyder filmälskare, vilket ägarna låter inredningen tala för i allra högsta grad. Här är rummen uppdelade utefter olika filmgenrer och det har inte snålats på några detaljer. Vissa inredningsdetaljer kommer från riktiga filmer och då och då dyker en och annan överraskning upp. Vågar du besöka skräckrummet?

Gammal filmkamera på biosalong
Det märks att Per-Anton, som är ägare till Café Cineast, fullkomligt älskar film. 

2D Café Kex – Mellböda gård, Öland

Endast 8 kilometer från Sveriges mest kända camping, Böda Sand, ligger den stora men ack så pittoreska gården Mellböda gård. Ann Kammerer och Kex Kuhrt har drivit gården i över 10 år. De startade med en upplevelsegård med leksaksbutiken Drakens koja, ett café med tyska bakverk och en leklada i gammeldags miljö. Med åren har det tillkommit en hel del aktiviteter på gården. På somrarna driver Ann konstutställningar i stallet, det finns ett enormt utbud av drakar som både kan testflygas och köpas och det är dessutom möjligt att övernatta i gårdens mysiga semesterlägenhet. Men det häftigaste av allt – det är 2D Café Kex! I maj 2021 slog det som tidigare var ett vanligt, tyskt café åter upp dörrarna efter att ha genomgått en utseendemässig förvandling. Att gå över tröskeln in till cafét är nu som att kliva in i en serietidning. Allt är professionellt målat i en svartvit, tvådimensionell stil och vid första ögonkastet tror man nästan inte att det går att sitta på stolarna. 2D Café Kex är dessutom Sveriges och Europas officiellt första 2D-café – snacka om unikt!

Byrå med spegel på ett svartvitt 2d-café
Att gå in i ett 2D-café är som att gå in i en livs levande serietidning!

Sundbergs konditori, Stockholm

Sveriges äldsta konditori hittar du mitt i Gamla stan i Stockholm. När du kliver in genom dörrarna till den lilla konditorilokalen, som grundades 1785, känns det som att tiden har stått stilla i hundratals år. Den guldpläterade disken, porslinet, kristallkronorna, stolarna med tygsitsar i blommigt mönster – ja, hela inredningen tar oss tillbaka till en svunnen tid då Stockholms societet sammanstrålade över en kopp kaffe här. Utöver kaffe erbjuder konditoriet smörgåsar, lättare rätter, småkakor, biskvier, klassiska tårtor och bakelser – allt i linje med den anrika stilen.

Gränd i Gamla stan i Stockholm
Sundbergs konditori har verkat i samma lokal på Järntorget i Gamla stan sedan 1793. Tidigare hade bageriet sin sockerbod där Åhlens City ligger idag.

Tivolikiosken, Halmstad

Med citatet ”när alla tivolin stänger får man väl öppna ett eget”, slog My Feldt upp portarna till Tivolikiosken i slutet av 2020 och har sedan dess låtit människor få äta, umgås, fika och skratta i en livfull, fascinerande och helt fantastisk tivolimiljö. Här finns bland annat ett rödrutigt golv, polkagrisliknande pelare, ett enormt korthus, ett lyckohjul (extra pluspoäng för det, förstås) och en gammeldags popcornmaskin. Och sammetssoffor. Och ett tygbeklätt tak. Och mängder av fina produkter från Mys webbshop. Och såklart – massa gott att äta i form av lunchrätter, bakverk och konfekt i glada kulörer.

My är även delägare och grundare till surdegsbageriet Feldts Bröd & Konfekt sedan 9 år tillbaka. Med sockriga solskensbullar, drömmiga tårtor, nybakt surdegsbröd, hemgjord konfekt och en färgglad interiör som piggar upp vilken gråmulen dag som helst är även detta café värt ett besök alla dagar i veckan!

Hästkarusell i gammal stil på tivoli
Att vara på Tivolikiosken är som att befinna sig på ett antikt tivoli och man upptäcker nya, roliga detaljer i varje hörn!

Ingmarsö bageri, Ingmarsö

Efter många i år i restaurangbranschen tröttnade stockholmsborna Lina och Victor på ekorrhjulet i stan. I början av 2020 bestämde de sig för att ta med barnen och flytta ut i skärgården för att förverkliga drömmen om ett bageri – ett beslut som såväl bofasta som sommargäster i Stockholms skärgård är dem evigt tacksamma för.

Med en industriell inredningsstil som utgörs av återvunna prylar från ön har bagarparet definitivt satt sin egna prägel på bageriet. Här möts du av en häftig och avslappnad miljö i kombination med ett varmt mottagande och bakverk som får smaklökarna att dansa. Utöver fantastiska surdegsbröd, smöriga kardemummabullar, mumsiga kremlor och andra kaffebröd serverar bageriet även pizzor, delikatesser och egengjorda marmelader. På somrarna anordnas temakvällar med livemusik och i juletider går det att beställa allt gott som behövs till julbordet. Ett besök hos Ingmarsö bageri är ett måste om du befinner dig i Stockholms skärgård!

Uteserveringen på Ingmarsö bageri i Stockholms skärgård

Bliss Café, Stockholm

För den som är förtjust i rawfood eller skulle vilja testa är Bliss Café, Stockholms första rawfood-café, ett hett tips. Bildligt talat. För här är ingen av rätterna eller bakverken uppvärmda, utan hundra procent färska och obehandlade. Tro det eller ej – men här tillverkas och säljs dessutom ost! Lagrade, raw-veganska, fermenterade och ekologiska ostar går alltså att köpa hem till ostbrickan eller avnjutas i den gemytliga cafélokalen.

Hos Bliss Café kan man dessutom ägna sig åt mer än att fika. Shantimaya, som är grundare och driver cafét, startade verksamheten med ett koncept som värnar om livsstil, hälsa, välmående och personlig utveckling. Yoga- och meditationskurser, matlagningskurser och rawfood retreats har på så sätt blivit en del av caféts signum.

Bruna, ljusa och gröna rawfoodbollar

Java Whiskers, Stockholm

Går du i köpa katt-tankar? Då är en tripp till Java Whiskers, Sveriges första kattcafé, en varm rekommendation! När jag hörde talas om konceptet första gången tyckte jag i ärlighetens namn att det lät helknäppt, men vid närmare eftertanke blev det uppenbart hur mycket gott initiativet faktiskt gör för såväl människa som katt. Inte nog med att personer som gärna skulle vilja ha en katt men inte har möjlighet kan ta sig till cafét för att kela och leka med katterna över en fika – det ger också hemlösa och övergivna katter en trygg plats att bo på och en chans till ett nytt, fint liv genom en potentiell adoption. Du kan alltså besöka cafét oavsett om du bara vill koppla av med en latte och en spinnande katt i knät eller om du funderar på att adoptera en katt.

Kom ihåg att du bär ett stort ansvar genom att skaffa ett husdjur. Du bör vara helt säker på att du har tid och råd med din nya familjemedlem – och att du kan ge din misse så mycket kärlek den behöver. Om du skulle bli intresserad av att adoptera en specifik katt genomförs alltid en utvärdering för om just du är en bra matchning för katten.

Två tjejer som fikar på kattcafé
Kattcaféer är en stor trend i Japan. Det var dessutom, kanske inte helt oväntat, där det första kattcaféet öppnade 1998. 

Världens mest udda caféer 

Om du är på jakt efter caféer som verkligen tar ordet "udda" till en ny nivå är det Japan du ska åka till. Här finns en hel del speciella caféer som man troligtvis inte stöter på i så många andra delar av världen. 

Kanin- och uggle-caféer 

Caféer som fungerar ungefär som kattcaféer, men där man får kela med kaniner eller ugglor istället för katter.

Mumincafé 

Om du är förtjust i Mumintrollen är det Moomin Bakery & Café i Tokyo du ska bege dig till. Där kan du nämligen umgås med karaktärerna från den Finlandssvenska sagan.

Robotcaféer

Robotcaféer är ett annat tema som inte är helt ovanliga i de japanska storstäderna. Här är det robotarna som står för servicen och det mesta är väldigt sci-fi-inspirerat i form av shower med dansande robotar i skenet av laserlampor och neonljus. 

Maid Café

Lockas du mer av att bli serverad av ett franskt hembiträde är det ett så kallat maidcafé du ska vända dig till. Dessa caféer, där servitriserna oftast består av unga kvinnor som är klädda i gulliga hembiträdeskläder med spetsar och volanger, har blivit så populära bland såväl lokalbefolkning som turister att de poppar upp lite här och där. Den manliga motsvarigheten, det vill säga Butler Café med servitörer utklädda till stiliga butlers som behandlar sina gäster som prinsessor, finns naturligtvis också. 

Kelcafé  

För den som känner sig i behov av lite närhet av en främling finns kelcaféer – dit man helt enkelt kan gå för att kela och kramas med en främling. Caféerna har inga sexuella anspelningar, utan riktar sig kort och gott till personer som bara behöver en kram och kanske har svårt att hitta någon att kramas med. Vad man ska tycka om caféer av denna typ är för all del upp till var och en – men om du frågar mig tar nog detta ändå priset av caféer i knas-kategorin. 

Uggla som sitter på persons hand på ugglecafé i Japan

Summa summarum – att Sverige ruvar på en mängd café-guldkorn råder det då inga tvivel om, men Japan kniper definitivt förstaplatsen när det kommer till besynnerliga caféer. Vilket av alla caféer skulle du helst vilja besöka?

Och du, ibland kan det vara okej längta efter annat än fika, och att det är något magiskt med takterrasser är uppenbart. Med detta handplockade urval av storslagna takbarer och spaterrasser från norr till söder kommer du garanterat att hitta det perfekta valet för dig!

 

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv