Tomas von Brömssen

Han är en av våra mest folkkära skådespelare som gjort en av huvudrollerna i ”Albert & Herbert”, medverkat i och satt upp flera prisade revyer och fått utmärkelsen som Årets göteborgare. Den 24 september, klockan 18:30 i Sjuan och TV4 Play, välkomnar vi Tomas von Brömssen till BingoLotto!

Tomas von Brömssen växte upp i Göteborg och 1966, när han var 22 år gammal, blev han antagen till Statens scenskola i Malmö som han tog examen från tre år senare. I början av sin karriär som skådespelare spelade han med Unga Teatern i Malmö, men återvände hem till Göteborg ett par år senare och var engagerad vid Göteborgs Stadsteater mellan 1974 och 1978 och Folkteatern från 1978.

Von Brömssen blev känd för hela svenska folket år 1976 som skrothandlarsonen Herbert i TV-serien Albert & Herbert där han spelade mot Sten-Åke Cederhök. 1982 blev Albert och Herbert julkalender i SVT med Albert & Herberts Julkalender.

1986 medverkade von Brömssen i revyn Jubel i busken på Lisebergsteatern tillsammans med Sten-Åke Cederhök och Sonya Hedenbratt. Revyn blev en succé som åkte ut på turné i landets folkparker och avslutades på Berns i Stockholm 1989. Tomas har även medverkat i Povel Ramels revy Kolla Klotet på Lorensbergsteatern i Göteborg och Cirkus i Stockholm, och tillsammans med Ulla Skoog gjorde han succé med showerna Rent Under år 2000 och Fritt Fall 2004.

Tomas satte upp sin första egna revy, Tomas revy, på Lisebergsteatern 1990. Föreställningen gjorde succé och spelades för utsålda hus i två år och sattes därefter upp på Folkan i Stockholm och Chat Noir i Olso. Tomas revy fick två uppföljare som även de rönte stora framgångar både i Sverige och Norge. 2007 gjorde Tomas comeback på Lisebergsteatern med Återkomsten och 2015 satte han upp Tomas sista revy.

Utmärkelser

1995 tilldelades Tomas den prestigefyllda utmärkelsen Årets göteborgare. Han har bland annat även tilldelats Povel Ramels Karamelodiktstipendium, Guldmasken för bästa manliga skådespelare, Guldbaggen för bästa manliga huvudroll och den kungliga medaljen Litteris et Artibus.

Tomas von Brömssen 80 år

2023 fyller Tomas 80 år, vilket han firar med att sätta upp en föreställning, Kontrabasen, på Lisebergsteatern, samma ställe där han gjorde sin första egna revy för över 30 år sedan. Samma föreställning sattes upp i fjol på Göteborgs stadsteater, men efter 20 förställningar kände inte Tomas sig klar med den, och nu gör Kontrabasen comeback i samband med Tomas 80-årsdag. Kontrabasen har premiär på Lisebergsteatern den 5 oktober.

Men först väntar ett besök i BingoLotto! Den 24 september 2023, klockan 18:30 i Sjuan och på TV4 Play, välkomnar vi Tomas von Brömssen till BingoLotto. Missa inte det!

Och du, du vet väl om att du kan lyssna på alla artister som gästar programmet, när du vill och hur ofta du vill, på BingoLottos Spotifykanal? Här samlar vi BingoLottos stora låtskatt. Lyssna nu!

Relaterade artister i BingoLotto

Eva Rydberg & Ewa Roos | Loa Falkman | Arja Saijonmaa | Hasse Andersson | Lasse Berghagen | Tommy Körberg | Adolphson & Falk | Sven-Bertil Taube | Triple & Touch | Carl-Einar Häckner 

Tillbaka till artistsidan

KÖP BINGOLOTT!

Nu laddar vi upp för hela Sveriges Midsommarfest - BingoLottos MidsommarBingo! Kvällen kryddas med fyra bingospel och vinster för 13 somriga miljoner! Vi ses den 21 juni, klockan 20.00 i TV4!

Tomas von Brömssen

Herr Ober, Zwei Mocca!