Supertipsen för ett välstädat hem efter jul & nyår

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2022-01-04

Många städar enligt tradition bort julen på Tjugondag Knut, medan somliga har tröttnat på tomtarna och glittret redan på juldagen. Vissa har knappt pyntat inför julen alls, medan andra hävdar att julen varar till påska och låter adventsljusstaken stå framme ända till dess. Oavsett när du väljer att stuva undan julen kommer du att tacka dig själv om du kombinerar julstädet med ett rejält krafttag där hemma!

För många innebär ett nytt år en nystart. Vi vänder blad, lämnar gammalt groll och siktar mot nya mål. Att städa, rensa och organisera låter eventuellt inte lika lockande – det förstår jag helt och hållet. Men för att börja på en ny kula och ta tag i de där nysatta målen och nyårslöftena krävs rätt förutsättningar. Visst – att städa kanske inte bokstavligen gör dig redo för att springa ett maraton, men jag vågar faktiskt lova att välstädat hem där du har koll på prylarna och kan koppla av kommer att skänka dig massor av energi, vilket i sin tur åtminstone kommer att motivera dig till att ge dig ut på en och annan springtur. I egenskap av att vara tankspridd kan jag dessutom skriva under på att ett välorganiserat hem med mantrat ”var sak på sin plats” kommer att bespara dig många timmar av frustrerat letande. Så – i vilken ände börjar man? Går det att få bort fläckarna från glöggmyset, julbordet och nyårspartajet? Kan man putsa fönster i minusgrader? Och hur i hela friden slänger man ut granen utan att barra ner hela hemmet? Det och mycket mer kommer du att ha svar på om sisådär fyra minuter!  

Så rengör du dina fönster som ett proffs

En ordentlig storstädning innefattar även att göra rent fönstren. Har du dessutom julgardiner som du ska ta ner är det ett gyllene tillfälle att rengöra dina fönster i samma veva!

Är det ens möjligt att putsa sina fönster om det är minusgrader ute?

Svar ja! Blanda bara en skvätt T-Röd med vatten och några droppar fönstersåpa, så är det inga problem. T-Röd förhindrar nämligen vattnet från att frysa. Vad gäller mängd brukar en deciliter T-Röd till en halv hink med vatten vara lagom. Finns ingen fönstersåpa till hands kan du använda lite diskmedel istället.

Vilket verktyg är bäst att putsa med?

Glöm tidningspapper, hushållspapper och trasor – mitt tips är att investera i en hygglig fönsterskrapa. Snåla inte med vattnet och torka av skrapan med en torr handduk efter varje drag, så att det inte bildas smutsränder. Tänk även på att byta ut gummit på fönsterskrapan emellanåt, då detta torkar ut och blir nött efter en tid.  

Putsning av fönster i solsken

Förhindra rökmoln och brandfara med en ren köksfläkt

Efter allt knäckputtrande och köttbullestekande kan filtret till köksfläkten definitivt behöva ett ansiktslyft. Dels för att fläkten ska behålla sin fulla funktionalitet, dels för att undvika den brandrisk som för mycket samlat fett och matos kan leda till.

Hur ofta ska man rengöra sitt fläktfilter?

Rekommendationen är 3 till 4 gånger per år. I anslutning till högtider så som påsk, midsommar och jul är därför bra tillfällen, då det vanligtvis är då spisen går extra varm!

Hur går man till väga för att rengöra fläktfiltret?

Det beror lite på hur nedsmutsat filtret är. Det kan räcka med att diska det i diskmaskinen alternativt låta det ligga i en balja med vatten och diskmedel över natten, så att fettet löses upp. Om filtret är ordentligt nedsmutsat kan det vara fördelaktigt att göra båda delarna.

Man monterar fast fläktfilter i köksfläkt

Undvik ett hav av granbarr

Hur vackra och väldoftande äkta granar än må vara så blir det alltid ett gissel när de väl ska väck. Det slutar oftast med att halva hemmet är täckt av granbarr och inte helt sällan kan åtminstone jag hitta ett och annat barr flera månader senare. Lösningen? En granpåse!

Hur fungerar en granpåse?

Det finns påsar som är anpassade till just julgranar, men så länge inte granen är allt för stor går det lika bra med en extra stor sopsäck. Efter att du plockat bort allt julgranspynt trär du helt enkelt påsen över granen så att hela täcks. Sedan är det bara att transportera ut den från hemmet – lätt som en plätt! Bor du i lägenhet slipper du på detta sätt dessutom att sopa upp granbarr i hela trapphuset.

Parkettgolv med en hög av granbarr

Så rengör du din plastgran

Att en plastgran är en riktig dammsamlare är kanske inte något du har tänkt på, men så är fallet och det är därför klokt att damma av den innan den åker ner i källaren igen. Om möjligheten finns är det bästa du kan göra att ta ut din plastgran i friska luften och blåsa av den med en hårfön. Du kan även avlägsna dammet med hjälp av en handdammsugare.

Rengör och organisera dina julsaker

När man väl har bestämt sig för att julen är över så vill man bara få undan allt krimskrams på två röda – jag vet. Men hur sugen du än är på att pressa ner ljusslingor, julgranspynt, änglar och julstrumpor i en enda stor kartong som du sedan trycker in längst in i förrådet kommer du troligtvis att ångra dig om elva månader, när det är dags att plocka fram alltsammans igen.   

Ihoptrasslade ljusslingor

Ta farväl av damm, fläckar och stearinrester

Även julpyntet ingår i kategori dammsamlare – se därför till att ha rengjort det innan du packar ned det. Har det droppat stearin på julduken? Ingen fara! Lägg duken i frysen i cirka en halvtimme eller tills stearinet har stelnat och skrapa sedan försiktigt bort det med en matkniv. Resterna som uppstår får du bort med hjälp av ett kaffefilter och ett strykjärn. Lägg kaffefiltret på fläcken och stryk med låg värme tills stearinet har smält och sugits upp av kaffefiltret. Om det bildats en fettfläck från stearinet kan du gnida på lite galltvål eller diskmedel, vänta i cirka femton minuter och skölj slutligen med vatten.

Rinnande stearinljus

Har det skvimpats glögg på jultröjan? Inte heller det är något att jaga upp sig för, då problemet enkelt går att ta hand om med lite fet, varm mjölk. Värm upp mjölken i en kastrull tills den har börjat sjuda och låt sedan det glöggbesudlade tyget täckas av mjölken i några minuter. Tvätta sedan tyget som vanligt och det kommer att vara som nytt igen!

Så organiserar du julpyntet

Se till att ha lådor och kartonger redo när du ska plocka undan pyntet. Märk lådan eller kartongen med innehållet, så att du nästa gång vet vad som finns inuti. Detta skyddar dessutom ömtåliga saker från att skadas, då inget olämpligt kommer att råka hamna ovanpå vid senare tillfällen. Samla även ihop ljusslingor, sladdar och kablar med hjälp av buntband eller gummiband. Jag tror knappast att det finns någon som gillar tanken på sladdtrassel, så att lägga lite extra tid på att förhindra just detta är en stark rekommendation.  

Bonustips: Använd äggkartonger till förvaring av julkulor! På detta sätt behöver du inte riskera att dessa sköra små konstverk går förlorade.

Äggkartong med röda julkulor

Vill du ha ytterligare 7 supertips på hur du får ditt hem att bli skinande rent? Då vill jag varmt rekommendera BingoJohannas blogginlägg om hur du får ett rent och prydligt hem utan att lägga överdrivet mycket tid på städning!

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv