I huvudet på BingoLottos spelmakare

BingoLottos BingoBloggare Johanna BingoJohanna 2019-09-14

Han är världens meste BingoLotto-spelare, föreningsfantast och har alltid en kortlek i väskan. Han heter Jonas och är Folkspels alldeles egna spelmakare.

Kanske har du funderat på det. Kanske har du inte tänkt på det alls. Men BingoLotto är uppbyggt av en mängd olika spelmoment. Guldrushen, Vattenfallet och Rubb och Stubb för att nämna några. Vissa är återkommande, vissa byts ut. Gemensamt för alla dessa spel är att de är skapade av en spelmakare. Och inte vilken spelmakare som helst. Vår spelmakare heter Jonas och han har skapat spel för BingoLotto i nästan tjugo år. 

Vad gör en spelmakare?

Att vara spelmakare låter säkert som ett drömjobb för många. Din arbetsplats är ett nöjesfält, och du kan låta din kreativitet flöda. Så är det – också. Men vad många kanske inte tänker på är allt arbete som ligger bakom ett färdigt spel. För till varje spel hör även noggranna uträkningar gällande bland annat vinstplan och säkerhet.
– Jag gör alla våra vinstplaner, alla våra spel och nya lotterier. Och då är det inte att snickra ihop spelen, även om det också händer ibland. Främst gäller det för mig att komma på hur spelen ska vara och designa spelen tillsammans med vår scenograf. Det är även jag som är ansvarig för säkerheten på våra lotter och vår lottproduktion, säger Jonas som är spelmakare på Folkspel.

Att skapa ett spel

Att spela bingo som en del av sin arbetsbeskrivning är få förunnat och är – även om Jonas själv vill beskriva det som ett alldagligt jobb – ganska speciellt. Även om spelen ofta kreeras på beställning med önskemål om spelets längd, mängden vinster och så vidare, så handlar mycket av spelmakeriet om att prova sig fram.
– Jag har alltid en kortlek med mig. Och en spritpenna. För spelkort är väldigt bra. För då kan spelkorten få representera till exempel lådor och så skriver man saker på baksidan på spelkorten och så provspelar man, berättar Jonas.

Och mycket provspelande blir det. Med alla spel han skapat och provat kan man säga att Jonas är den person i världen som har spelat mest BingoLotto.
– Inför varje säsong så spelar jag flera hundra bingobrickor. Och det har jag gjort i många år. Sen spelar jag varje vecka även under pågående säsong. Mest för att känna att upplevelsen blir som jag har tänkt, fortsätter Jonas.

Och spelkänslan är något som är väldigt viktig för Jonas. Att spelet känns spännande och roligt för de som spelar. 
– Det bästa och mest belönande med mitt jobb är när ett spel jag gjort gör succé i BingoLotto. Att ha skapat något som folk gillar och snackar om. Som exempelvis Lottas Finalspel, det körde vi i flera år, berättar Jonas.

BingoLottos spelmakare Jonas med en tågräls i bakgrunden

Föreningslivet – en hjärtefråga

Något annat som är viktigt för Jonas är föreningslivet, som ju är något som ligger både BingoLotto och Folkspel varmt om hjärtat.
– Som aktiv medlem och förbundsordförande i en förening så tycker jag att det känns riktigt skönt att jobba för ett företag som har ett stort varför, som ju Folkspel har. Ett företag som gör bra grejer för föreningar, förbund och organisationer. Det gillar jag starkt! Så när någon kommer till mig och frågar om jag vill köpa lotter eller julkalendrar är det inget svårt val. Jag vet ju vad pengarna går till – det går ju till deras klubb, så det är klart att jag köper, säger Jonas. 

Som spelmakare är det också en självklarhet att hänga i studion under programmet. Dels för att se att allt fungerar som det ska, men också för att träffa alla som spelar BingoLotto.
– Det är riktigt roligt att träffa våra spelare. Speciellt att träffa vinnarna från programmet. Det är ganska häftigt. Jag är i studion nästan varje vecka. Det är inte alltid jag träffar vinnare då, men när jag gör det så är det väldigt roligt. Det är väldigt spännande att se hur vinnare tänker och reagerar. Det hjälper mig när jag skapar nya spel och är en väldigt viktig del i mitt arbete, säger Jonas.
En annan härlig Folkspelare som har BingoLotto varmt om hjärtat är BingoPappan Jens.

Vill du uppleva känslan i Jonas spel live i studion kan du boka din plats här

 

BIngoJohannas signatur för BingoBloggen.

Publicerad 2019-09-14

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Arkiv