Tips till dig som vill tågluffa i Europa i sommar

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-04-24

Är du nyfiken på att tågluffa i Europa i sommar? I BingoLottos stora tågluff-special berättar vi hur det fungerar att tågluffa i Europa, och tipsar om olika tågrutter och stopp du kan göra längs vägen på din tågresa!

Att resa med tåg i Europa har blivit alltmer populärt de senaste åren, och det är inte svårt att förstå varför. Genom att resa med tåg har du stor frihet att planera din rutt och kan vara flexibel om nya planer dyker upp, du kan ta dig i stort sett överallt i Europa och får uppleva landskapet på ett helt annat sätt än om du reser med flyg. Tänk dig att sitta och titta ut genom fönstret på ett somrigt alplandskap eller att susa fram längs Rivieran. När du reser med tåg blir resan också en del av målet, och det är kanske det som är halva grejen. Dessutom är det mycket mer miljövänligt att resa med tåg, så du kan upptäcka Europa med gott samvete. Toppen, eller hur? Läs vidare för att få tips på hur du tågluffar så smidigt som möjligt och tågrutter genom Europa!

Res smidigt med Interrail-pass

Vi börjar med det grundläggande – biljetten! Om du vill kunna resa fritt med tåg i hela Europa är ett Interrail-pass ett väldigt bra alternativ. Interrail är en samlingsbiljett där du får resa fritt inom 33 länder i Europa vilket ger dig en enorm flexibilitet att åka precis som du vill och planera din rutt efterhand om du önskar. På en del tåg behöver du boka plats i förväg, medan du bara kan kliva ombord på andra.

Det finns flera olika varianter av Interrail-passet. En del låter dig resa obegränsat varje dag under ett visst antal dagar eller månader, medan du med andra kan välja ett visst antal resdagar under en period på till exempel en månad. Smidigt för dig som vill stanna ett tag på varje destination och därför inte behöver resa med tåg varje dag. Du behöver inte bestämma på förhand vilka dagar du ska resa, utan kan välja dina resdagar efter hand under perioden ditt Interrail-pass är giltigt.

En kvinna vinkar glatt ut genom dörren på ett tåg som står vid perrongen

Upplev Skottland med tåg

Det finns nog få länder som är lika tågkompatibla som Skottland. Tänk dig hur du susar fram på rälsen genom det karaktäristiska landskapet likt Hogwartsexpressen i Harry Potter, vem vill inte uppleva det? I Skottland finns några av världens mest spektakulära järnvägsviadukter, bara de värda ett besök! Men Skottland har så mycket mer att erbjuda – storslagna naturupplevelser med berg, fjordar och sjöar och huvudstaden Edinburgh med alla dess sevärdheter.

Tågvägen till England går via Tyskland, Belgien och Frankrike. Starta i Köpenhamn och ta tåget mot Hamburg och sedan vidare mot Köln. Därifrån tar du dig smidigt vidare till Bryssel med Intercity-Express där du sedan byter till snabbtåget Eurostar som på endast ett par timmar tar dig raka vägen till London. Väl i London finns flera alternativ till Skottland, där ett av de lyxigare är det legendariska Caledonian Sleeper, ett nattåg som bekvämt tar dig till Glasgow.

Ett gammaldags tåg kör över en järnvägsviadukt i ett storslaget landskap

På plats i Glasgow finns flera alternativ på rutter, men ett hett tips är att åka längs West Highland Lane som flera gånger har utsetts till världens vackraste tåglinje, kantad av storslagna vyer över berget Ben Nevis och fjorden Gare Loch. Turen går också genom Rannoch Moor som är Skottlands största vildmarksområde. Knappt fyra timmars tågfärd senare kommer du fram till staden Fort William där du kan ta tåget tillbaka till London om så önskas. Men om du åker vidare 1,5 timme till fiskebyn Mallaig får du också åka över den drygt hundra år gamla och världsberömda viadukten Glenfinnan Viaduct. Väl framme i Mallaig kan du också ta färjan över till Isle of Skye, känd för sin storslagna natur.

Den skotska ön Isle of Skye med branta stup ner i havet

Avstickare på vägen

Det är såklart att rekommendera att du inte åker hela den här sträckan i ett svep, utan att du tar dig tid att stanna upp på vägen och kanske gör några avstickare här och där.

Gör ett stopp i Paris
Eurostartågen går även mellan Paris och London, så om du väljer att istället för Bryssel åka till Paris kan du få in ett par dagar i den franska huvudstaden innan du rullar under Engelska kanalen mot London.

Avstickare i England
När du ändå är i London, varför inte stanna ett par dagar och upptäcka denna underbara stad? Eller så gör du en avstickare ner till Brighton vid Englands sydkust. Tåg till Brighton från centrala London avgår från Victoria Station hela dagen och på en dryg timme kommer du till vad som känns som evigheter från London. Stanna någon dag i Brighton och ta in lugnet, havsluften och småstadskänslan som Brighton har trots stadens drygt 200 000 invånare.

Brightons strand och pir fotograferad från luften

Ta en tur till Edinburgh
När du ändå är i Skottland får du inte missa huvudstaden Edinburgh! Från Glasgow tar det cirka en timme med tåg och vill du åka hit direkt från London är det heller inga problem. Edinburgh är en supercharmig stad med massor av sevärdheter, inte minst för dig som är ett fan av Harry Potter då de första böckerna är skrivna just här och har en hel den influenser från staden.

Ta tåget till Rivieran

Det kanske inte är något man tänker på i första hand, men att ta tåget ner till Rivieran och Medelhavet är faktiskt ganska smidigt! Även denna rutt börjar i Köpenhamn med tåget mot Hamburg, varifrån det tar runt åtta timmar till Paris med ett byte som kan göras i en rad olika städer. Från Paris kan du ta snabbtåget TGV till Nice på sex timmar, och på vägen passerar du bland annat Marseille, Toulon, Cannes och Antibes om du hellre vill hoppa av där. Är det Spanien du siktar på går det snabbtåg till Barcelona från Paris som endast tar 6–7 timmar, och det går även tåg till Barcelona från Nice.

Från Nice går det även tåg till den italienska Rivieran. På 1,5 timmar tar du dig till San Remo, och på tre timmar kommer du till Genua och vidare in i Italien om du så vill.

Vill du istället för att åka via Paris till Rivieran krydda din resa med korsvirkeshus, vinstugor och floden Rhen ska du åka via Strasbourg och Alsace från Hamburg. Från Strasbourg tar du sedan snabbtåget mot Rivieran och passerar klassiska matstäder som Dijon, Macon, Lyon och Avignon innan du nio timmar senare kliver av i Nice.

Strandpromenaden i Nice fotograferad i solnedgång

Stickspår på vägen

Stanna ett par dagar i Paris
Även på den här rutten får du ett ypperligt tillfälle att ta ett par dagar i Paris för att äta frukostcroissanter, strosa runt på alla vackra gator och se sevärdheter.

En gata i Paris med Eiffeltornet i bakgrunden

Besök Monaco över dagen
Om du är i Nice eller någonstans i närheten har du Monaco bara en kort tågresa bort. En alldeles lagom dagsutflykt då du utan problem hinner se mycket av Monaco på en dag, och dessutom slipper boka dyrt hotell.

Strandhugg längs Rivieran
Även om tåget från Paris snabbt tar dig till Nice finns det ingen anledning att inte göra ett par stopp längs vägen. Hoppa av och stanna någon natt i Marseille och upptäck staden med omnejd, och ta dig tid att besöka Cannes, Antibes och alla små mysiga byar däremellan.

Tågluffa till Grekland

Om du väljer att ta tåget till Grekland får du några av Europas mest spektakulära berg på köpet, och du får se stora delar av Europa. Det finns ett par olika rutter att välja mellan, men den snabbaste är den som går över Alperna och Italien där du sedan tar färja över Adriatiska havet från Italien.

Ett rött tåg kör genom ett somrigt alplandskap med en by i bakgrunden

Rutten via Alperna och Italien startar, likt många andra tågrutter till Europa, via Köpenhamn och Hamburg. Från Hamburg tar du dig vidare till München med Intercity-Express som tar runt sex timmar. Därifrån tar du Eurocity-tåget till Bologna, och ett hett tips är att planera in så att du åker detta tåg i dagsljus och kan se utsikten över Alperna ordentligt. Väl framme i Bologna kan det vara idé att stanna en eller ett par dagar för att upptäcka den anrika staden, innan du tar ett nytt Intercity-tåg på drygt åtta timmar ända ner till Italiens klack och Brindisi. Härifrån tar du nattfärjan över till Korfu eller Patras och kan kliva i land på grekisk mark nästa morgon.

Från Patras tar du tåg och buss till Aten på tre timmar och är du sugen på att byta tågluffen mot öluff är det Pireus du ska styra kosan mot, för här hittar du nämligen navet för färjetrafiken mot den grekiska övärlden.

Grekisk paradisö med kristallklart blått vatten runtom fotograferad från luften

Avstickare på vägen

Detta är en väldigt lång rutt där du passerar genom många länder, vilket ger massor av chanser till olika avstickare. Det kan också vara skönt att stanna en eller ett par dagar ibland för att undvika att det blir alltför många tågdagar i sträck.

Vandra i Alperna
Hoppa av tåget i Innsbruck och ta Nordkettenbahn till Hafelekar där du kan vandra i Alperna och njuta av storslagna vyer i Karwendels naturreservat.

Besök Neuschwanstein
Slottet Neuschwanstein är verkligen definitionen av ett sagoslott och ett roligt utflyktsmål om man råkar vara i krokarna. Hit tar du dig med tåg från München mot Füssen som tar runt 2,5 timme.

Sagoslottet Neuschwanstein fotograferat på avstånd

Gör en dagsutflykt till Venedig
Från Bologna kan du snabbt och enkelt ta dig med tåg till Venedig och uppleva de ikoniska kanalerna, Markusplatsen och allt annat som är typiskt för staden. Tåget till Venedig från Bologna tar bara 1,5 timme, perfekt för en dagsutflykt!

Från Bologna kan du också enkelt ta dig till andra städer runtom i norra Italien, som Florens och San Marino, och vill du till Toscana är det också en ypperlig avstickare.

En kanal i Venedig kantad av förtöjda båtar och färgglada stenhus

Det var alla tågtipsen BingoBloggen hade att bjuda på idag! Att tågluffa är ett nytt och lite annorlunda, men också spännande sätt att resa och jag hoppas att du känner dig inspirerad att prova på det någon gång!

Vill du ha fler resetips på platser dit det också går utmärkt att ta tåget? Då ska du spana in inlägget om svenska pärlor du måste besöka i sommar!

Bild och namnteckning på Malin

Tillbaka till bloggen


Arkiv