10 korta utbildningar som ger dig drömjobbet

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2023-10-02

Drömmer du om att byta karriär? Känns det som en lång och tragglig uppförsbacke? Lugn! Vägen till drömjobbet behöver inte alls vara så snårig som du kanske tror. Det finns de facto massor av utbildningar av det kortare slaget som kan leda till ett nytt, spännande och glädjefyllt yrkesliv. Läs vidare och inspireras av 10 effektiva utbildningar som kan leda dig till ditt drömjobb!

Dags att sadla om!

Får tanken av att slå sig ner i skolbänken igen dig att grimasera? Tänker du att livspusslet aldrig kommer att göra plats för en pusselbit som innefattar studier? Kanske känns det rent av skrämmande att lämna den trygga vardagen där arbetsuppgifterna sitter inpräntade i ryggmärgen för att kasta sig ut i det okända? Fullt förståeligt. Att svida om till student kan för all del kännas såväl läskigt som svårt och tidskrävande, men en utbildning behöver nödvändigtvis inte vara så omständlig som man lätt föreställer sig. Dessutom tillbringar en heltidsarbetande person en tredjedel av sin vakna tid på jobbet, så att trivas på och med sitt arbete är faktiskt A och O för välbefinnandet.

Glada kollegor gör high five på kontor

Vad låter som ett drömjobb för dig?

Är du en skönhetsjunkie med ett öga för detaljer? Då kanske en utbildning inom skönhet är något för dig. Klappar ditt hjärta för kakelugnar, smarta planlösningar och takstuckaturer? Då kan mäklaryrket vara din grej! Kanske tänds en liten låga av tanken på att arbeta som florist, programmerare eller kock? Hör och häpna – dessa är några i raden av yrken som inte kräver någon saftig högskoleutbildning på flera år, utan går utmärkt att jobba med efter upp till två års utbildning. Hur bra?

Låt drömmen ta vid med en ansökan

För dig som är sugen på att påbörja en utbildning av det kortare slaget finns flera alternativ att välja mellan.

Yrkeshögskola

En vanlig utbildningsform är att läsa en YH-utbildning på yrkeshögskola. Här är praktik, även kallat LIA, vanligtvis en stor del av utbildningen, vilket ger dig en tydlig inblick av hur det är att arbeta med det du läser till i verkligheten. YH-utbildningar är oftast tvååriga och då syftet med dessa är att de ska leda direkt till arbete är det en utbildningsform som många är nöjda med, inklusive undertecknad!

Komvux

Du kan också välja att läsa på Komvux, som är en förkortning av ”Kommunal vuxenutbildning”. En utbildning på Komvux motsvarar det man läser på gymnasiet med ett upplägg och innehåll som är anpassade för vuxna och du kan välja mellan att studera på dagtid, kvällstid, heltid eller deltid i form av fristående kurser eller hela utbildningar.

Kvinna med glasögon tittar på föreläsning via dator

Arbetsmarknadsutbildning

Ett annat alternativ är att läsa en arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen. Dessa utbildningar varierar utefter behov av utbildad personal och pågår oftast mellan några veckor och ett halvår.

Folkhögskola

Att studera på Folkhögskola är ytterligare ett alternativ för dig som vill ömsa skinn i karriären. Om du behöver läsa in några ämnen för att få en fullständig gymnasieexamen eller vill spicea upp ditt CV med en särskild kurs kan Folkhögskola vara en ypperlig utbildningsform för dig.

Nedan listar jag 10 drömjobb med kortare utbildningar!

1. Brinner du för skönhet? Gå en skönhetsutbildning 

Nagelterapeut, barberare, fransstylist eller make up artist – listan kan göras lång vad gäller inriktningar inom skönhetsbranschen. Om du är en social person som skulle uppskatta ett omväxlande arbete där du får utlopp för din kreativitet kan definitivt detta vara drömbranschen för dig. Academy Online erbjuder ett flertal kurser på distans – så som certifierad fransstylist, certifierad nagelterapeut, certifierad make-up artist och certifierad frisör. Längden på de olika skönhetsutbildningarna varierar mellan 4-18 veckor och du väljer själv var och när du vill studera. 

Nagelterapeut låter kund välja färg på nagellack på nagelsalong

2. Är du tekniskt lagd? Utbilda dig till flygtekniker

Fascineras du av teknik och fordon? Med en utbildning till flygtekniker får du möjlighet till ett spännande och varierat yrkesliv fyllt med tekniska utmaningar och underhåll av flygplan. Om du vill studera till flygtekniker kan du exempelvis vända dig till Aviation Technical Training i Linköping. Under utbildningens gång, som är på 2 år, får du såväl teoretiska kunskaper inom flygteknik som arbetslivsfarenhet i form av LIA.

En manlig och en kvinnlig flygtekniker inspekterar flygplan i flygplansverkstad

3. Låt kreativiteten flöda som svetsare

Skulle du vilja ha ett kreativt jobb där du får skapa, montera och reparera metallprodukter och stålkonstruktioner? Som svetsare kan du både arbeta inom industri och tillverkning – vilket kommer göra dig glödhet på arbetsmarknaden. För att bli svetsare kan du gå en Komvux-, yrkesvux- eller lärlingsutbildning vilket tar omkring ett år. Hos YrkesAkademin Vux får du en komplett svetsarutbildning och du kan välja mellan att plugga i Falun, Borlänge, Kalix och Luleå. Utbildningens längd? 50 veckor!

Kvinna i rutig skjorta och hörselkåpor svetsar i verkstad

4. Få en blomstrande karriär som florist

Går du i gång på vackra blomsterarrangemang, prunkande grönska och stilfulla buketter? Då kan florist vara drömjobbet för dig! Med en floristutbildning får du kunskap i material- och varuhantering, färglära, binderi och estetik – vilket kommer ge dig goda förutsättningar till en blomstrande karriär. Även här finns flera utbildningsalternativ så som Komvux, folkhögskola och yrkeshögskola. Låter detta som en dröm kan du exempelvis studera hos Floristutbildarna i Stockholm och Västerås. Här kan du läsa utbildningarna Florist steg 1 och 2, som är på 20-22 veckor vardera. 

Leende kvinna skapar blomsterarrangemang i blomsterbutik

5. Utveckla morgondagens teknik som programmerare

Är du en problemlösare med ett intresse för teknik och utveckling? Vad sägs isåfall om en karriär som programmerare? I en tid av rekordsnabb utveckling gällande allt som har med teknik att göra är efterfrågan på programmerare enorm. Som programmerare skapar du digitala koder, som ligger till grund för att olika tekniska system ska fungera enligt plan. Det kan handla om allt ifrån appar och hemsidor till snabbkassor i butiker och det är alltså programmerarens jobb att få all denna otroliga teknik att faktiskt funka – coolt va? Beroende på vad du vill rikta in dig på tar det omkring 1,5 till 2 år att utbilda sig till programmerare. Hos Malmö Yrkeshögskola kan du bland annat gå utbildningen Programmerare Iphone och Android. Denna 1,5-åriga utbildning ger dig en gedigen kompetens kring hur du bygger välutvecklade appar som arbetslivet eftefrågar!

En manlig och en kvinnlig student pluggar till programmerare i klassrum

Känns tentorna som en motbjudande del av pluggeriet? Med BingoJoels tips som hjälper dig att klara tentan kan du andas ut!

6. Skapa magi i köket som kock

Älskar du att testa nya recept, skapa vackra uppläggningar och utforska nya smakkombinationer? Då är det med stor sannolikhet kockyrket du bör satsa på! Med en kockutbildning får du lära dig allt ifrån planering och förberedelser med inköp och menysättning till tillagning och presentation av maten. Vill du samtidigt passa på att bo utomlands kan du söka till Culinary Arts Academy, vars kockutbildning innefattar 9 månaders studier i Schweiz samt ett års praktik som du gör på valfri plats på jorden!

Leende man i kockkläder och kockmössa strör salt över tallrik med mat

7. Vill du jobba i det gröna? Gå en trädgårdsutbildning

Har du gröna fingrar? Ger tanken av att fylla dina dagar med att skapa och utveckla parker, trädgårdar och andra grönområden dig ett brett leende på läpparna? Då är det en trädgårdsutbildning du ska gå! Med en sådan får du lära dig praktiska moment som gräsklippning, odling och beskärning av träd och buskar. Du får även gedigen kunskap om växter, planering, gestaltning och skötsel. Efter avslutad utbildning kan du jobba som till exempel trädgårdsmästare, växtskötare, arbetsledare, trädgårdsdesigner eller trädgårdsarkitekt. Studium i Göteborg är en i raden av skolor där du kan gå en trädgårdsutbildning. Vad sägs om utbildningen "Trädgård - skötsel och odling" där du under 44 veckor får teoretisk kunskap blandat med att arbeta praktiskt i autentiska utomhusmiljöer? 

Trädgårdsarkitekt ritar upp trädgård på papper

8. Hjälp människor att hitta sitt drömboende som mäklare

Ekonomi, fastighetsrätt, byggnadsteknik och skatterätt – låter detta som kurser i din smak? Om så är fallet kan en mäklarutbildning vara din grej. Om du dessutom är en driven och lyhörd person som tycker om att umgås och kommunicera med andra människor så är du hemma! Utbildningen Fastighetsmäklare på Luleå tekniska universitet är ett tvåårigt alternativ för dig som frestas av att hjälpa säljare och köpare genom sitt livs kanske viktigaste affär.   

Mäklare hjälper ett glatt par att skriva på kontrakt för bostadsaffär

9. Är du en hundälskare? Läs till certifierad hundinstruktör

Brinner du för hundar och skulle vilja arbeta med dessa underbara varelser? Då skulle du förmodligen passa perfekt som certifierad hundinstruktör! Hundens Hus i Stockholm har sedan 1992 erbjudit utbildningar som hjälpt många hundälskare att nå sina drömmar kring att arbeta med dessa. Under utbildningen får du bland annat kunskap inom hundens språk och beteende, valpens träning och utveckling, pedagogik och psykologi samt hälsovård, sjukdomar och lugnande massage. Denna ettåriga utbildning sker på distans med cirka en träff i månaden på skolan. Mycket praktik ingår och ett extra plus är att man gärna får ta med sig sin egen vovve under dessa tillfällen!

Hundägare på hundkurs med sina hundar

10. Låt din inredningspassion frodas som certifierad inredare

Klappar ditt hjärta lite extra för inredning? Med utbildningen ”Certifierad inredare, homestylist och inredningskonsult” på Interiörskolan kan du skapa dig en lysande karriär inom just detta! Utbildningen sker på distans och kommer skänka dig goda kunskaper inom bland annat planering, styling, färglära, ljussättning och olika inredningsstilar. Efter utbildningen, som håller på i 1 år, kan du arbeta med inredning inom såväl homestyling som arbets- och utomhusmiljöer.

Kvinnlig inredare tittar på tyger i olika färger vid sitt skrivbord på kontor

Summan av kardemumman – det finns en uppsjö av spännande, roliga och utvecklande arbeten därute, som du inom snar framtid kan kalla ditt om du vill! Kanske hade du redan en klar bild av ditt drömjobb från början, eller så har ett litet drömfrö såtts efter att ha läst om ovanstående yrkespärlor? Om du fortfarande känner dig osäker kring vilket yrke som är menat för just dig eller behöver lite extra pepp för att våga ta steget mot en ny karriär så vill jag varmt rekommendera BingoJohannas 7 tips för dig som vill byta karriär.

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen


Arkiv