BingoLotto består som bekant av en mängd olika spelmoment. Vi har tidlösa klassiker som FärgFemman, men också nyare spel som Hjulia, Spårvagnsspelet och Ballongspelet. Alla är de lika spännande och kluriga på sitt eget sätt, och gemensamt för nästan alla är att de har skapats av samma man, nämligen BingoLottos alldeles egna spelmakare Jonas Gustafson. Men hur gör man egentligen för att skapa ett bingospel och hur fungerar det? Läs vidare för att få veta hemligheterna bakom BingoLottos spelmoment!
Att vara spelmakare för BingoLotto är sannerligen ingen enkel uppgift. Det krävs ett stort mått av både kreativitet och logik för att skapa ett bingospel som fungerar i praktiken och som går att spela hur många gånger som helst. Jonas berättar att han hela tiden inspireras av allt möjligt han stöter på i vardagen och att han alltid har med sig en kortlek för att snabbt kunna testa nya spelidéer när de dyker upp.
– Kortleken är nästan mitt viktigaste arbetsredskap, berättar Jonas. Jag brukar skriva nummer på spelkorten och låtsas att de är luckor i ett bingospel när jag får en ny idé.
Men arbetet med att ta fram ett nytt bingospel är mycket större än att bara hitta på en rolig idé.
– Nya spel måste testas sjuhelsikes många gånger innan de kan släppas, säger Jonas. Det är väldigt enkelt att hitta på en ny spelidé men det är skitsvårt att få det att funka i praktiken.
För att testa nya bingospel skapar Jonas en simulering av spelet i datorn, och sedan får datorn spela spelet om och om igen för att testa om det fungerar i längden. Många spel fungerar bra att spela en handfull gånger, men det är inte alla som fungerar om de spelas tiotusen gånger, berättar Jonas.
Hur gör man då för att hitta på ett nytt bingospel? Jonas berättar att han ofta inspireras av saker han ser i vardagen och saker som han tycker är roliga. Som på den tiden när han jobbade som lärare och var på en IMAX-biograf i Stockholm med sin klass. Bioduken var full av små hål och innan filmen startade tändes en massa lampor bakom skärmen. När ljuset lyste igenom de små hålen såg det ut som att bioduken försvann. Det blev senare inspiration till Ingvar Oldsbergs finalspel som bestod av runda rör med vinster inuti som lystes upp efterhand.
När Jonas har hittat på ett nytt spel ritar han upp en skiss av det i sin dator och får sedan hjälp av en scenograf att bygga det riktiga spelet som sedan syns i BingoLotto-studion. Ibland kan man också återanvända gamla spelkoncept, men ge dem en ny ”kostym” och ett nytt utseende för att få dem att kännas som nya. Ett exempel på detta är det klassiska spelet Pumpen som har fått sig en makeover och idag går under namnet Guldruschen.
Det är viktigt att bingospelen är snabba och enkla att förstå. Programledaren har inte många minuter på sig med varje bingospelare som ringer in, så därför får de inte ta för lång tid att spela. De får heller inte vara för krångliga. De måste också vara så pass enkla att förstå att den som ringer in kan spela spelet utan att se vad som händer. För det kanske du inte har tänkt på, att TV-bilden som vi tittare ser är lite fördröjd. Så när du ringer in och pratar med någon av våra programledare i BingoLotto kommer du höra vad som händer i telefonen innan du ser det på TV-skärmen.
Vad händer i BingoLotto i höst då? Jonas hintar om att det är nya spel på gång, kanske till och med så många som tre stycken! Och ett av dem involverar konfettiregn, så det kan komma att bli ännu festligare i studion framöver. Så håll utkik efter nya spel i BingoLotto i höst!
Vilka spel tycker vår spelmakare själv bäst om? Här kommer listan på Jonas favoritspel i BingoLotto genom tiderna (utan inbördes ordning)!
- Spränga banken
- Ballongspelet
- Sänka skepp
- Vattenfallet
Vill du läsa mer om Jonas och hur det är att vara spelmakare på BingoLotto? Då ska du spana in BingoJohannas artikel I huvudet på BingoLottos spelmakare.
Vi har 18-årsgräns för alla våra spel.
Hur ser ditt spelade ut? Gör självtestet
eller ring stödlinjen på 020-819 100.
Mer om ansvarsfullt spelande här
Folkspel, orgnr 802405-2063, innehar spellicens utgiven av Spelinspektionen.