Grilla med Stefan Odelberg!

BingoLottos BingoBloggare Märta BingoMärta 2022-05-30

Jag talar troligtvis inte bara för mig själv när jag hävdar att det knappast finns något härligare än doften av grill i kombination med kvällssol och goda vänner. En person som delar min fäbless för grillat är ingen mindre än Stefan Odelberg, som har delat med sig av sina tips och måsten för en ljuvlig grillkväll!

BingoLottos programledare har talat! Vad har hörseln med grillning att göra? Föredrar han korv med bröd i skogen eller oxfilé på fin-restaurang? Vad grillas mest hemma på altanen och vad ger han sig själv för poäng på grillmaster-skalan? Avslutningsvis ger jag dig mina bästa grilltips, så att du enkelt kan skapa sommarens godaste grillmiddagar tillsammans med vänner och familj. 

Grilla med Stefan!

BingoLottos programledare Stefan Odelberg under Midsommarbingo

Vad lägger du helst på grillen i sommar?
Hamburgare och kyckling, men även lax!

Vem grillar mest – du eller Petra?
Jag grillar mest på Petras inrådan.

Vad grillar du mest?
Oftast blir det nog ändå hamburgare och korv.

Vad har du för grill?
Weber, men har ingen aning om vilken modell det är – gas i alla fall.

Vilket betyg skulle du ge dig själv på ”grillmaster-skalan” mellan 1–10?
5,1 – alltså ytterst svagt över medel.

Vilket är ditt absoluta favorittillbehör till grillat?
Potatisgratäng med inslag av purjolök, vitlök, svartpeppar och rödlök. Det är mumma. 

Krämig potatisgratäng med rosmarin i ugnsform på köksbänk
En mumsig potatisgratäng är ett svårslaget tillbehör, enligt Stefan

Om du fick välja en känd person i hela världen att bjuda på grillkväll – vem hade du bjudit då?
Elon Musk! Om han inte hade kunnat så hade jag bjudit Obama.

Har du något speciellt grillknep du brukar använda dig av?
Jag går 100 procent på känsla och syn, även hörsel till viss del. Om majskolvarna poppar till exempel så har de varit på grillen för länge.

THIS OR THAT

Fisk, kött eller vegetariskt?
Kött

Kol, gasol eller elgrill?
Gasol

Grillfest eller mysmiddag med kärleken?
Mysmiddag

Korv med bröd i skogen eller oxfilé på en fancy restaurang?
Korv i skogen

Grillkorv på grillspett över glödande kol i skogen
Stefan avnjuter hellre grillad korv i skogen än oxfilé på fin-restaurang

Haloumi eller majskolv?
Majskolv

BingoMärtas grilltips

Nedan följer några bonustips som förenklar grillprocessen, hjälper dig att grilla mer hållbart samt ger dig ett godare resultat!

Låt köttet vara i största möjliga mån

Vänd helst inte köttet mer än en gång! Om du lyfter på locket och flyttar runt köttet för mycket kan det få en ojämn tillagning, vilket kan resultera i att du behöver grilla onödigt länge. Med locket stängt säkerställer du även att grillens temperatur förblir densamma och minimerar risken för att köttet ska torka ut.

Tänd grillen utan problem med en skorstenständare

Om du ännu inte sagt adjöss till tändvätskan är det hög tid att göra det nu – för med en skorstenständare, eller tändrör som det också kallas, kan du inte misslyckas med att tända grillen.

Skorstenständare på kolgrill en sommardag

Använd dig av en bra grilltermometer

För att vara hundra procent säker på att köttet når rätt temperatur bör du investera i en grilltermometer. Med en sådan uppnår du det godaste resultatet och riskerar heller inte att bli sjuk av till exempel en kycklingfilé som inte är ordentligt tillagad. Tänk även på att köttets temperatur ökar med 1 till 3 grader när du lyft bort det från grillen.

Vanliga temperaturregler

Nöt, medium rare – 58-60° C
Nöt, well done – 70° C
Fläsk – 70° C med undantag av fläskkarré som bör komma upp till 80° C
Fågel – 82° C med undantag av kalkon- och kycklingfilé vars innertemperatur bör ligga på 72° C
Lax – 48° C
Vit fisk – 52° C

Utöka matlagningen på grillen med en paellapanna

Teleportera smaklökarna till Spanien med en paellapanna! Har du bjudit in många gäster till kvällens grillsammankomst är paella dessutom en klockren rätt att tillaga, då alla godsaker samlas i den stora pannan. Utöver paella kan du dessutom använda pannan till wook, pastarätter eller varför inte en megabrunch med pannkakor, en krämig äggröra och grillat bacon?

Njut av grillade efterrätter

Om du någon gång har smakat på grillad persika, klassiska smores, nutellapizza eller pavlova direkt från grillen vet du vad jag menar med att grillad efterrätt typ är det bästa som finns.

Grillade persikohalvor med vaniljglass och honung

Grilla hållbart!

Utöver att skippa tändvätskan finns det en rad saker du kan göra för att ta miljön i beaktning när du grillar. Även om prislappen må vara aningens högre på en grill med högre kvalitét kommer det troligtvis gynna både dig och miljön i längden – då dessa grillar brukar hålla bra mycket längre än budgetvarianterna. Några andra faktorer du bör tänka på för att grilla hållbart är att använda miljömärkt kol, rengöra gallret efter användning så att det inte bildas onödigt mycket rök vid nästa grilltillfälle, undvika palmolja när du väljer grillolja samt att inte använda engångsgrillar.

Vill du bli ett riktigt grillproffs?

I min stora grillguide får du handfasta tips på hur du skapar en smakupplevelse av högsta rang. Vi går dessutom igenom olika grilltyper och dyker ner i rådande grilltrender. Här kan du ta del av BingoBloggens grillguide!

Om du drömmer om att skapa det ultimata uteköket som gör varje grilltillfälle till en fröjd vill jag varmt rekommendera BingoAnnes tips kring just utekök. Läs och inspireras här.

Lycka till med grillandet i sommar!

Märta - Bloggare på BingoLotto

Tillbaka till bloggen 


Arkiv