Pärlor i Sverige du måste besöka i sommar

BingoBloggens Malin! BingoMalin 2023-03-13

Är du i full färd med att planera sommarens semester och behöver lite inspiration? Då har du kommit rätt! I det här inlägget listar vi några av Sveriges bästa resmål som du inte får missa, vare sig du är ute efter strandhäng eller vandring och äventyr. Läs vidare för de bästa platserna i Sverige att besöka i sommar!

Medelhavet i all ära, men som de flesta av oss nog vet vid det här laget erbjuder Sverige också riktiga pärlor till resmål som är väl värda ett besök! Från Abisko i norr till Sandhammaren i söder, Sverige är fullt av unika platser som du nästan måste se någon gång i livet.

Österlen

Vi börjar i söder med ett av Sveriges populäraste resmål som knappast behöver någon närmare presentation – Österlen. Den sydöstra delen av Skåne kallas ibland för Sveriges Toscana och det är inte svårt att första varför. De mjuka och böljande gröna kullarna och de pittoreska skånelängorna skapar ett landskap som du inte hittar någon annanstans i Sverige. Här finns till och med vingårdar här och där, så jämförelsen med Toscana är kanske inte helt tokig.

Simrishamn och Ystad bjuder på sällan skådad småstadscharm med sina pittoreska stadskärnor och gamla hus där vissa har stått där så länge som sedan 1200-talet.

Är du på jakt efter bad har du kommit rätt. En av de mest populära stränderna är Knäbäckshusen norr om Simrishamn som med sin kritvita sand, klara vatten och grönskande växtlighet för tankarna till Thailand snarare än Sverige. Beger du dig istället en bit söderut, till Sandhammaren, hittar du Sveriges kanske vitaste sandstrand.

I Kivik kan du besöka Kiviks musteri och äppelodlingarna, och kommer du i mitten av juli kan du besöka Kiviks marknad, Sveriges största marknad som har anordnats i över hundra år. Andra utflyktsmål värda ett besök är Stenshuvud, Ales Stenar och Smygehuk, som är Sveriges sydligaste punkt. Men det finns så mycket mer än så, så packa bilen och kör runt och upptäck dina egna smultronställen!

En kullerstensgata med korsvirkeshus i Simrishamn

Bjärehalvön och Kullahalvön

Skåne har så mycket mer att erbjuda än Österlen! Uppe i nordvästra Skåne ligger Bjärehalvön och Kullahalvön på varsin sida av Skälderviken. Dessa två halvöar har massor att erbjuda i form av upplevelser, mat och vackra vyer.

Bjärehalvön

Bjäre är bland annat känt för sina vackra vandringsleder. Ett av de mest populära områdena att vandra i är Hovs Hallar med sina höga, karga klippor på ena sidan och havet på den andra. Det finns vandringsleder längs i stort sett hela kusten, så det är bara att packa ryggsäcken och snöra på sig skorna!

Huvudort på Bjärehalvön är Båstad som kanske är mest känt för sin tennisvecka. Här bor du bekvämt på Hotell Skansen som ligger bara meter från den vita sandstranden nedanför och tar dig enkelt runt till fots i den lilla staden.

Längst ute på halvön ligger Torekov, en gammal fiskeby som idag är ett populärt besöksmål. Ta en promenad bland de gamla husen och gå sedan ner till den lilla hamnen för en glass eller en bit mat. Bada kan du göra från sandstranden, men ska man bada i Torekov måste man nästan göra det från den klassiska Morgonbryggan som ligger ett stenkast från hamnen.

Från Torekov kan du också ta turbåten över till Hallands Väderö, en liten ö och naturreservat 20 minuters båtfärd från fastlandet. Här hittar du vita, långgrunda sandstränder, saltstänkta klippor och orörd natur. En riktig pärla som du inte får missa om du är i krokarna!

Vy över Hallands Väderö och Kullaberg i horisonten

Kullahalvön

På andra sidan Skäldervikens vatten ligger Kullahalvön som är känt för sin storslagna natur med branta klippor och natursköna skogar. Ett av de mest kända besöksmålen här är Mölle, den klassiska badorten som fortfarande lockar massor av turister varje sommar. Den lilla hamnen, som är hjärtat i byn, ligger vackert vid foten av Kullaberg och husen klättrar upp på bergets sida. När du är här, passa också på att åka upp till Kullens Fyr och njut av utsikten.

Vy över Mölle, hus som ligger på Kullaberg sluttning

Arild, en liten fiskeby på Kullahalvöns norra sida, är ett måste att besöka om du är i trakterna. Ta en glass nere i hamnen, promenera längs gatorna kantade av gamla korsvirkeshus eller ta ett dopp från klipporna.

De här trakterna har gott om caféer längs vägarna och ett av de mer kända är Flickorna Lundgren på Skäret, ett av Sveriges äldsta trädgårdscaféer, där du kan avnjuta en fikastund i den lummiga trädgården med utsikt över havet.

Gotland och Fårö

Gotland är ett av svenskarnas absoluta favoritresmål och kräver nog heller ingen närmare presentation. På denna ö av kalksten kryllar det av fina badstränder, gårdscaféer och vackra vyer.

De flesta som besöker ön besöker nog också huvudorten Visby som med sin gamla stadskärna från medeltiden är en upplevelse man inte får missa. Vill du vandra finns det massor av alternativ. En tur för dig som vill vandra lite lagom mycket är att vandra från Visby till Högklint som ligger ungefär sju kilometer söder om stadskärnan. Här får du uppleva många sidor av Gotlands säregna natur utan att behöva vandra alltför långt.

Ett hett tips till dig som besöker Gotland är att åka till Fårö som ligger norr om Gotland. Det är drygt en timme att köra från Visby och sedan en kort färjetur över till Fårö, som faktiskt är Sveriges åttonde största ö men bara har runt 500 fastboende. Väl framme på ön bör du göra ett besök i Langhammars naturreservat som är känt för sina raukar, vissa så höga som tio meter. På Fårö ligger också Sudersand som är en av Gotlands längsta och finaste sandstränder. Här finns även kiosk och strandbar om glassuget faller på.

Raukar på Fårö i solnedgång

Bohusläns skärgård

Skärgården på västkusten sträcker sig ända från Norge och nästan hela vägen ner till Göteborg och erbjuder massor av små öar, hamnar, badklippor och allt det där som man tänker på när man hör ”Västkusten”. Mest känt är kanske ställen som Smögen, Marstrand och Fjällbacka, men det finns så många vackra ställen att upptäcka, så var inte rädd för att kliva utanför de mest upptrampade stigarna. 

Ett hett tips är Skaftö och Grundsund, en gemytlig liten fiskeby med en hamnkanalen i hjärtat av byn och full av karaktäristiska vita trähus. Här kan du köpa fisk, räkor och krabbor direkt från fiskebåtarna som lägger till längs kanalen och promenera längs den långa bryggan som utgör en del av strandpromenaden.

Vy över hamnkanalen i Grundsund

Om du besöker Smögen är det nästan ett måste att göra en utflykt till Hållö som du enkelt tar dig till med turbåt från Smögenbryggan. Efter tio minuters båttur kan du kliva i land på naturreservatet och dess släta klipphällar och klara, turkosa, vatten. Ta ett dopp i Marmorbassängen eller gå en guidad tur i Bohusläns äldsta fyr som finns på ön.

Höga kusten

Höga Kusten stäcker sig 130 kilometer längs Ångermanlands kust en bit norr om Sundsvall och har på senare år blivit ett av Sveriges populäraste turistmål. Sedan år 2000 är Höga Kusten ett världsnaturarv. Områdets säregna natur har gjort det ett populärt besöksmål för vandring, klättring och friluftsliv, men här finns betydligt mer än så att uppleva.

Längs kusten finns flera museer och konstutställningar väl värda ett besök. High Coast Art Valley erbjuder en kulturell upplevelse som förstärker världsarvets storslagenhet och genuina känsla. Konsten finns utplacerad längs ett vandringsstråk i en dal och förutom konst får besökarna också uppleva magnifika naturupplevelser.

Är du i trakterna är såklart också Högakustenbron ett måste att se. På Hornöberget bjuds det på en fantastisk utsikt över bron och Ångermanälven. Här kan du vandra Lilla Högakustenleden, en sträcka på antingen tre eller sju kilometer med fantastiska utkikspunkter och mysiga rastplatser.

Utsikt över höga kusten

Åre och Tännforsen

Även om de flesta av oss nog tänker på Åre som främst en vinterdestination betyder inte det att man inte kan åka dit på sommarhalvåret. Gillar du friluftsliv, natur och vandring är Åre ett utmärkt resmål även på sommaren. Du kan cykla mountainbike, paddla kajak och testa forsränning eller vandra på fjället.

Är du i trakterna kring Åre får du inte missa att besöka Tännforsen, ett av Sveriges största vattenfall. Tännforsen är en del av Indalsälven och två mil väster om Åre faller vattnet nästan 40 meter ner i sjön Noren. Från Tännforsens turiststation kan du vandra till fallet och förundras över de enorma mängderna vatten som varje sekund dundrar ner för fallet. Skogen och naturen runt fallet är också den unik och innehåller flera ovanliga arter av lavar, mossor och skalbaggar för att nämna ett par.

Ett stort brusande vattenfall

Abisko

Abisko nationalpark i hjärtat av Lappland är kanske det perfekt resmålet för dig som verkligen vill uppleva fjällen och deras storslagna natur. Hit kan du bekvämt resa med nattåg söderifrån och kliva ut i ett storslaget fjällandskap med Lapporten i fjärran. Nationalparken har en av de artrikaste flororna i fjällvärlden, och kommer du hit vintertid är chanserna att få se norrsken goda då Abisko anses vara en av de bästa platserna i världen att se norrsken från. Men nu är det ju sommar vi pratar om, och besöker du Abisko sommartid kan du istället få uppleva midnattssolen.

Är du sugen på att vandra går bland annat Kungsleden genom parken och erbjuder oförglömliga naturupplevelser, så snöra på dig vandringskängorna och packa ryggsäcken!

Vy över Abisko nationalpark och Lapporten

Det var alla restips BingoBloggen hade att bjuda på idag! Hoppas du har fått några idéer till din semester och att du känner dig inspirerad att upptäcka alla otroliga platser Sverige har att erbjuda.

Vill du ha fler semestertips? Då ska du spana in BingoAnnes hemestertips, de bästa båtpärlorna i den svenska skärgården och de bästa badplatserna i Sverige.

malin-signatur-bingobloggen-412x195.jpg

Tillbaka till bloggen


Arkiv