Bästa badplatserna i Sverige

BingoLottos BingoBloggare Anne BingoAnne 2023-07-03

Äntligen börjar sommaren smyga sig runt hörnet! Kanske har du börjat planera så smått inför lite ledighet och längtar efter härliga sommar- & semesterdagar fyllda med sol och bad tillsammans med nära och kära?

Då har det kanske blivit hög tid att ge sig ut på jakt efter den absolut bästa badplatsen i Sverige. Och då har du hittat helt rätt! Här kommer nämligen BingoBloggens topplista över de bästa badstränderna i Sverige 2023. Sisten i plurret förlorar!

1. Tylösand strand

Kanske förs tankarna till vita vidssträckta stränder, pulserande after beach och skön medelhavskänsla när du hör ordet Tylösand? Då är du helt rätt ute!

Tylösand strand har nämligen allt för dig som vill ha en rolig dag på stranden med kompisarna. 4 km lång strand som flertalet gånger utsetts till Sveriges bästa, många soliga dagar och det fantastiska havet framför dig. Efter en lång dag i solen är det perfekt att antingen besöka After beachen på Solgården vid Tylösand hotell eller njuta av musiken sittandes på någon utav sanddynerna utanför. Det enda du behöver tänka på att ta med dig är dina vänner, kylväskan med picknick och solskyddsfaktor!


Sanddynor vid hav en sommardag

2. Pite havsbad

Det är inte utan anledning Pite havsbad ofta kallas för Norrlands egen Riviera. Den här badplatsen kan definitivt stå sig mot stränder utomlands med sin långgrunda, barnvänliga och finkorniga sandstrand.

Missa inte after beachen som anordnas dagligen på Takterassen som ligger nära stranden. Här utlovas skön stämning, bra livemusik och gott att dricka & äta – en perfekt avslutning på din dag vid havet med andra ord.

3. Varamobaden i Motala

Det sägs att motalaborna tackar nej till kända stränder såsom Malibu beach, Bondi beach och Copacabana till fördel för Varamobaden. Och kanske gör de rätt i det!

Nordens längsta insjöbad, som Varamobaden faktiskt är, har kristallklart vatten, sammetslen sandstrand och dessutom hela 80 fler soltimmar per år än i övriga inlandet. Något man som bosatt i Sverige inser är en otrolig fördel.

Förutom att vara vacker och solig är Varamobaden också mycket barnvänligt och tillhandahåller alla faciliteter en barnfamilj kan tänkas behöva under sin dag på stranden.

4. Sandhammaren i Ystad

Med sin långa vita och finkorniga sandstrand är Sandhammaren flertalet gånger faktiskt framröstad till Sveriges absolut finaste strand. Badet är långgrunt, välbesökt och passar perfekt för den kräsna familjen med lite äldre barn.

När man njuter av den fina stranden kan det vara svårt att föreställa sig att platsen utöver att vara magisk för badsugna semesterfirare också är Sveriges största skeppskyrkogård. Det strömma vattnet är orsaken till att tusentals (!) vrak ligger begravda utanför Sandhammaren. Att det är tidvis strömt här är också en bra anledning till att vara lite extra försiktig när du badar.

Området är inom ett naturreservat vilket innebär att man har lite särskilda bestämmelser att förhålla sig till, bland annat att hundar ska vara kopplade och att camping är förbjuden. Men i övrigt är det fritt fram att njuta av de fina omgivningarna!

Träspång mellan sanddynor en sommardag

5. Böda sand

Det är svårt att göra en topplista över badplatser och stränder utan att nämna Böda Sand. Känd för sin fantastiska sandstrand dit badentusiester bokstavligen talat vallfärdar under sommarmånaderna såg vi Böda sands badplats som ett självklart inslag på vår topplista.

På Böda sands strand får man utomlandskänsla utan att behöva lämna landet tack vare den mjuka, varma och kritvita sanden. Lägger du till det stora utbudet av aktiviteter såsom jet ski, trampbåtar, jet float och andra roliga saker har du alla ingredienser till en perfekt dag på stranden tillsammans med vänner eller familj.

6. Hovås kallbadhus

Vid Hovås kallbadhus är stranden privat och det märks på hur välskött och ren stranden är. Däremot är alla välkomna att avnjuta den fantastiska badupplevelse och oas som Hovås kallbadhus faktiskt är, dock mot en inträdesavgift.

Här ger man sin dag på stranden minst sagt lite guldkant, och för den som vill lyxa till det lite extra finns det möjlighet att hyra in sig i en sjöbod med fördelen att kunna lämna sin solstol och byta om bekvämt och mer privat vilket minst sagt bäddar för en badupplevelse utöver det vanliga.

Ett besök på Hovås kallbadhus är perfekt för paret som vill njuta ostört av varandras sällskap under strandbesöket!

7. Ystad Sandskog

Kanske är Sydöstra Skåne det vackraste vi har i vårt avlånga land och här bjuder badlivet minst sagt på internationell toppklass, men utan att ge avkall på det klassiskt svenska med sin breda sandstrand, vackra omgivning och klara vatten. Och Ystad sandskogs badplats visar verkligen prov på just detta!

Här finns det fem bryggor och självfallet faciliteter som kiosker och toaletter. Dessutom ligger Ystad Sandskogs badplats i närheten av Ystad Salstjöbad – ett känt hotell inom spakretsar, vilket innebär att du med fördel kan ta med din älskling på en kombinerad bad- och spavistelse.

Sandstrand, blå himmel och hav en sommardag

8. Haverdal badplats

Haverdals badplats ligger i ett utav Hallands äldsta naturreservat och består av ungefär 1,7 km lång otrolig sandstrand med fina sanddyner. Den norra delen av stranden är välbesökt medan den södra hör till Halmstads naturstränder, vilket ger Haverdals strand en otrolig bredd och något att utforska även för den mer kräsne badgästen. I naturreservatet ovanför dynerna bjuds man dessutom på fina promenadstigar och fantastiska vyer! Det här är verkligen ett supertips för den som vill avnjuta naturen i samklang med sol och bad.

9. Skrea strand

Skrea strand är kanske Hallands allra finaste och definitivt en utav de mest populära stränder och badplatser. Här bjuds du på hela två kilometer lång sandstrand och hittar den kända badbryggan som är imponerande med sina 250 meter i längd. Sommartid avnjuter du ett rikt utbud i form av after beach, minigolf samt kiosker och serveringar i direkt anslutning till stranden.

Lång sandstrand vid hav

Kanske hittar du din favorit i topplistan eller någon ny kandidat att lägga till på badschemat i sommar? Oavsett vad önskar vi dig en fantastisk sommar med många soliga och salta bad!

BingoAnnes signatur för BingoBloggen.

Ps. Ska du semestra i Sverige i sommar och vill ha tips på vad du kan göra under din hemester? Läs gärna våra andra blogginlägg på ämnet: 

Tillbaka till bloggen


Arkiv