Konsten att välja rätt robotdammsugare

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2022-05-16

Att veta vilken typ av robotdammsugare man ska välja är ingen självklarhet. Med flertalet olika finesser och tekniska detaljer som marknadens stora utbud erbjuder är det onekligen lätt att känna sig vilsen – men misströsta icke! Med min kompletta dammsugarguide får du hjälp att välja rätt robotdammsugare.

Med en robotdammsugare kommer många fördelar. Du sparar både tid och undviker ryggvärk efter att ha flyttat på tunga möbler. En del modeller har till och med moppningsfunktioner, medan andra är utrustade med kameror för att undvika hundmatsskålar, tofflor och leksaker. I den här artikeln har jag samlat 6 tips på vad som kan vara värt att tänka på när det är dags att investera i en robotdammsugare!

1. Välj en robotdammsugare som inte backar för hinder

En viktig aspekt som du bör ha i åtanke när du ska välja robotdammsugare är vilka eventuella hinder som finns i ditt hem. Mät trösklar, kanter och avstånd mellan golv och möbler där dammsugaren kan tänkas ha svårt att ta sig fram. Hur höga höjder robotdammsugarna kan ta sig över varierar från modell till modell, men det finns modeller som klarar höjder på 1,5 till 2 centimeter. Om du har en del luriga vinklar och vrår i ditt hem bör du kika på en robotdammsugare med hörnborstar eller precisionssidoborstar, då dessa fångar upp damm och smuts på de mest svåråtkomliga ställen.

Robotdammsugare dammsuger under soffa

2. Vilken kapacitet är nödvändig för din robotdammsugare?

Hur många kvadratmeter är det som ska dammsugas? Tänk på att det kan vara stor skillnad på de olika dammsugarmodellernas kapacitet – så välj en som utan problem kan rengöra hela ditt hem utan att batteriet hinner ta slut!

Hur lång tid tar det att ladda batteriet på en robotdammsugare?

Det tar ofta runt 2 till 5 timmar att ladda batteriet till fullo – oavsett om robotdammsugaren är utrustad med automatisk laddning eller inte. Vissa modeller stannar på platsen de befinner sig på när batteritiden tar slut, medan andra återvänder till sin laddningsbas automatiskt.

Robotdammsugare på laddning i kontaktuttag

3. Välj en robotdammsugare som kan hantera dina mattor

Är du ett fan av fluffiga mattor? Då bör du vara extra noggrann med att din nya hjälpreda har en bra uppsugningsförmåga. Uppsugningsförmågan anges i watt (W) alternativt pascal (Pa), beroende på leverantör. Om dammsugarens uppsugningsförmåga ligger mellan 1000 och 2000 Pa så ska den klara av att rengöra de flesta mattor – oavsett fluffmängd.

4. Hur viktig är robotdammsugarens ljudnivå för dig?

En nackdel med en robotdammsugare som har bra sugeffekt kan vara ljudnivån – som ofta är högre än modeller vars sugeffekt inte är lika kraftfull. Fundera över vad du har störst behov av och kom ihåg att de allra flesta robotdammsugare fungerar utmärkt på vanliga golv och mattor. Om du är i behov av en dammsugare med extra bra uppsugningsförmåga men samtidigt oroar dig för att du kommer att störas av ljudnivån kan du alltid låta din städande vän göra jobbet när du inte är hemma.

5. Undvik djurhår med en specialmodell

Vissa robotdammsugare är utrustade med ett avancerat rengöringssystem och ett högeffektivt filter som gör dem till specialister på att få bort djurhår – smart, va? Om du är allergisk eller har ett husdjur som fäller mycket är en sådan modell optimal för dig.

Vit robotdammsugare och två vita kattungar på vardagsrumsgolv

6. Har du några övriga preferenser gällande dammsugningen?

Tekniken utvecklas oavbrutet och robotdammsugarnas funktioner är inget undantag. Idag är flera av modellerna utformade med finurliga finesser, så fundera över om det är något utöver basfunktionerna som du skulle behöva från din robotdammsugare.

Nedan följer några exempel på vilka specialfunktioner du kan hitta bland de olika modellerna:

• Dubbla kameror som gör att robotdammsugaren undviker tofflor, leksaker och dina husdjurs matskålar

• Moppningsfunktion med manuell inställning som gör att den undviker förbjudna zooner som exempelvis mattor

• Möjlighet att ställa in navigering om du vill planera rengöringsmönstret eller endast rengöra en specifik yta

• Gummiborstar som suger upp ingrodd smuts

• Automatisk tömning

• Adaptiv planering som gör att robotdammsugaren beräknar den snabbaste rutten genom hemmet

• Fallsensor som känner av nivåskillnader

Robotdammsugare som styrs av app på smartphone

Jag hoppas att du med hjälp av detta inlägg fått några nya insikter kring vilken typ av robotdammsugare som passar just dig och ditt hem! Vad vill du spendera mer tid på istället för att dammsuga? En ny hobby, kanske? Upptäck din nya favorithobby bland mina tips på spännande hobbyutbildningar!

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv